Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

5 tavaszi szőrápolási tipp cicatulajdonosoknak

2016. április 06.

5 tavaszi szőrápolási tipp cicatulajdonosoknak

Ahogy az állatok többsége, úgy a macskák is tavasszal vedlik le bundájuk jelentős részét, ezért ilyenkor fokozottan kell figyelnünk a helyes szőrápolásra. Míg a rövid szőrű cicákat elég egy-két hetente megfésülnünk, addig egy hosszú szőrűvel naponta foglalkoznunk kell. A rendszeres ápolás segít eltávolítani a kihullott szőrt, megelőzzük vele a szőrcsomókat, és hozzájárul a bőr egészségének megtartásához is.

  1. Fésülés

A cicák tiszta állatok, a napjaik jelentős részét mosakodás teszi ki. Érdes nyelvüknek köszönhetően képesek eltávolítani a kihulló szőr és az elhalt hámsejtek nagy részét, de azért érdemes fésüléssel rásegítenünk. Minél fiatalabb egy macska, annál könnyebben hozzászoktatható a kefe és a fésű használatához, ezért célszerű már kölyökkorban megbarátkoztatni kedvencünket ezekkel az eszközökkel. A legjobb, ha olyankor állunk neki a feladatnak, amikor a bársonytalpú álmos, így akár el is aludhat a fésülködés közben. Ha nagyon ellenzi a folyamatot, akkor eleinte csak egy-egy testrészt vegyünk kezelésbe, és fokozatosan szoktassuk hozzá az állatot. Soha ne használjuk a szőrkefét játékszerként, mert akkor a későbbiekben is játékként fog tekinteni rá a cica, ami jelentősen megnehezítheti a dolgunkat.

Ahhoz, hogy a legalaposabban távolítsuk el az elhalt szőrszálakat az állat bundájából, javasolt először gyengéden a növekedéssel ellentétes irányba fésülni, utána pedig a növekedéssel megegyező irányba is. Vigyázzunk, hogy soha ne húzzuk a cica szőrét, mert érzékeny bőrű barátaink nem felejtik el egyhamar az ilyen jellegű tortúrát. A folyamat közben többször is távolítsuk el a kihullott szőrt a keféből. Ha végeztünk, akkor egy puha szarvasbőrrel áttörölhetjük a bársonytalpú bundáját, mert az magához vonzza az el nem távolított elhalt szőrszálakat és fényessé varázsolja a szőrt.

  1. Fürdetés

Bármennyire is igyekeznek a cicák tisztán tartani a bundájukat, kerülhet rájuk olyan szennyeződés, ami miatt fürdetésre lesz szükség. Ez a legtöbb minitigris esetében nehéz feladat, mert a macskák bizony foggal-körömmel képesek küzdeni a víz ellen. Ha fürdetésre szánjuk magunkat, legyünk nagyon óvatosak és türelmesek. Figyeljünk arra, hogy a fürdővíz kellemes hőmérsékletű legyen. Ha a cica nem szeret a vízben állni, egy vizes ronggyal is benedvesíthetjük a bundáját. Tisztítószernek kizárólag kifejezetten a cicák számára készített sampont válasszunk, mert más samponokhoz túl érzékeny lehet a bőrük. Igyekezzünk minél alaposabban eltávolítani a szappanmaradékot kedvencünk szőrzetéből, hogy elkerülhessük a bőrirritációt. Az ügyesen átvészelt vizes kalandok után mindig dicsérjük meg, illetve játsszunk vele, hogy kellemes élmény maradjon állatkánk számára.

  1. Sok folyadék

Nem csak azért kell mindennap friss vizet biztosítani a cica számára, hogy mindig időben tudja csillapítani a szomját, hanem azért is, mert a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel az összes szervnek, így a bőrnek és a szőrzetnek is jót tesz. A fényes, puha bunda gyakorlatilag elérhetetlen álom egy kevés vizet fogyasztó minitigris esetében.

  1. Megfelelő eledel

Macskánk bundájának és bőrének egészsége függ a táplálástól is. A megfelelő fehérjemennyiség és a szükséges vitaminok hozzájárulnak bársonytalpúnk egészséges szőrzetének megőrzéséhez. Mindig minőségi, lehetőség szerint prémium cicaeledelt vásároljunk, mert abban biztosan megtalálhatóak azok a fontos tápanyagok, amelyekre kedvencünk szervezetének szüksége van. Ha a minitigris szőre és bőre nagyon érzékeny, és körültekintőbb gondozást igényel, akkor a „Hair&Skin” felirattal ellátott macskaeledelek közül kell választanunk, melyek speciálisan az érzékeny bőrű cicáknak lettek kifejlesztve.

A bőr és a szőr egészségéhez hozzájáruló vitaminok:

A-vitamin: a növekedésért és a bőr regenerálásáért
E-vitamin: védi a bőrsejteket a külső károsodástól
C-vitamin: segíti a sebek gyógyulását
Biotin: segíti a fehérje feldolgozásában
Riboflavin (B2) és cink: segít a zsír és a fehérje anyagcsere folyamatában
Omega-6 zsirsav: kiváló szőr- és bőrkondició fenntartásához

  1. Étrend-kiegészítők

Különösen problémás szőrű és érzékeny bőrű macskák esetén vásárolhatunk például Pet Balance bőr és szőrtápláló folyadék vagy tabletta formájú étrend kiegészítőket is, de használatuk előtt mindenképp egyeztessünk állatorvossal, ugyanis a vitamintúladagolás ugyanolyan káros lehet, mint annak hiánya.

Forrás: cat-health-guide.org / pets.webmd.com / hartz.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem