Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

3+1 tipp szárnyas barátaink téli etetéséhez

2017. október 20.

3+1 tipp szárnyas barátaink téli etetéséhez

A hideg idő beálltával gondoskodjuk arról, hogy a szűkös táplálékviszonyok között is tele legyen tollas barátaink bendője. Ha változatos eleségekkel töltjük meg etetőnket, különböző madárfajokat csalogathatunk kertünkbe, akik még a leghidegebb teleket is átvészelik közreműködésünkkel.

  1. Jól időzített etetés

A madarak tápláléka a fagyos, havas téli hónapok kivételével bőségesen megtalálható a természetben, ezért etetésüket csak a fagyok beállta után kezdjük el. Ha túl korán kezdünk hozzá, leszoktatjuk őket a természetes táplálékszerzésről, amivel többet árthatunk, mint használunk. Nagyon fontos, hogy amennyiben elkezdjük a madarak etetését, akkor folyamatosan biztosítanunk kell a táplálékot egészen tavaszig, mert egy fagyos időben hirtelen abbahagyott etetés akár a madarak pusztulását is okozhatja. Ha elutazunk, akkor ugyanúgy meg kell kérni valakit a vadon élő madarak etetésére, mint ha kedvencünket hagynánk otthon. Az etetés abbahagyásánál figyeljünk a fokozatosságra. Egyre kevesebb eleséget tegyünk ki nekik, így lassan hozzászoknak, hogy ne csak az etető nyújtotta finomságokra támaszkodjanak.

  1. Magas energia tartalmú eleségek biztosítása

Olyan téli madáreleséget állítsunk össze, amely számos madárfaj számára megfelelő. Az etetőkbe mindenképpen tegyünk sok energiát tartalmazó olajos magvakat, mint a napraforgó, a dió, a mogyoró, tökmag vagy a gabonafélék.

MultiFit napraforgómag 25kg

Az almát szinte minden szárnyas szívesen csipegeti. Darabokra vágva vagy ágra szúrva kínáljuk. Ezenkívül cinkegolyót, faggyút vagy nem sós szalonnát is tegyünk ki.

PREMIERE mini faggyúgolyó földimogyoróval 5db/125g

Fontos, hogy ne adjunk sózott ételeket vagy péksüteményeket csivitelő látogatóinknak, mert ezek az elpusztulásukhoz vezethetnek.

  1. Friss vízzel teli itatók kihelyezése

A zimankós hónapokban a természetes ivóvízforrások száma is egyre kevesebb lesz, ennek biztosításáról is gondoskodunk kell. A nagyon hideg estéken kitett víz reggelre befagy, ezért inkább minden reggel töltsük fel az itatót langyos vízzel. Megakadályozhatjuk, hogy a madarak súlya felborítsa a tálat, ha egy nagyobb kődarabot teszünk az aljára. A madarak a hűvös idő ellenére is szeretnek fürdőzni, ezért a tálka ne legyen túl kicsi. Fontos, hogy ne használjunk mély itatót, mert a kisebb madarak számára veszélyes lehet.

+1. Megfelelő etetőtípusok alkalmazása

A legjobb a saját lábon álló, tetővel fedett etető, mert ebben az esetben az eleség csapadékos időben is száraz marad. Az ágakról lelógó, magokat tartalmazó etetők is tökéletesek, melyek oldalán megkapaszkodva könnyen csipegethetnek tollas látogatóink. Azonban a legegyszerűbb műanyag flakon is megteszi vagy egyszerűen az ablakpárkányra is szórhatjuk az eleséget. Az ideális madáretető szárnyas kedvenceink számára könnyen megközelíthető, a ragadozók számára viszont nem hozzáférhető.

A madarakról való téli gondoskodás fontos feladat, amelynek jutalmaként gyönyörködhetünk az etető körül tülekedő madarak szívmelengető és vidám látványában.