Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

3 ápolási alapszabály kezdő gazdiknak

2015. január 20.

3 ápolási alapszabály kezdő gazdiknak

Egy kisállat tündéri, mindenre kíváncsi, kicsattan az energiától, és a bundája is pihe-puha. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, a gazdi segítsége is kell. Íme, egy rövid lista az állandó teendőkről.

A kiskutyák és kölyökcicák bunda-, karom-, és fogápolása kezdetben inkább tűnik játéknak, mint komoly elfoglaltságnak. Ám ahogy cseperednek, egyre nagyobb jelentősége lesz a mindennapi tisztálkodásnak, ráadásul a korai szoktatás elengedhetetlen ahhoz, hogy felnőtt korukra természetessé váljon, hogy a karomvágás vagy fésülködés ellen nem kell tiltakozni. Hasznos, ha a fogmosáshoz is hozzászoktatjuk a kis kedvenceinket. Léteznek kifejezetten állatok számára gyártott fogkefék és fogkrémek.

A legfontosabb feladatok a következők:

1. Vigyázat, karmok!

A repedezett, behasadt vagy túl hosszú karmok fájdalmakat, vagy akár mozgásképtelenséget is okozhatnak az állatoknak. Ezt elkerülendő, körülbelül 3-5 hetente szükség van a karomvágásra, ha a karmok nem kopnak maguktól. Speciális, erre a célra tervezett ollóval mindössze néhány perces elfoglaltság, feltéve, ha kedvencünk is úgy akarja.

http://www.fressnapf.hu/karomvago-ollo/

Ha úgy látjuk, hogy nem boldogulunk a feladattal, bátran kérjük szakember segítségét! Cicáknak érdemes beszerezni egy kaparófát.

http://www.fressnapf.hu/cicakaparo-sarok-bezs/

2. Csodás bunda

A kölykök bundája elképesztően selymes és puha, ám idővel bizonyos fajtáknál változhat a tapintása. Ahhoz, hogy kisállatunknak gubancmentes, csillogó, egészséges szőre legyen, naponta át kell fésülnünk a bundája típusának, hosszának megfelelő kefével.

http://www.fressnapf.hu/bontokefe-nagy-ketoldalas/

http://www.fressnapf.hu/terrier-tenyerkefe/

A hosszabb szőrű négylábúaknak javasoljuk a Furminator használatát is, amellyel az elhalt aljszőrzet is könnyedén eltávolítható, és ennek köszönhetően a kanapén és a lakás többi pontján is jóval kevesebb szőrcsomó néz majd velünk szembe. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy kedvencünk szőrtípusának melyik ápolóeszköz felel meg leginkább, akkor kérjük szakember segítségét, mert ez a sikeres bundaápolás alapvető feltétele.

A bundaápoláshoz hozzátartozik, a rendszeres átvizsgálás is, hogy nem támadta-e meg valamilyen élősködő kedvencünk szőrzetét. Fürdetésre alapesetben csupán évente 3-4 alkalommal van szükség, persze ezt befolyásolhatja, hogy négylábú barátunk épp mibe hempergett bele. Az állat bőrének egészsége miatt a fürdetéshez csak jó minőségű, kifejezetten állatok számára gyártott samponokat használjunk. Kerüljük az emberi tusfürdőket, samponokat, mert azok kiszáríthatják az állatok bőrét, ráadásul az allergiás reakciók sem ritkák velük szemben.

3. Orvoslátogatás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres állatorvosi felügyeletnek milyen fontos szerepe van a fiatal állatok egészséges fejlődésében. A szükséges oltásokkal egyszerűen elkerülhető számos életveszélyes megbetegedés, amelyek egy része akár ránk, emberekre is veszélyes lehet. Nagyon fontosak a különböző parazitaellenes kezelések is. Legjobb, ha már közös életünk első napjain elvisszük kedvencünket és alaposan megvizsgáltatjuk, így sok problémára időben fény derülhet.

Források: womansday.com / vet.cornell.edu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem