Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

5 tipp kutyánk motiválásához

2015. augusztus 12.

5 tipp kutyánk motiválásához

Kutyánk tanítása nem mindig könnyű feladat. Rá kell jönnünk, hogyan és mivel tudjuk motiválni kedvencünket. Összegyűjtöttünk 5 tippet, amelyekkel ösztönözhetjük kedvetlen négylábúnkat anélkül, hogy ráerőltetnénk bármi olyat, amit nem szeretne.

A helyes jutalmazás is olyasmi, amit meg kell tanulni. Mindig a feladat nehézségének megfelelő jutalmazásban részesítsük az állatot. Ha egy már ismert dolgot teljesített, akkor egy simogatás, dicséret bőven elegendő. Ha új dolgot akarunk tanítani, akkor nagyon motiváló a jutalomfalat. Ha különösen nagy koncentrációt igényelő, nehéz feladatot adunk a kutyának, akkor még a jutalomfalatok minőségén is változtathatunk. Jutalomfalat lehet egy darab háztartási keksz is, de egy ízletesre sült hús, egészen biztos, hogy jobban megdobogtatja kedvencünk szívét és jobban fokozza tanulási kedvét.

  1. Szóbeli dicséret

A legegyszerűbb módja annak, hogy jelezzük kutyánk felé, hogy helyesen cselekedett, a szóbeli dicséret. Ha az eb megfelelően elvégzett egy gyakorlatot vagy valamit nagyon jól csinált (pl. jelezte, hogy ki kell mennie), megdicsérhetjük szóban is. A pozitív hangvételből, és az ehhez köthető kifejezésekből (pl. „Ügyes vagy!”, „Okos vagy!”), kutyusunk érezni és tudni fogja, hogy jól végezte dolgát, és máskor is így kell tennie. Olykor elegendő motiváció lehet kutyusunk számára, ha érzi örömünket, szeretetünket, és azt, hogy ő van a figyelem középpontjában.

  1. Simogatás

Szintén egyszerű, és a szóbeli dicsérettel összevonható a simogatás. Ha az eb teljesítette kérésünket vagy jól viselkedett, jutalmazzuk simogatással. Sok kutyusnak igazán motiváló lehet az, ha tudja, hogy hamarosan biztosan simogatásban lesz része.

  1. Jutalomfalat

A tanítás során fontos, hogy ha kutyusunk ügyesen végrehajtott egy feladatot, azonnal pozitív visszajelzést kapjon tőlünk. Sok gazdi ilyenkor a jutalomfalatot tartja a legjobb választásnak, de vigyáznunk kell, mert egy idő után az eb jóllakhat vele vagy akár rá is unhat, és így a falatkák nem motiválják majd többé. A jutalomfalat mindig akkora legyen, amit a kutya pillanatok alatt elfogyaszt, nem a mennyiség számít, hanem maga a jutalom.

http://www.fressnapf.hu/premiere-kutyasnack-csirkemell-csikok-70g/

Túlsúlyos négylábú esetén különösen oda kell figyelnünk a jutalomfalatosztás mennyiségére és minőségére és. Ha a kutya hízásra hajlamos, akkor a jutalomfalatok mennyiségét bele kell kalkulálnuk a napi ételfogyasztásba és a főétkezés mennyiségét annak megfelelően kell csökkentenünk. Manapság már elérhetőek hízásra hajlamos állatok számára készített diétás jutalomfalatok is.

http://www.fressnapf.hu/pbm_sulycsokkento_dietas_snack_kutyaknak/

Figyeljünk arra is, hogy a falatot tényleg csak akkor kapja meg kedvencünk, ha teljesítette a kért feladatot.

  1. Játék

Kedvencünk is akkor tanul a legszívesebben, ha élvezi is azt. Igazán motiváló lehet a kutya számára, ha játszunk is vele a tanítás közben. Ennek a legegyszerűbb módja, ha például az „Ülj!” parancsszóval leültetjük kutyusunkat, és miután leült, elővesszük kedvenc labdáját vagy húzogatós játékszerét, és indulhat is a játék.

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyajatek-kotel-8cm-labda-szines/

A játék közben aztán használjuk a „Hagyd!” parancsot. Amint elengedi játékszerét, kérjük meg, hogy feküdjön le. Ha ezt is teljesítette, indulhat újra a móka. Így öröm lesz a kiképzés mindkét fél számára.

  1. Irány a szabadba!

A legtöbb kutya imád kint lenni a szabadban, hiszen megannyi új dolgot fedezhet fel és szimatolhat körbe. Pozitív megerősítésre használhatjuk azt is, ha kutyusunk szeret kimenni a lakásból. Például vigyük ki kölyökkutyánkat arra a helyre, ahol szeretnénk, hogy könnyítsen magán. Hagyjuk szaglászni.  Ha nem ürít, akkor vigyük vissza a házba, és próbáljuk meg később. Ha megtörténik, amit szeretnénk, dicsérjük meg, és vigyük el sétálni a környéken, és hagyjuk, hogy megálljon, megszimatolja és felderítse a számára érdekes dolgokat, ahányszor csak akarja. Talán nincs is ennél motiválóbb egy eb számára, aki még csak most fedezi fel a világot.

Forrás: dogs.about.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem