Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

5 könnyen tanítható trükk kutyusoknak

2017. augusztus 04.

5 könnyen tanítható trükk kutyusoknak

Ha az alapvető vezényszavakat már jól ismeri kedvencünk, akkor érdemes néhány új trükk megtanításába belekezdenünk. A rendszeres gyakorlás javítja kutyusunk szellemi és fizikai képességeit, valamint az egyik legjobb módja annak, hogy megerősödjön a gazdi és háziállata közötti kapcsolat.

Fontos, hogy a tanulás ne legyen kényszer, ezért naponta 1-2-szer 5-10 percnél ne legyen hosszabb a tréning. A fennmaradó időt szánjuk inkább játékra, bundaápolásra és pihenésre. A jó hangulat elengedhetetlen a gyakorlások során, ezért mindig kapjon tőlünk pozitív megerősítést az eb. Soha ne alkalmazzunk szidást vagy fizikai bántalmazást, mert azzal csak testi-lelki fájdalmat okozunk a kutyának, és nem lesz célravezető.

Ha az állatnak épp nincs kedve a trükkökhöz és folyamatosan rosszul teljesít, ami kezd minket feldühíteni, akkor inkább ne folytassuk aznap a tréninget, csak játsszunk egy kicsit.  Az viszont fontos, hogy akkor marad abba a tréningezés, amikor mi akarjuk és nem úgy, hogy a kutya nem csinál semmit és elmegy. Ha úgy látjuk, hogy ezen a napon nem teljesít jól, akkor rövidítsünk, de mindenképpen egy jól megoldott, akár egyszerűbb feladattal fejezzük be a gyakorlást. Ajánlott minden gyakorlást játékkal zárni, hogy egy biztosan pozitív eseményhez kösse kedvencünk a tanulást.

Néhány lehetséges trükk és módszer:

  1. Gurulj!

Kérjük meg kutyusunkat, hogy feküdjön le. Ha ezzel megvagyunk, akkor vegyünk a kezünkbe egy jutalomfalatot, és lassan mozgassuk a kezünket a kutya nyaka körül. A cél az, hogy az eb a megadott pózban kezdje el forgatni a fejét, anélkül, hogy felállna. Amikor átértünk a falatkával a másik oldalra, mondjuk, hogy „Gurulj” és fordítsuk át az ebet, ezután pedig jöhet a bátorító dicséret. Ismételjük meg 5-10 perc alatt néhányszor a feladatot. Rövid időn belül négylábú barátunk meg fogja érteni, hogy mit várunk tőle, és miért cserébe kapja meg a finomságot. Ezt a trükköt soha ne gyakoroljuk evés után teli hassal!

  1. Pacsit!

A pacsi tulajdonképpen a kézfogásra hasonlít. Ez egy nagyon egyszerű trükk, mert sok kutyus automatikusan felemeli a mancsát, ha pacsit kérünk tőle. Ültessük le az ebet, majd tegyük elé a kezünket kb. az állatnak mellmagasságba, és mondjuk ki a „Pacsit” szót. Ha nem történik semmi, akkor mutassuk meg a kutyusnak, hogy mit szeretnénk, vagyis óvatosan fogjuk meg és emeljük fel a mancsát. Miután már magától is sikerül neki, lepjük meg jutalomfalattal. Néhány sikeres alkalom és dicsérgetés után tudni fogja kedvencünk, hogy mit szeretnénk, ha a „Pacsit” szót hallja.

  1. Adj egy ötöst!

Ha kutyusunk már megtanult pacsit adni, akkor nagyon könnyen el fogja sajátítani azt, hogy hogyan kell ötöst adni. Kezdjük a képzést a „Pacsit” parancsszóval, de aztán emeljük feljebb a tenyerünket és mondjuk ki, hogy „Adj egy ötöst!”. A cél, hogy a pacsis trükknél magasabbra, a feltartott, nyitott tenyerünkhöz érintse az eb a mancsát. Minden sikeres feladatmegoldás után dicsérjük meg bundás barátunkat.

  1. Ugass!

A parancsszóra való ugatásra, ha egyébként is hangos természetű kutyánk, akkor nagyon egyszerű megtanítani, csak akkor lehet nehezebb dolgunk, ha egyébként egy csendes fajta. Ilyenkor izgatott hangon kezdjünk el hozzá beszélni és érdemes segítségül hívni például egy labdát is, vagy bármit, amit a kutya szeret és meg akar szerezni.

AniOne kutyajáték labda csengővel

Ültessük le az ebet, és tartsunk az orra elé egy játékszert vagy jutalomfalatot, majd mondjuk ki, hogy „Ugass”. Egészen addig tartsuk magunknál a jutalmat, amíg a kutyus nem ad ki valamilyen hangot. Amin viszont megtörtént az ugatás, adjuk neki oda a finomságot vagy játsszunk egy kicsit. Itt is fontos a gyakori ismétlés.

  1. Táncolj!

Szinte minden kutya megtanítható táncolni, de a kistestűekkel a legegyszerűbb a gyakorlat. Ültessük le az ebet, majd vegyünk a kezünkbe jutalomfalatot és ökölbe szorítva tartsuk a kutyus orra elé, hogy megérezze az illatát. Ezután emeljük a kezünket kissé az eb feje fölé, hogy kicsit hátrafele kelljen néznie, közben mondjuk neki, hogy „Táncolj”. Amikor a két hátsó lábára áll, hogy elérje a falatot, dicsérjük meg és hagyjuk, hogy elfogyassza azt. Ismételgessük a feladatot addig, amíg csökken a reakcióidő és stabilabbá válik a két lábon való állás.

 

Forrás: bhg.com