Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A jég hátán is boldogan, így óvja kutyusa mancsait!

2016. november 25.

A jég hátán is boldogan, így óvja kutyusa mancsait!

A hideg időben fokozottan figyelni kell a négylábú barátok tappancsára: a kutyahidegben a lábujjak közé jutott jég, só és kavicsok sebeket, horzsolásokat okozhatnak, az utakra szórt só és csúszásgátló anyagok pedig folyamatosan marhatják a kutyák lábát, ami fájdalmas, és a talppárnák repedezését, és kiszáradását is okozhatja.

Miközben kutyusunk sétál a havon, ezek az anyagok beleragadnak a tappancsába, és kikezdhetik a lábát, nem beszélve arról, hogy hazaérve bundás barátunk lenyalogatja magáról és akár meg is betegedhet.

A petróleum-alapú zselé vagy a tappancs-viasz védelmet nyújt a sóval és a vegyi anyagokkal szemben. A séta előtt felvitt megfelelő mancsápoló krém olyan védőréteget képez, amelyik lezárja az apró hámsérüléseket. Így a szóráshoz használt só már nem tud behatolni a tappancs bőre alá, és nem tudja azt kiszárítani. Bár a tőgykrém, a szarvasfaggyú és a vazelin is megfelelő, ezeket csak ideiglenesen vagy végső esetben használjuk, mivel a speciális mancsápoló kenőcsök összetételük révén jobban megfelelnek a kutyabőr igényeinek.

Minden séta után mossuk meg a lábakat! Ezzel eltávolítunk minden olyan anyagot, melyek kiszáríthatnák kutyusunk mancsait. Séta után gondosan mossuk le langyos vízzel a taposókat, és azt is vizsgáljuk meg, hogy  a körmök közé, nem ragadt-e be valami, és – hacsak lehetséges – mindent piszkáljunk ki onnan. Ha szükséges bedobhatjuk a lavór trükköt: tegyünk a lábtörlőre egy vízzel teli lavórt úgy, hogy az állat mindenképp átgyalogoljon rajta, mielőtt a lakásba ér. Így a só többsége lekerül a lábakról.

A lábujjak közötti szőr rövidre vágásával elejét vehetjük a jégcsomóképződésnek, főleg azoknál az állatoknál, akiknél hosszabb a talppárnák közötti szőrzet: az itt kialakuló fagyási sérülésekért ugyanis a hó és a megfagyott víz a felelős.

A jég okozta vágott seb a talppárnákon igen fájdalmas tud lenni, ráadásul nehezen gyógyul.

Ezért ügyeljünk oda télen is a szőrzet rendben tartására. A rendszeres fésülés nem csak az elhalt szőrzettől segít megszabadulni, hanem serkenti a vérkeringést is, javítja a bőr általános állapotát.

Ha már megtörtént a baj, fertőtlenítsük a sebeket. Ezzel elkerülhetjük a további fertőződést és a sebek szennyeződését. Ha kutyánk talpa megsérül az állatorvos  alaposan kitisztítja a sebet, és szükség esetén össze is varrja. A másodlagos fertőzések kockázatát antibiotikum alkalmazásával lehet csökkenteni és fájdalomcsillapítóra is szükség lehet.

Téli hónapokban ne fürdessük túl gyakran kutyusunkat. A túlzott mosakodás eltávolítja a szőrt borító védőréteget, így megszűnik a hideg elleni védőhatás is. A fürdetés a faggyú mirigyeket túlzott működésre készteti, ettől pedig kiszárad a bőr is. A kutyusunk ráadásul télen extra energiát éget el, hogy melegen tartsa a testét, ami szintén hozzájárul a kiszáradashoz. Hideg időjárás idején gondoskondjuk elegendő mennyiségű vízről, hogy biztosítsuk a mancsok hidratáltságát.

Ne feledje, ha a gazdinak túl hideg van odakint, a kutyus is szívesebben maradna otthon. Ha kicsit odafigyelünk rá,  legjobb barátunk mancsai egészségesek maradnak, és a téli séta is pont olyan jó móka lesz, mint a tavaszi, vagy a meleg nyári.

pets.webmd.com