Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

5+1 tipp őszi kiscicák felneveléséhez

2016. október 06.

5+1 tipp őszi kiscicák felneveléséhez

Egy kiscica felneveléséhez sok figyelemre és törődésre van szükség, ha azt szeretnénk hogy felnőtt korára jól nevelt, barátságos macska váljon belőle. Ősszel a párzási időszak miatt nagyon sok kölyök keres szerető gazdit, ezért ha úgy döntünk, hogy örökbe fogadunk egy apró bársonytalpút, érdemes néhány hasznos macskatartási tippet elolvasni, hogy kellően felkészülhessünk erre a boldog időszakra.

  1. Etetés, itatás

Az ősszel született kiscicáknak hamar meg kell erősödnie, hiszen rövid időn belül megérkezik a hideg tél. Ezért nagyon fontos a megfelelő táplálás. Válasszunk kifejezetten kölyökmacskáknak készült, kíváló minőségű eledeleket, amelyekben megtalálhatók azok a tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok, amelyekre egy minitigrisnek szüksége van az egészséges fejlődéshez. Az immunrendszer megerősítése ebben az időszakban különösen fontos. Ha a kölyök gyengélkedik, egyeztessünk állatorvossal, és szükség esetén vásároljunk étrendkiegészítőt is.

A cica előtt mindig legyen friss, hideg ivóvíz. Az itatótálban lévő vizet rendszeresen cseréljük, és tartsuk tisztán a tálat, hogy szívesen kortyolgasson belőle a bársonytalpú.

  1. Cica-wc használat

A macskaalmot a cicák általában ösztönösen megtanulják használni, illetve anyukájuk példáját követik, ha nem kerülnek elválasztásra túl fiatalon. Amennyiben a nálunk lévő kölyök valamiért nem használja a cica-wc-t, próbáljuk neki mi megtanítani a funkcióját. Az etetés után tegyük a kismacskát az alomba, és tartsuk ott egy kis játékidővel, amíg el nem végzi a dolgát. Az is segíthet, ha egy kis szagmintát csempészünk az alomba, amely által a minitigris kikövetkezteti, hogy valójában mire való az alomtál. Helyezzünk el mindíg eggyel több alomtálat, mint ahány macskánk van, sőt beszoktatás esetén akár még egyet pluszban és ne változtassuk meg a helyüket.

  1. Fürdés, fésülködés

Bár pár hetes korukban a kölyökcicák is elkezdik tisztítgatni magukat, időnként előfordulhat, hogy olyan szennyeződés kerül a bundájukra, amelynél szükség lehet a segítségünkre. A fürdetés során kizárólag speciálisan cicák számára készült sampont használjunk, mert más tisztálkodó szerek bőrirritációt okozhatnak. Fürdetés után alaposan szárítsuk meg a minitigrist, nehogy megfázzon. Hosszabb szőrű cica esetén a fürdetés előtt és után is érdemes gyengéden átfésülni a szőrzetet. A gyakori fürdetés egy macska esetében nem indokolt, valamint ki is száradhat tőle az állat bőre, de ha már fiatal korban túlesik pár vizes élményen, kevésbé lesz teljesíthetetlennek tűnő feladat a fürdetés idősebb korban.

  1. Játék

A rendszeres játék nagyon fontos egy kiscica esetében. Amellett, hogy fejleszti az újonc képességeit, segít elmélyíteni a kapcsolatot a kedvenc és a gazdi között.

AniOne cicajáték teleszkóp sárga toll 40-90cm

  1. Kötelező oltások

Egy ősszel született kiscica esetében kifejezetten fontos, hogy ne feledkezzünk meg a kötelező oltásokról. Amint hozzánk kerül a kölyök, érdemes felkeresni az állatorvost egy általános állapotfelmérésre, és egyeztetni a kötelező oltások napjait.

+1 Amit nem szabad

Hogy mit szabad és mit nem, azt egy cica pozitív, valamint negatív élmények társításával tanulja meg. Soha ne bántsuk az állatot, és ne kiabáljunk vele, egyszerűen csak legyünk határozottak. Sokszor egy bársonytalpú csak azért rosszalkodik, hogy felhívja magára a figyelmet, tehát esetenként az is segíthet, ha úgy teszünk, mintha észre sem vennénk, hogy mit csinál. Ha viszont valami jót tesz a minitigris, akkor jutalmazzuk meg egy kis simogatással, dicsérő szavakkal, esetleg pár finom falattal.

Forrás: petfinder.com