Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

5+1 őszi tanács tengerimalac gazdiknak

2017. október 12.

5+1 őszi tanács tengerimalac gazdiknak

A hűvösebb napokat általában jobban viselik a háziállatok, mint a kánikulát, de ilyenkor is hasonló mértékű gondoskodást igényelnek. Ősszel el kell kezdenünk felkészíteni tengerimalacainkat a hideg, téli napokra. Ehhez érdemes néhány tanácsot megfogadnunk.

  1. Alakítsuk ki bent a megfelelő tengerimalaclakot

Amikor megérkeznek a 10-15 °C körüli éjszakák, a kint tartott rágcsálókat érdemes bevinnünk a lakásba, esetleg a garázsba vagy egy kinti raktárépületbe. Előfordulhat, hogy odabent kisebb helyet tudunk biztosítani a számukra, mint amihez hozzászoktak, ezért kisebb-nagyobb harcok alakulhatnak ki a területért. Segíthet, ha izgalmas játékszereket, alagutakat helyezünk a ketrecbe, hogy minden malac le tudja foglalni magát.

  1. Kinti téliesítés

Ha fűtetlen helyiségben vagy kinti ketrecben az udvaron tartjuk tengerimalacainkat, akkor érdemes átnézni a ketrecet, hogy megfelelő-e a téli tartásra. Vizsgáljuk meg, hogy keletkezett-e rajta sérülés, amit javítanunk kell. Fontos, hogy semmilyen ragadozó ne juthasson be kedvenceinkhez. Ellenőrizzük a szélvédettséget, és figyeljük meg, hogy van-e lehetősége valahol befolyni a csapadéknak. A száraz terület biztosítása nagyon fontos. Helyezzünk a megszokottnál több szénát a ketrecbe, hogy ne csak élelemként, hanem szigetelőként is funkcionálhasson. Szükség esetén vásároljunk védőhuzatot is a tengerimalacházra.

  1. Kerüljük a faforgácsot

A hiedelmek és a gyakorlat ellenére a faforgács nem a legjobb alom, amit tengerimalacaink ketrecében használhatunk. A faforgács könnyen nyirkos lehet, a nedves felületen könnyen elszaporodhatnak gombák, valamint légzési problémákat is eredményezhet, ha poros. Olyan parazitákat is tartalmazhat, mint az atkák, amelyek sok kellemetlenséget okozhatnak a rágcsálók számára. Az egyik legegyszerűbb megoldás az, ha újságpapírréteget helyezzünk le alapként, és azt fedjük le egy vastag réteg jó minőségű zöld rétiszénával.

Real Nature zöld réti széna 1kg

  1. Immunerősítés egészséges táplálással

A minőségi eledelek beszerzése ősszel különösen fontos. A pormentes, zöld réti széna a malacok étrendjének kb. 85%-át kell, hogy kitegye. Emellé vásároljunk mesterséges adalékanyagoktól mentes pelletált tengerimalac eleséget, és emellett kiegészítésként nagyon kis mennyiségben, mintegy desszertként kaphatnak zöldségeket és gyümölcsöket.

Real Nature tengerimalac eleség 1,5kg

Kínáljuk kedvenceinket répával, céklával, cukkínivel, brokkolival, kígyóuborkával, almával, banánnal, stb. Ha valamilyen étrendkiegészítő adagolását is szükségesnek érezzük, arról mindenképp egyeztessünk az állatorvossal, mert a feleslegesen adagolt kiegészítőkkel árthatunk is.

  1. Ügyeljünk az itatókra

Ahogy nyáron, úgy ősszel is minden nap szüksége van háziállatainknak friss ivóvízre. A tengerimalacok szívesen isznak tálakból és golyós itatókból is, ám mindkettőnek megvan a hátránya. Az itatótálakat könnyen kiboríthatják a rágcsálók, ami télen veszélyes lehet, mivel nedves és fagyos körülmények között az állatok megbetegedhetnek, és akár el is pusztulhatnak. A golyós itatók esetében pedig nagyon figyeljünk arra, hogy előfordulhat az, hogy a palackban még nem fagyott meg a víz, de a golyó már nem mozdul a fém csőben, így nem jutnak folyadékhoz a malacok.  Kint tartott tengerimalacok esetén naponta többször is ellenőriznünk kell az itatókat.

AniOne kisemlős itató 500ml

+1 Társat a tengerimalacnak

A tengerimalacok párban vagy csapatokban szeretnek élni. A hideg napokon különösen hasznos, ha van egy társa kedvencünknek, akihez hozzábújhat. Ha van rá lehetőségünk, figyeljük meg, hogy mennyivel boldogabbak azok a malackák, akik nem magányosan éldegélnek. A kisállatok együtt játszanak, kommunikálnak, tisztogatják egymást, alszanak. Sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint egyedül tartott társaik.

 

Forrás: preloved.co.uk