Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

5+1 tipp a szőrgombócok ellen!

2017. június 01.

5+1 tipp a szőrgombócok ellen!

A szőrgombócok a gazdik és cicák számára is kellemetlen helyzeteket eredményezhetnek. Amellett, hogy nem túl gusztusos látvány a szőnyegre öklendezett szőrgombóc, és nem szívesen takarítja fel az ember, a macskáknál különböző súlyosságú gyomor és bélrendszeri tüneteket okozhat jelenlétük. Szerencsére tehetünk azért, hogy csökkentsük a szőrgombócok kialakulásuk kockázatát.

A szőrgombóc úgy alakul ki, hogy miközben a bársonytalpú tisztogatja magát, lenyeli a nyelvére tapadt szőrszálakat. Mivel minden minitigris nyalogatja saját, és esetenként társai bundáját is, így akármelyiküknél tapasztalható a jelenség. A szőrszálak lenyelése egyébként teljesen normális folyamat, általában nem okoz gondot. A szervezetbe került szőrszálak a legtöbb esetben észrevétlenül keresztülmennek a bélrendszeren, majd kiürülnek a szervezetből. Viszont, amikor nem így történik, akkor a macska visszaöklendezi a szőrcsomót, amit lehet, hogy csak akkor veszünk észre, amikor már a szőnyegen éktelenkedik a szőrkupac. Ilyesmi általában akkor fordul elő, amikor túlságosan nagy mennyiségű szőrt nyel le az állat, például vedlési időszakban minden cicánál előfordulhat ilyesmi. A hosszúszőrű macskáknál az év minden szakában nagyobb valószínűséggel találkozunk szőrgombócok által okozott problémákkal. Leggyakoribb tünet a hányás, ami nem biztos, hogy minden nap megjelenik, előfordulhat, hogy csak heti egy-két alkalommal jelentkezik. A hányadék nem biztos, hogy tartalmaz szőrszálakat, mert előfordulhat, hogy a szőr már egy akkora gombóccá állt össze a gyomorban, hogy nem tudja kihányni az állat, így folyamatosan irritálja a gyomor nyálkahártyát, ami ismétlődő hányást okoz. Súlyos esetben a szőrgombóc a bélcsatorna irányába mozdulhat el, amelynek átmérője sokkal kisebb, mint a gyomoré, itt beékelődhet és bélelzáródást okozhat. Látható tehát, hogy ezt a jelenséget komolyan kell venni és meg kell előzni.

 

Az alábbi tippeket alkalmazva tehetünk azért, hogy kedvencünknek és persze nekünk se kelljen többet megküzdenünk a szőrcsomókkal:

 

  1. Segítsünk a bundaápolásban

 

Bár a cicák maguktól is rendben tartják bundájukat, szánjunk lehetőleg minden nap néhány percet arra, hogy átfésüljük doromboló négylábúnk szőrét. Fontos, hogy olyan eszközt használjunk a bundaápoláshoz, ami kedvencünk szőrtípusához a leginkább illik.

MORE FOR kefe öntisztító M

MORE FOR ápolókefe természetes sörte L

 

A rendszeres fésüléssel hozzájárulunk az elhalt szőrszálak eltávolításához, így kevesebb kerül az állat szervezetébe. Különösen a hosszú szőrű bársonytalpúaknál javasolt a gyakori fésülgetés. Rövidszőrű cicáknál leginkább vedlési időszakban fontos a rendszeres bundaápolás, mert ilyenkor ők is több segítségre szorulnak, mint egyébként.

 

  1. Segíthetnek a rostok

 

Hetente 1-2 alkalommal ajánlott a cica eledeléhez rostdús étel keverni, ilyen például a sütőtök, amit sok cica szívesen fogyaszt.

 

PREMIERE FINE FILETS konzerv adult csirke&tök 80g

 

A tökben lévő élelmi rostok kiváló ballasztanyagok és segíthetnek a szőrszálaknak keresztüljutni a bélrendszeresen. Ez a módszer a problémák megelőzésében segíthet, de nem helyettesíti a gyógykezelést és a későbbiekben ismertetett paszták használatát sem.

 

  1. Igyon a cica mindig eleget

 

Lehetőség szerint helyezzünk a lakás több pontjára is itatótálat, hogy minél gyakrabban vegyen magához folyadékot a bársonytalpú.

AniOne önetető/önitató kavics alakú bézs 1,5 l

 

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása többek között az egészséges bélműködéshez is hozzájárul. Ha megfelelő állagú, könnyen ürülő a bélsár, a szőrszálak is könnyebben kijutnak a szervezetből. Ha háziállatunk kifejezetten rossz ivó, akkor vásárolhatunk neki egy macska szökőkutat, amelyben folyamatosan mozog a víz, ami sok minitigris érdeklődését felkelti, és több víz ivására ösztönözheti.

 

  1. Táplálékok és táplálék kiegészítők, amelyek segítenek

 

Ha küzdöttünk már a szőrgombócokkal, akkor érdemes lehet olyan macskaeledellel kínálnunk bundás barátunkat, amelyet speciálisan  szőrgombócképződés megelőzésére állítottak össze. Mielőtt megváltoztatnánk a cica étrendjét, mindenképpen beszéljünk állatorvosunkkal, mert a hirtelen változások is gyomor és bélproblémákhoz vezethetnek, ráadásul a táplálék kiválasztásánál mindig több szempontot is figyelembe kell vennünk. Léteznek szőrgombócoldó paszták, amelyeknek a megelőzésben és a gyógykezelésben is van szerepük. Hosszúszőrű cicáknál egész évben adhatjuk ezeket a készítményeket megelőző jelleggel, rövidszőrűeknek pedig vedlési időszakban.

 

PetBalance malt-soft szőroldó paszta cicáknak 100g

 

 

  1. Vegyük észre a figyelmeztető jeleket

 

A túlzott szőrhullás jelei: száraz, fénytelen szőrzet, szőrkupacok a szőnyegen és a bútorokon.  Ha a cicánk hányni kezd, akár csak hetente egyszer kétszer, akkor mindenképpen gondoljunk a szőrgombócok jelenlétére is. A cica tünetei sokfélék lehetnek. Enyhe esetben néha hány, de ezen kívül semmi más tünete nincs, súlyos esetben a cica bágyadt, levert, nincs széklete, a hasa fájdalmas. Ha a szőrgombóc elakad a bélcsatornában és a beleket elzárja, az életveszélyes állapotot eredményez és csak műtét segítségével menthető meg az állat.

 

 

+1 Próbáljuk ki Furminatort

 

A Furminatorok, bár drágábbak a már jól ismert keféknél és fésűknél, sokkal hatékonyabban végzik a dolgukat. A Furminatort ritkábban is elég használni, tehát időt is spórolhatunk vele. A bunda átfésülése során az eszköz képes eltávolítani szinte minden elhalt szőrszálat. Külön jó hír, hogy a kefepenge nem használódik el, ezért nem kell majd újra és újra beszereznünk belőle egy másikat. Vásárlás előtt beszéljünk kozmetikussal, hogy kedvencünk szőrtípusához ajánlja-e az eszközt.

 

 

Forrás: petmd.com, pets.webmd.com, sheknows.com