Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

4 tipp a kiskutyák téli védelmére

2014. november 02.

4 tipp a kiskutyák téli védelmére

A gyönyörű, késő őszi napsütéses délutánok után sokan szomorúan veszik tudomásul, hogy visszafordíthatatlanul elérkezett a hideg évszak. Szerencsére ilyenkor sem kell lemondani a szabadtéri programokról, csupán gondoskodni kell apró négylábúink megfelelő védelméről.

Bunda ide, tappancsok oda, a kölyökkutyák és a kistestű, rövidszőrű állatok a fogvacogtató hidegben éppúgy megfázhatnak, akárcsak az emberek. Az izgalmas, falevelekben, hóban hempergő kalandokra már ősz végén érdemes felkészülni, hogy kedvencünk fesztelenül, aggódásmentesen élvezhesse a télelő nyújtotta örömöket.

1. Fagyveszély elkerülése

Még a hideget jól tűrő kutyafajták sincsenek biztonságban a nedves, szeles, fagyos téli időben. A megfázás, súlyos esetben a hypothermia (a szervezet belső hőmérsékletének csökkenése) vagy a fagyás a kölyökállatokat még inkább veszélyezteti, mert kevesebb a szőrük, kisebb a testtömegük, mint felnőtt társaiknak és közelebb vannak a talajhoz, amely gyakran a levegő hőmérsékleténél jóval hidegebb. A fagyásveszély leginkább a kevesebb bundával borított perifériás testrészeket érinti, például a lábujjakat, a füleket vagy a farkat. Ez azért van így, mert hidegben a perifériák keringése romlik, mert az erek összehúzódnak, hogy csökkenjen a hőveszteség, mivel a szervezet arra törekszik, hogy a létfontosságú belső szerveket megfelelő hőmérsékleten tartsa. A fagyást nehéz felismerni, főként, ha a jellegzetes fehér, szürke vagy kékes elszíneződést szőr fedi, ezért jobb, ha inkább próbáljuk megelőzni, mert ha nem ismerjük fel időben, akár üszkösödés és súlyos fertőzés is lehet a következménye. Mindig próbáljuk melegen tartani kedvencünket, főleg, amikor több időt kell a szabadban töltenie. Ha csak sétálni indulunk, adjunk rá meleg ruhát, amely különböző méretekben kapható, és tökéletes védelmet biztosít a hideg, szeles időben. A kint tartott állatok számára biztosítsunk egy széltől védett, belül bélelt, hőszigetelt házikót, ahová behúzódhatnak. Fontos, hogy a ház ne legyen túl nagy, hanem pont akkora, amibe az állat kényelmesen belefér. Éjszakára engedjük be őket a garázsba, pincébe vagy akár a lakásba (előszoba). A lényeg, hogy a padló szintjénél magasabban, állandó hőmérsékletű helyen pihenhessenek.

2. Fagyállómérgezés elkerülése

A fagyállómérgezés egy nagyon veszélyes dolog, mert ha nem ismerjük fel időben, akkor az állat pusztulását okozza. A téli hónapokban számos technikai eszközben használunk etilén-glikol tartalmú fagyálló folyadékot. Ilyenek például a téli szélvédőmosók, fagyálló hűtőfolyadékok, jégolvasztó aeroszolok, fékfolyadékok. Ez az anyag édeskés íze miatt nagyon vonzó négylábú barátaink számára, és épp ennyire mérgező is. Kis mennyiségű etilén-glikol tartalmú folyadék elfogyasztása is halálos lehet.  A mérgezés tünetei nagyon gyorsan, egy órán belül jelentkeznek. Az első tünetek: hányás, bizonytalan, koordinálatlan járás, bódulat (részegségre emlékeztet), fokozott szomjúság, több vizelet ürítése. Ha ebben a stádiumban orvoshoz kerül az állat, és megvan a helyes diagnózis, akkor még nagy eséllyel menthető az állat. Később szapora légzés, szapora szívverés, szívelégtelenség következik be. A mérgező anyag felvétele után 9-12 órán belül veseelégtelenség alakul ki

(kalcium-oxalát kristályok rakódnak le a vesékben).A Kristályok az agyi erekben is lerakódnak, ilyenkor jelentkeznek az idegrendszeri tünetek(rohamok). Mivel a mérgezés gyors lefolyású, ezért bármelyik tünet észlelése esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz! Természetesen emellett a legfontosabb a megelőzés. Ne adjunk rá lehetőséget, hogy kedvencünk hozzáférjen a fagyállóhoz. Ha a garázsban, házban tároljuk, tegyük magasra, csomagoljuk be, vagy zárjuk el. Az autóban győződjünk meg arról, hogy sehonnan sem szivárog-e, nehogy a kutya felnyalja a garázs padlójáról. Ugyanez igaz a radiátorban vagy a ház más részein való alkalmazás esetére is.

3. Póráz nélkül soha!

Egyszerű, mégis életmentő találmány lehet a póráz, különösen akkor, ha kölyökkutyánk van, akinél esetenként még problémát okoz a behívás.

http://www.fressnapf.hu/nyakorv_mubor_farmerhatasu_kek_xs/

http://www.fressnapf.hu/anione_fashion_kutya_kikepzo_poraz_csontos_s/

A kisállatok elszaladhatnak és előfordulhat, hogy nem találjuk őket, például, ha fehér a bundájuk és épp egy havas területen barangolunk. Póráz használatával ezt biztosan kiküszöbölhetjük, ahogy azt is, hogy kedvencünk kiszaladjon a csúszós útra, ahol az autósok nem tudnak időben lefékezni.

4. Egészségmegőrzés

Az apró ebeknek télen még több törődésre van szükségük, mint a felnőtt állatoknak. Ezért nem árt, ha megfelelően támogatjuk immunrendszerüket, különösen odafigyelünk táplálásukra és elegendő vízfogyasztásukra.

http://www.fressnapf.hu/petbalance-immunerosito-kolyokkutyanak-szoptatos-szukanak-100g/

Ha fagyos az időjárás, akkor a kint tartott kutyák vizét naponta több alkalommal ellenőrizzük, nehogy befagyjon. A legjobb, ha fagymentes helyen is elhelyezünk egy itatót, amihez a kutya bármikor hozzáférhet. Már ősztől kezdve adhatunk négylábú barátainknak kutyusok számára készült vitaminokat, de a megfelelő készítmény kiválasztásában mindig kérjük állatorvosunk segítségét, mert a prémium tápok ezeket is megfelelő mennyiségben tartalmazzák.  Kint tartott kutyáknak télen nagyobb az energiaigényük, ezért ezt mindig vegyük figyelembe az adagok kimérésénél. Tél előtt érdemes szőr-bőrtápláló készítményeket adni a kutyának, hogy az állat bundája tökéletes formában szálljon szembe a mínuszokkal.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_bor_szor_intenziv_kura_kutyak_szamara_250ml/

Források: puppies.about.com / aspca.org

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem