Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Kis kutya, nagy bajok, mikor kell közbelépni?

2017. március 13.

Míg korábban a nagytermetű kutyák voltak a legnépszerűbbek, addig ma már jóval többen választanak kistestű kutyust. Ennek oka többek között az, hogyha egy kisebb ebet vásárol az ember, akkor kevesebbet kell költenie ennivalóra, kevesebb helyre van szükség, a kisméretű kutyák könnyebben kezelhetőek, kevesebb időt kell sétáltatásra szánni, és kevesebb hulladékot termelnek. Ám egy aprócska négylábú esetében is előfordulhatnak komoly gondok.

A kisebb fajtáknál gyakrabban fordulnak elő viselkedési és egészségügyi problémák, amelyekre fontos időben felkészülni. Bár egy kistestű eb nagyon cuki, és azt gondolhatjuk, hogy méretéből adódóan nem kell nagyon a pénztárcánkba nyúlnunk, valójában sokkal több lehet a kiadásunk, és jóval több törődést is igényel, mint gondolnánk.

Legjobban az állatorvosok látják át a helyzetet, ugyanis nagyon sok egészségileg rossz állapotú, kistermetű kutyus kerül hozzájuk nap, mint nap. Az általános betegségek közé tartozik egy kisméretű kutya esetében a rossz térd, a csípő-, vállízület, a szívproblémák, a gerincproblémák, a kusza és problémás fogak, és a könnyen törő csontok. Az apró négylábúakat nehezebb szobatisztaságra is szoktatni, mivel pici hólyagjuk van, így gyakrabban kell kimenniük is. Ezek alapján mindenképpen fokozottan figyeljünk kedvencünk állapotára, és mindenképpen vigyük el őt rendszeres orvosi vizsgálatokra.

Az egészségügyi és a viselkedési gondok sok esetben a genetikára vezethetőek vissza, de az utóbbinál persze előfordulhat az is, hogy egyszerűen csak nem megfelelő nevelést kapott az eb vagy valamilyen trauma érte. A kistestű kutyáknál gyakrabban előfordulhat, hogy depressziósak lesznek, túl sokat ugatnak, gyakran ásnak, szeparációs szorongás jelenik meg náluk, nyüszítenek, agresszívan viselkednek, harapnak, stb. Bizonyos tüneteket összesítő néven ma már kiskutya szindrómának nevezünk. Ha az alábbiakat tapasztaljuk, és nem bírunk kedvencünkkel, akkor érdemes kutyakiképző vagy viselkedési specialista segítségét kérnünk.

Az ivartalanítás sok esetben megoldás lehet a kellemetlen magatartásformák megszüntetéséhez, mert az ivartalan eb könnyebben kezelhető, mint ivaros társai.

Persze ez mind nem jelenti azt, hogy a kistermetű kutyák ne lehetnének szuper családtagok. Rendkívül szerető, játékos, hűséges társak, akik igazi egyéniségek. Elegendő a jó választás, vagyis csak megbízható tenyésztőtől vásároljunk kutyusokat, és igyekezzünk a különleges igényeiknek megfelelően gondozni őket, hogy boldog, kiegyensúlyozott, és egészséges életet élhessenek mellettünk. Kis kutyát választók se felejtsék el, hogy a kiskutya is kutya. Ugyanolyan viselkedési mintázattal, mint egy nagyobb és sokszor jóval több agresszióval, ami apró méretéből fakad. Kis kutya tartása esetén is legalább olyan fontos, hogy kutyaiskolába járjon vele és megfelelően szocializálja a későbbi viselkedésbeli kellemetlenségek elkerülése végett.

 

Forrás: vetstreet.com, smalldogplace.com

További tartalmak

Itt a jóidő! Készüljetek fel a kinti kalandokra!

Itt a jóidő! Készüljetek fel a kinti kalandokra!

Legjobb játékok téli estékre

Legjobb játékok téli estékre

Kutyajátékok a téli estékre

Kutyajátékok a téli estékre

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok