Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

4+1 tipp fiatal macskatulajdonosoknak

2015. január 08.

4+1 tipp fiatal macskatulajdonosoknak

A cicák töretlen népszerűségnek örvendenek a gyerekek körében. Nem is csoda, hogy sok szülő enged a kísértésnek, és beleegyezik, hogy új bundás taggal bővüljön a család. Egy ilyen döntés alapos átgondolást igényel, ám ha vállaljuk a feladatot, csodás közös élmények várnak gyermekünkre és házi állatára egyaránt.

A gyerekek nagyon furfangos kisemberek. Bármit megtennének, hogy elérjék, amit szeretnének, különösen akkor, ha épp egy csöppnyi négylábúról van szó. Ha úgy gondoljuk, hogy csemeténk már elég idős és érett ahhoz, hogy egy kisállat a társa legyen, akkor bátran engedjünk a kérésnek. Ahhoz azonban, hogy a cica és a gyerkőc is sérülés- és problémamentesen élje át az összeszokás időszakát, a szülők odafigyelésére, türelmére is szükség lesz. A szülőnek tudnia kell, hogy az elsődleges felelősség az övé, az állat körüli teendőkből annál többet adhat át a gyermeknek, minél nagyobb.

1. Információgyűjtés és felkészülés

Az elhatározás után, és az állat megérkezése előtt rengeteg teendőnk lesz. Először is, fel kell készítenünk gyermekünket, hogy milyen feladatokkal jár egy kiscica ellátása. Az állatorvostól, rutinosabb gazdiktól vagy a szaküzletek munkatársaitól egyaránt begyűjthetjük a hasznos információkat, de érdemes egy-egy könyvet is elolvasni a témával kapcsolatban, és nem csak nekünk, hanem a fiatal gazdinak is. Ha fajtatiszta cicát szeretnénk, akkor el kell mélyednünk az egyes fajták tanulmányozásában, hiszen az egyes fajták más-más jellemvonásokkal rendelkeznek. Ennek ismeretében lehet eldönteni, hogy melyikük illene leginkább a családba. Ha nincsenek tenyésztési céljaink, akkor nagyon jó társ lehet egy házi cica is. Sok gazdátlan kismacska van, ha befogadunk egyet közülük, akkor legalább az ő sorsa jóra fordul. Ezt követően be kell szereznünk az alapfelszereléseket: alomtálca, macskaalom, etető- és vizes tál, játékok, ápolószerek és fekhely.

http://www.fressnapf.hu/anione-alomtal-aristo-m-zold-szinben/

http://www.fressnapf.hu/premiere_white_sensation_csomosodo_alom_12l/

http://www.fressnapf.hu/anione-muanyag-etetotal-cicaknak-zold-szinben/

http://www.fressnapf.hu/anione-cicabarlang-tuvalu/

http://www.fressnapf.hu/cicajatek_gumilabda/

2. Feladatmegosztás

Annak ellenére, hogy a cica gyermekünké lesz, folyamatos felügyeletet kell biztosítanunk, hogy az állat minden igénye teljesüljön. Fontos, hogy csemeténk pontosan tudja, mikor és milyen feladatok várnak rá, ezért készítsünk egy táblázatot, ahol nyomon követheti, mit kell tennie, beleértve a saját és az állat higiéniájáért felelős teendőket is. Etetésnél, alomtakarításnál, karomvágásnál és persze az orvosi beavatkozásoknál feltétlenül segítsünk, ahogy a cica életkorának megfelelő táplálék kiválasztásánál is.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-babycat-csirke-200g/

Ha minderre ügyelünk, biztosak lehetünk benne, hogy a fiatal állat egészséges felnőtt macskává cseperedik.

3. Lassú beszoktatás

Amikor megérkezik az új családtag, jó, ha különösen résen vagyunk. A gyerekek hatalmas izgalommal fogadják majd a kis jövevényt, ám a cica számára minden új és félelmetes lesz, ezért előfordulhat, hogy az első napokat laposkúszásban, a kanapé, ágy vagy szekrény mögött fogja tölteni. A gyerkőc ezt nehezen érti meg, és próbálja majd előcsalogatni, amitől az állat esetleg még jobban megijed. Hagyjunk neki időt, hogy elkezdje biztonságban érezni magát, és igyekezzünk megtanítani csemeténket arra, hogy milyen szituációkban lehet és melyekben nem tanácsos a kisállatot játékra invitálni. Ez remek gyakorlat a gyerkőcnek arra, hogy bizony mások szempontjait is figyelembe kell venni. Egy állat nagyon jó visszajelzés a gyereknek, ha túl durva, nyaggatja, akkor bizony kerülni fogja a társaságát, de ha empatikus vele szemben, akkor élvezheti kis társa közelségét és kivívhatja szeretetét.

4. Folyamatos figyelem

A kiscicákkal való játék örök életre szóló emlék a gyerekek számára. A fiatal állatoknak időre van szükségük, míg megtanulják, hogyan kell szépen játszani, és szerencsés esetben ezt a tudást egyszerre fogják elsajátítani gyermekünkkel. Ám a karmolászás és harapdálás ennek ellenére sérülést is okozhat, amikor a macska már nem szeretne a figyelem középpontjában lenni. Éppen ezért az első hónapokban ne hagyjuk egyedül a gyerkőcöt a kisállattal, legalábbis akkor, amikor eljön a játék ideje.

+1: A macska nem kutya!

A gyerekek olykor még nem tudnak különbséget tenni a kutyák és macskák viselkedési szokásai és reakcióik ok-okozati összefüggései között. Ezért nagyon fontos, hogy felhívjuk csemeténk figyelmét arra, hogy a cicák öntörvényű, szabad állatok, akikkel különösen óvatosan kell bánni, és ha menni szeretnének, akkor el kell engedni őket.

Források: animalplanet.com / cats.about.com / catster.com