Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

4+1 tipp teknősök teleltetéséhez

2016. október 28.

4+1 tipp teknősök teleltetéséhez

Mi kell ahhoz, hogy páncélosunk pihenten és egészségesen ébredjen téli álmából? Biztos, hogy teleltetni kell? Nem nehéz eldönteni. Egyszerűen ránézünk a térképre: kedvencünk származási helye alapján eldönthetjük, hogy szükéges-e teleltetni vagy sem.

Telelő fajok többek között a dobozteknős, a mexikói üregteknős, a görög teknős, vagy a szegélyes teknős.  A vörös fülű ékszerteknős esetében például nem kell feltétlenül hibernálni. Ha az állatok a lakásban vannak, és télen is megfelelő hőmérsékletű vízben tartjuk őket, akkor eszük ágában nincs téli álmot aludni. Terráriumban tartott állatoknál tehát nem szükséges beiktatni a teleltetési időszakot kivéve, ha szaporítani kívánjuk őket és biztosak vagyunk abban, hogy a nyugalmi időszakban szükségleteiknek megfelelő körülményeket tudunk biztosítani számukra.

Csak egészséges teknőcöt teleltessünk

Így nem jelent majd fölösleges kockázatot a hibernálás időszaka. Ilyenkor ugyanis életfolyamataik teljesen lelassulnak. Testhőmérsékletük lecsökken, légzésszámuk, pulzusuk lelassul, nem mozognak, nem vesznek magukhoz táplálékot. Duzzadt fülek, erős szag, gyulladás, vagy heg, szivárgó sárga sajtos folyadék, kis vérfoltok; ha a felsorolt tünetek bármelyikét észrevesszük a kedvencünkön, konzultáljunk szakemberrel, és semmi esetre se teleltessünk. A két legnagyobb gond a páncélgörbület vagy a páncéllágyulás. Az első kórt az okozza, ha az állatnak sokat adnak enni, de nem kap mellé kalciumot, a másik betegséget a hideg víz és az ebből fakadó étvágytalanság okozza, ami pedig A-vitamin hiányhoz vezethet.

Készítsük elő a hibernálásra!

Ha már növeltük az A-vitamin, és a kálcium bevitelét, figyeljük meg, mikor evett a teknős utoljára, hogy a megemésztett ennivaló ürüljön ki a szervezetéből. Ellenkező esetben ugyanis az állat testében elkezd rothadni az étel, ez pedig halálos lehet. Pusztulásuk másik, gyakran előforduló oka az, hogy a teknősöknek, ha tele vannak tojással, nincs idejük lerakni azokat a téli nyugalmi időszak előtt. A legtöbb teknős 2-től 4 hónapig hibernál, a kisebb, vízi- és ékszerteknősöknél a hibernálás nem kellene, hogy tovább tartson két-három hétnél. Ez idő alatt rendszeresen spricceljük őket kevés vízzel.

Biztosítsunk megfelelő környezetet

Ehhez két dobozra lesz szükségük: egy kisebbre, és egy nagyobbra. Miután egymásba helyeztük őket, a fennmaradt helyet töltsük ki valamivel, például polisztirol lemezzel. Helyezzünk el hőmérőt is benne, így folyamatosan ellenőrizni tudjuk a megfelelő klímát, ami 4 és 7 °C közötti hőmérsékletet jelent. Fagyási sérülések keletkezhetnek az állaton, ha a kritikus 2 °C alá esik a teleltetési hely hőmérséklete, de a szárazföldi teknősök már a 4 °C alatti hőmérsékletre is érzékenyek.

Mérjünk testtömeget!

Alapvető szabály, hogy csak a 10 cm-nél nagyobb teknősöket teleltessük. Nagyfokú testtömegcsökkenés következhet be, ha a szükségesnél magasabb a helyiség hőmérséklete, és alacsony a páratartalma. Ilyenkor az alapanyagcsere folyamatok élénkebbek, ugyanakkor nincs táplálékfelvétel, ezért a szervezet elkezdi felhasználni saját zsírraktárait. Kiváló szabály az, hogy hibernálás alatt a teknősbéka havonta csak a testsúlya 1%-át veszítheti el. Tehát: egy 400 grammos egyednek nem szabad 4 grammnál többet fogynia havonta.

animal-world.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem