Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

5 érv kisemlős tartása mellett

2015. május 20.

5 érv kisemlős tartása mellett

Számos ok lehet, ami miatt valaki nem engedheti meg magának, hogy kutyát vagy macskát tartson háziállatként, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne a háztartásukban egy bundás társ. A kisemlősök ideálisak lehetnek számukra, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az apró élőlényeknek épp úgy megvannak a speciális igényeik és szükségleteik, mint nagyobb társaiknak. Mi szól tehát mellettük?

  1. Gondozásuk anyagilag jóval kisebb teher

Méretükből és táplálkozási szokásaikból adódóan a legtöbb kisemlős tartásának költségei meg sem közelítik egy kutya vagy macska nevelésére fordított összegeket.

  1. Kisgyermekek kedves társai

A legtöbb gyermek semmire sem vágyik jobban, mint egy saját háziállatra, amit simogathat, és amivel játszhat. Ennek az elvárásnak bizonyos kisemlősök tökéletesen megfelelnek. Kicsi gyerekeknek nem javasoltak a nagyon apró állatok, mert még nem tudják biztonságosan megfogni őket. Kicsi gyerekeket soha ne hagyjunk egyedül a kisállatokkal, legyünk türelmesek és tanítsuk meg őket a helyes bánásmódra.

  1. Jól viselik a hosszabb egyedüllétet

A kisemlősök, bár kötődnek gondozójukhoz, kevésbé bensőséges a kapcsolatuk az emberrel, mint egy kutyának. Egyrészt ebből, másrészt életmódjukból adódóan (sokan közülük éjjeli állatok, a nappalok nagy részét átalusszák) minden további nélkül hosszú órákra magukra hagyhatók. Vegyük figyelembe, hogy sok kisemlős kifejezetten társas lény, ezért ezeket a fajokat soha ne tartsuk egyedül. Ha fajtársakkal együtt vannak egyedül a nap egy részében, akkor még kevésbé kell aggódnunk amiatt, hogy magányosak lennének távollétünkben.

  1. Többségük viszonylag kis helyen is tartható

Néhány kivételtől eltekintve a kisemlősök lakhelye nem igényel nagy területet, így akár egy kisebb lakásban is biztonsággal nevelhetők. Mielőtt választanánk, mindenképp mérjük fel az állat igényeit: tengerimalacok vagy nyulak például nem tarthatók hörcsögök számára kialakított ketrecben. Egy ketrec soha nem lehet túl nagy, a minimálisan szükséges férőhelyet feltétlenül biztosítsuk, de ha lehetőségünk van rá, akkor a lehető legtágasabb lakóhelyet szerezzük be. Egy kis utánajárással magunk is elkészíthetjük kisállatunk egyedi, tágas lakosztályát.

http://www.fressnapf.hu/anione-ketrec-szurke-olympos-140x69x49-cm/

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-ketrec-romulus/

  1. Nem túl időigényes velük foglalkozni

Nincs naponta több óránk, amit kedvencünkre fordíthatnánk? A kisemlősök esetében ez nem probléma, hiszen nem igényelnek például hosszas sétákat – ugyanakkor ne feledjük, hogy új ingerekre, játékra és az ember közelségére többnyire, de különböző mértékben nekik is szükségük van.

Persze az érvek listája korántsem ilyen rövid, ráadásul sok mindent befolyásol az egyéni preferencia. Egyes emberek szerint kevés olyan aranyos hang van, mint a tengerimalacok „ui”-zása, másokat ez a zaj kifejezetten zavar. Nagyon sok háziasított kisemlősfaj létezik, így lehetőség van arra, hogy mindenki megtalálja közülük a számára ideális apró társat. Nagyon fontos az alapos tájékozódás, mielőtt állatkát viszünk haza, mert ezen állatcsoport igényei, életmódja meglehetősen sokféle. Ne csak a külső alapján döntsünk!

Forrás: petfinder.com / animalplanet.com