Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

4+1 dolog, amit nem tudott a madarakról

2015. május 10.

4+1 dolog, amit nem tudott a madarakról

A szárnyasok világa megannyi meghökkentő vagy épp mulattató érdekességet tartogat. A lista végtelen, mi pedig igyekeztünk olyan információkat összegyűjteni, amelyek egy része a mindennapokban is hasznosítható.

1. A kismadarak is játszanak

A legtöbb ember szívesen nézegeti az aranyosan birkózó kutyakölyköket vagy kiscicákat. De mi a helyzet a madarakkal? A megfigyelések azt mutatják, hogy a fiókák épp olyan játékosak, mint más állatkölykök. Nem csak egymással, de felnőtt társaikkal is szeretnek kergetőzni. Testfelépítésükből adódóan ugyan nem birkóznak, ám a játék esetükben is ugyanazt a célt szolgálja, mint más gerincesek utódainál: felkészülnek a felnőtt életre, megtanulnak harcolni, menekülni, udvarolni. A papagájok felnőtt korukban is nagyon játékosak, szívesen játszanak, egymással és játékokkal is.

http://www.fressnapf.hu/fitfun-madarjatek-fa-rud-kotel-golyo-375-cm/

2. A madárhomok nem csak fürdőzésre alkalmas

Aki látott már verebeket porban „fürdeni”, tudja, hogy a madarak mekkora örömüket lelik ebben a tevékenységben. Lakásban tartott tollasok kalitkájába madárhomokot kell szórni, melynek fontos funkciója az emésztés segítése: a benne lévő, lenyelt apró kavicsok segítik a zúzógyomor megfelelő működését, vagyis hozzájárulnak a táplálék őrléséhez. A zúzógyomor főleg magevő madarakban fejlett.  A homokban lévő nyomelemek és ásványi anyagok pedig hozzájárulnak az egészséges csontozat kialakulásához és a megfelelő tollképződéshez.

http://www.fressnapf.hu/multifit-papagaj-homok-25-kg/

3. A madarak nem képesek az izzadásra

Emiatt a nyári meleg nagyon veszélyes lehet számukra, mert könnyen hőgutát kaphatnak. A melegebb napokon gyakran találkozhatunk a földön széttárt szárnnyal pihegő madarakkal, és az avatatlan szem számára ez a viselkedés megtévesztő lehet. Valójában az élősködők eltávolításán fáradoznak ilyenkor, ám a hosszas napfürdőzés könnyen végzetessé válhat. Forróságban a szárnyasok szapora légvétellel próbálják hűteni magukat, majd árnyékba vonulnak, hogy ott folytassák a tollászkodást.

4. A papagájok beszéde túlmutat az utánzáson

Számos tévhit és legenda kering a mai napig a papagájok észbeli képességeiről, ezek között pedig természetesen bőven akad túlzó feltételezés. Ugyanakkor bizonyos dolgokban a szakértők is egyetértenek: például abban, hogy e madarak beszéde nem egyszerű utánzása az emberi hangsoroknak. A nagy papagájok tudatosan képesek megválogatni szavaikat, tisztában vannak az általuk megtanult fogalmak jelentésével, és hosszú évekig tartó tanítással elérhető, hogy akár komplex-kérdésekre is helyesen válaszoljanak. Képességeiket azonban nem érdemes az emberi intelligenciával összehasonlítani.

+1: A T-Rex legközelebbi rokona a csirke

A hatalmas őskori ragadozó leszármazottaiként legtöbben inkább a félelmetes varánuszokat vagy aligátorokat képzelik el. Ez a gondolatmenet valószínűleg téves: a legújabb vizsgálatok, szerint a Tyrannosaurus Rex legközelebbi rokonai a madarak. Tudósoknak sikerült DNS-t kivonniuk egy Tyrannosaurus leletből és kiderült, hogy az a ma élő állatok közül legjobban a csirkééhez hasonlít. Manapság úgy gondolják a tudósok, hogy a dinoszauruszok közül sok fajnak a testét színes tollak borították és élénk színekben pompáztak.

Forrás: mspca.org

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem