Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

3 tipp a kerti cicák egészségmegőrzésére

2014. november 17.

3 tipp a kerti cicák egészségmegőrzésére

Ősz végére minden kinti és benti házi állat téli bundát növeszt. A szabadban élők vastagabbat, sok-sok aljszőrrel, hogy felkészülten várják a havas, szeles, fagyos napokat. A legnagyobb bunda sem véd azonban mindentől, olykor a gazdi segítsége is kell, hogy a cica egészségesen köszönthesse a tavasz első napsugarait.

A macskák és más kint tartott állatok szervezete pontosan tudja, mikor kell elkezdeni téli bundát növeszteni. Szeptember-október környékén már teltebb, vastagabb szőr borítja négylábú barátaink testét, és az első, ősz végi mínusz fokokat már megfelelő melegítéssel vészelik át. Ha a nagy hidegek előtt bőr-szőrtápláló készítményeket adunk kedvencünknek, azzal segíthetjük a dús téli bunda kialakulását.

http://www.fressnapf.hu/petbalance-szorzet-tabletta-macskaknak-100g/

Ám a dús szőrzet nem minden. Íme 3 dolog, amiről a gazdinak kell gondoskodnia, ha kedvencét kint akarja tartani télen is.

1. Biztonságos menedék

Akármilyen hidegtűrő kisállatunk bundája, egy meleg, száraz, széltől óvott helyre mindenképpen szüksége van, ahol kipihenheti a napi kalandokat és visszahúzódhat, amikor hófúvás van. A menedék lehet általunk épített kis házikó, amelyet alulról szalmával és más melegen tartó anyagokkal alaposan kibélelünk. Ha ezt a megoldást választjuk, a cicaodú tetejét ferdén építsük meg és fedjük cserepekkel, ajtónak pedig csak akkora rést hagyjunk, amekkorán a macska éppen befér. Így elkerülhetjük, hogy a hó, eső befújjon és átnedvesítse a kisállat fekhelyét. Jó, ha a házikó tetejét felnyithatóra készítjük, hogy bármikor könnyen kitakaríthassuk. A béleléshez használt szalmát és más anyagokat ugyanis rendszeresen ellenőrizni, cserélni kell, mert könnyen penésztelep alakulhat ki rajtuk. Ezt elkerülhetjük, ha alaposan, minden oldalról körbeszigeteljük a kisházat.

Ha nem szeretnénk, vagy nincs lehetőségünk saját kezűleg megépíteni a téli szállást, akkor biztosítsuk, hogy az állat valahová behúzódhasson, amikor szeretne. Ez lehet a garázs, pince, fáskamra, a lényeg, hogy biztonságos menedéket találjon, amikor pihenésre van szüksége. A melléképületek ajtajára szerelhetünk cicaajtót, így nem kell attól tartanunk, hogy akár a résnyire nyitott ajtónál betörés vagy más rendkívüli esemény következik be.

Amennyiben úgy látjuk, hogy a cica beteg, tüsszög, és valószínűleg lázas, azonnal vigyük állatorvoshoz, és ha lehetséges, tartsuk a házban addig, amíg teljesen meg nem gyógyul. Beteg, idős macskákra fordítsunk télen különös figyelmet, mert sokkal rosszabbul viselik a hideget, mint az egészséges bársonytalpúak, őket mindenképpen engedjük meleg helyre.

2. Mancsvédelem

A legtöbb cica tappancsain, lábujjközeiben nincsen szőr. Ezért télen, a fagyos, havas, jeges és sós talajjal apró lábujjaik és csupasz párnácskáik érintkeznek, ami számos sérülést okozhat nekik. A fagyott talaj felsértheti, elvághatja és megégetheti a kicsiny lábakat, amelyeket az utak csúszásmentesítésére használt só csak még jobban kimar. Ha kisállatunk a kertben telel, cseréljük le a ház környékén használt sót valami más, kevésbé fájdalmas és káros anyagra. A homok például hasonlóan jó megoldás lehet, és kedvencünknek sem árt, ha véletlenül lenyalja, amikor mosakszik. Mivel a macskák többsége nem otthonülő, hanem barangoló alkat, nem elég, ha házunk környékét ily módon biztonságossá tesszük, hiszen máshol éppúgy felsérthetik mancsaikat. Ezért azt javasoljuk, hogy minden este, amikor a cica hazaér, tartsunk tappancsvizsgálatot. Törölgessük át doromboló barátunk lábait, távolítsuk el a sót és győződjünk meg róla, hogy nincs-e kezelésre szoruló vágás, hólyag a macska talpain. Ilyenkor azt is észrevesszük, ha esetleg fagyásra utaló tünetek láthatók az állat lábán, így biztos, hogy időben elvihetjük szakemberhez, anélkül, hogy a cica bármely végtagja károsodna.

3. Iható víz

A kerti cicák gyakran vadásznak, így kiegészítve a tulajdonosuktól kapott finom falatokat. Ezért ritkán fordul elő, hogy a gazdis állatok éheznének. Tiszta ivóvizet viszont nem tudnak akárhonnan szerezni, főként, amikor már minden folyékony halmazállapotú anyag jéggé fagyott. Ilyenkor nincs más teendőnk, mint naponta több alkalommal meleg, langyos vizet kitenni a cicának, hogy mindig legyen jégmentes, egészséges folyadék, amit lefetyelhet. A lényeg, hogy sose hagyjuk befagyva az itatót, mert kedvencünk beteg is lehet a túl hideg víz fogyasztásától, és persze mi sem szívesen nyalogatunk jégkockát, amikor szomjasak vagyunk.

http://www.fressnapf.hu/anione-fem-etetotal-cicaknak/

Források: catchannel.com / catsbehaviorassociates.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem