Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

5+1 érv az örökbefogadás mellett

2016. január 16.

5+1 érv az örökbefogadás mellett

Az állattartás nagy felelősséggel jár, ezért jól át kell gondolnunk, hogy biztosan gondját tudnánk-e viselni egy kedvencnek hosszú éveken keresztül. Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk magunk mellé egy négylábú társat, akkor érdemes először megfontolnunk az örökbefogadás lehetőségét. Hogy miért is jobb egy állatot menhelyről örökbe fogadni, mint egyéb helyekről megvásárolni, az a cikkünkből kiderül.

  1. Segít megakadályozni a háziállatok túlszaporodását

Sajnos ma már túl sok kisállat születik a befogadóképes otthonokhoz képest. Az utóbbi néhány évtizedben a menhelyek már szembesültek azzal, hogy a háziállatok túlságosan elszaporodtak. Ez főként a felelőtlen állattartóknak köszönhető. Sokan kedvtelésből, haszonszerzés céljából szaporítják kedvenceiket, és a kicsiknek végül mégsem találnak gazdát, de gyakran előfordul az is, hogy kóbor állatoknak születnek kicsinyei, akik végül szintén menhelyen végzik. A legtöbb menhelyen ivartalanítják a befogott kutyákat, cicákat és nyuszikat, ezzel is megelőzve a további szaporulat létrejöttét, emellett pedig irányt mutatnak a felelős állattartóknak.

  1. Az örökbefogadás életeket menthet

Az állatmenhelyek túlzsúfolttá válnak. Egy kutyus vagy egy cica örökbefogadásával nem csak az adott négylábú életét menthetjük meg, hanem helyet biztosíthatunk egy következő állatkának, aki az utcára került. A menhelyek csak átmeneti otthonként szolgálhatnak, így a céljuk, hogy minél hamarabb szerető családot találjanak a gazdátlan négylábúaknak. Csak így menthetnek meg ők is minél több életet.

  1. Az örökbefogadás egy második esély

A menhelyeken sok gyönyörű, egészséges és okos állat található, akik sokszor nem saját, esetlegesen neveletlen viselkedésük miatt kerültek oda, hanem sokkal inkább felelőtlen és meggondolatlan egykori gazdájuk miatt. Gyakran olyan okokból mondanak le az emberek egy-egy házi kedvencről, mert megváltoznak a család körülményei, elválnak, elköltöznek, babát várnak vagy rájönnek, hogy túl sok felelősséggel jár az állat és nem tudnak eleget foglalkozni vele. Az ilyen módon magukra hagyott kedvencek mindenképpen megérdemelnek egy második esélyt.

  1. Mi az ami igazán fontos nekünk?

Egy tenyésztőtől vagy szaporítótól vásárolt nyúl, kutya vagy macska sokkal drágább, mintha menhelyről fogadnánk örökbe egy állatkát. Ha nem törünk tenyésztői babérokra és nem szeretnénk kiállításokra járni, akkor nem szükséges, hogy kedvencünk fajtatiszta legyen. Ne kedvencünk vételárára, hanem jó minőségű ételekre, játékokra, kutyaiskolára költsük a pénzünket, mert ezek azok a dolgok, amelyek hosszú távon igazán fontosak, ha „csak” egy hűséges társat szeretnénk és nincsenek egyéb terveink. A szaporítóknál olcsóbban juthatunk fajtatiszta kölyökhöz, mint a lelkiismeretes tenyésztőknél, de annak az az ára, hogy a kölyök esetleg betegségekkel terhelt, és nem kapta meg olyan minőségben mindazt, amire szüksége van. Sokszor a vételár különbözetének sokszorosát kell aztán állatorvosnál hagynunk…

A menhelyen érdeklődni kell, hogy megtörtént-e az állatorvosi vizsgálat, a chipezés, az ivartalanítás, és túlestek-e a kötelező oltásokon. A menhelyeken az esetek döntő többségében ezekre sor kerül. Ha mindenképpen fajtatiszta kedvencet szeretnénk, akkor viszonylag nagy esély van arra is, hogy olyat is találunk a menhelyen lévő állatok között. Ha egy konkrét fajtát szeretnénk valamilyen okból, akkor érdemes körülnézni, hogy létezik-e fajtamentő csoport az adott fajta esetében.

  1. Hálás és hűséges társra találunk

A menhely kizárólag ideiglenes otthonnak felel meg. Túl sok állat van kis helyen, és ha a mindennapokat nézzük, kevesebbet is tudnak velük foglalkozni, mint amennyire valójában szükségük lenne. Ha örökbe fogadunk egy menhelyen élő négylábút, és jól bánunk vele, biztosak lehetünk benne, hogy örökre hálás lesz nekünk azért, hogy megmentettük és boldoggá tettük az életét, és egy igazi, hűséges társat tudhatunk majd magunk mellett. Azt azonban tudnunk kell, hogy mivel nem ismerjük kis társunk előéletét, ezért előjöhetnek viselkedési problémák, szocializációs hiányosságok, főleg akkor, ha az állat már idősebb. Ezek többsége azonban olyan dolog, ami szertettel, törődéssel, türelemmel, jó kutyaiskolával orvosolható. Sok esetben a fajtatiszta kutyák is viselkedési problémákkal küzdenek amiatt, hogy a gazdájuk nem tudja, hogy hogyan is kellene bánni velük. Ezek olyan dolgok, amit az embernek is meg kell tanulnia, mert enélkül nem lehet olyan állatot nevelni, akivel tényleg sok helyre el lehet menni problémamentesen. A jó menhelyek dolgozói ismerik az állatokat és őszintén elmondják, hogy milyen a jellemük, mik a gyengéik, milyen gazdához, milyen családba illenek. Az őszinteség azért szükséges, mert ha csak a külső alapján választunk, akkor nem biztos, hogy az a kutya kerül hozzánk, aki igazán hozzánk való. Például egy gyengéd, gyakorlatlan gazda kezébe nem való egy domináns szocializálatlan felnőtt kan kutya, csak akkor, ha már a kezdetektől komolyan kutyaiskolába jár vele és elsajátítja azt, hogy hogyan is lehet falkavezér. Egy otthonülő, kényelmes embernek pedig nem való például egy fiatal juhászkutya, aki majd kibújik a bőréből, akármilyen szép is. Jó, ha tisztában vagyunk magunkkal és őszintén szembenézünk azzal, hogy mi az, amit mi egy állatnak rendszeresen, kitartóan nyújtani tudunk, és úgy választunk. Senkinek sincs szüksége csalódásra, a menhelyes állatoknak pedig még egy újabbra biztosan nincs…

+1 Mert pozitív hatással lesz ránk

Az állatoktól feltétel nélküli szeretet kapunk. Vizsgálatokkal is alátámasztották, érzelmileg és fizikailag is jó hatással vannak az emberre. A befogadott kedvenccel való törődés növeli a céltudatosságot, segít a beteljesülésben, csökkenti a magány és az elszigetelődés érzését minden korcsoportban. Ha örökbe fogadunk egy kutyust, cicát, vagy bármilyen más négylábút, akkor mindig jó érzéssel tölthet el minket az a tudat, hogy segítettünk egy rászorulón.

Forrás: spca.com / humanesociety.org

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem