Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

5 dolog, amit nem tudtál a cicák képességeiről

2015. augusztus 14.

5 dolog, amit nem tudtál a cicák képességeiről

A macskák titokzatos lények, és bár szeretik az embert és figyelemre vágynak, mégis ösztöneik vezérlik őket és gyakorlatilag teljesen önállóak. Viselkedésük megfigyelése közben megdöbbentő dolgokat tapasztalhatunk, és van néhány olyan képességük, amelyekkel még a gazdikat is meglephetik.

  1. Jobban hallanak a kutyáknál

A legtöbb ember tudja, hogy a kutyának nagyon kifinomult a hallása, de azt sokan nem is sejtik, hogy a macskák hallása még fejlettebb. Amíg az emberek csak 20 000 Hertz körül érzékelik a hangokat, addig a cicák akár a 60 000 Hertz feletti hangokat is képesek meghallani. Érzékeny hallásuknak köszönhetően képesek vadászat közben érzékelni szinte a legapróbb zajokat is. További érdekesség, hogy füleiket egymástól függetlenül is tudják mozgatni.

  1. Szinte hátul is szemük van

Nem véletlenül érzékelnek a macskák minden apró mozgást maguk körül. Amíg az ember látószöge általában 180°-os, a cicák 200°-on belül is mindent remekül látnak. Tehát jobb periférikus látással rendelkeznek, amelynek köszönhetően azokat a mozzanatokat is képesek érzékelni, amelye nekünk látókörünkön kívülre esnek. Természetesen ez a készségük is nagyban hozzájárul vadászataik sikerességéhez.

  1. Éjjel vadásznak a legügyesebben

Bár a cicák nem sorolhatóak az éjszakai állatok közé, mivel ők leginkább szürkületkor aktívak, kiváló látásuknak köszönhetően mégis remekül vadásznak éjjelente. Mivel a macskák képesek érzékelni a tárgyakat és mozgásokat az ember számára szükséges fény mindössze hatodának jelenlétekor, így nagyszerű éjszakai vadászok. Ha engedjük kedvenceinknek, hogy sötétedés után kalandozzanak, jó, ha biztonsági felszereléssel látjuk őket el a jobb láthatóság kedvéért.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicanyakorv-fenyvisszavero-sarga/

 

  1. Tisztálkodásban profik

A kutyákkal és sok más állattal ellentétben a rövidszőrű macskák teljesen tisztán tartják magukat. Ébrenlétük akár 50%-át is képesek tisztálkodással tölteni. A higiénikusság hozzátartozik viselkedésükhöz. Mindemellett pedig a gyakori mosakodás egészségesen is tartja őket. Nyáluknak köszönhetően bundájuk mindig szép fényessé és viszonylag vízállóvá is válik. Így a bársonytalpúaknak kizárólag akkor van szükségük fürdetésre, ha valamilyen különösen makacs szennyeződést szednek össze, vagy pedig túl időssé vállnak ahhoz, hogy elegendő időt szánjanak bundájuk ápolására. Ha kedvencünk „tisztaságmániája” drasztikusan alábbhagy, forduljunk állatorvoshoz, mert ez a viselkedés nem természetes esetükben, ennek általában betegség az oka. A hosszúszőrű cicák rövidszőrű társaikkal ellentétben sok segítséget igényelnek a bundaápolásban.

  1. Nyávogással kommunikálnak felénk

Már kisgyerekkorunkban, amikor a különböző állatok nevével és a hozzájuk tartozó hanghatásokkal ismerkedünk, megtanuljuk, hogy a macskák nyávognak. A többség felnőtt korában is úgy hiszi, ez a fajra jellemző szokásos kommunikációs forma. Valójában viszont a felnőtt példányok csak akkor nyávognak, ha az emberekkel szeretnének kommunikálni. A kiscicák is azért nyávognak, hogy anyjukat hívják, jelezzék, mert például éhesek vagy esetleg valami baj van. Ha az emberek nincsenek jelen, akkor abbahagyják a nyávogást, akárcsak a felnőttek. A háziasított felnőtt macskák azonban hamar megtanulják, hogy a gazdi az „anya” funkcióját betöltve élelemmel látja el őket, így ők is újra nyávogással hívják fel magukra a figyelmet.

Forrás: effectivepetwellness.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem