Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

5+1 tipp a tökéletes szűrő kiválasztásához

2017. május 17.

5+1 tipp a tökéletes szűrő kiválasztásához

A halak tartásához az egyik elengedhetetlen kiegészítő a szűrő. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már igen széles kínálat áll rendelkezésre. Egy kezdő akvarista számára első ránézésre talán nehéznek is tűnhet a döntés. A megfelelő szűrő kiválasztása pedig hozzájárulhat ahhoz is, hogy pikkelyes kedvenceink hosszabb életet élhessenek, mint vadon élő társaik.

A szűrők első körben három csoportra oszthatóak, vagyis háromféle szűrési rendszer létezik: biológiai, mechanikai és kémiai. Az előbbinél a baktériumok nyújtanak segítséget, melyek képesek lebontani a vízben lévő, szerves anyagokat. A mechanikai a fizikailag is érzékelhető részecskéket szűri ki, tehát az apró szemcséket, haltápot és akár növénydarabkákat is. Ez esetben például szivacs van a szerkezetben. A kémiai szűréshez aktív szén kerül felhasználásra, ami pedig többek között a kifejezetten káros ammóniát vagy halgyógyszereket szűri ki a vízből. Vannak szűrők, melyekben csak szivacs található, de a többség már mindhárom feladatot el tudja látni.

A választás akkor kezd el nehezebbé válni, amikor megtapasztaljuk, hogy azok a szűrők, amelyek már biológiai, a mechanikai és a kémiai szűrési rendszerrel is rendelkeznek, több tucat gyártótól elérhetőek, emellett pedig különböző modellek, különböző energiatakarékossági szintek, és egyéb tulajdonság közül is válogathatunk.

A gyártók a termékeken számszerűsíthető és szubjektív adatokat egyaránt feltüntetnek. A számszerű adatok közé tartozik például a liter per óránkénti áramlás vagy a watt. Hogy mekkora szűrőt érdemes az akváriumunkba vásárolnunk, az szubjektív.

Az alábbi tippek segíthetnek a tökéletes szűrő kiválasztásában:

  1. Olyan szűrőt válasszunk, amely nem csak biológiai, hanem kémiai és mechanikai szűrőrendszerrel is rendelkezik.
  2. Sós vizű akváriumba mindenképp nedves-száraz szűrőt vásároljunk. Bár többe kerül, mint egy átlagos szűrő, sokkal kevesebb időt igényel a karbantartása.
  3. Kisebb és közepes méretű akváriumba belső szűrő javasolt, egy nagyobb akváriumhoz érdemesebb külső szűrőt csatlakoztatni.
  4. Figyeljünk arra, hogy a szűrő óránként legalább 2-3-szor képes legyen átforgatni a vizet.
  5. Bár elenyésző szempontnak tűnhet, fontos a design is, hiszen az akvárium és a benne élő halacskák otthonunk díszeként szolgálnak, ezért fontos, hogy ne rondítsa el azt egy szűrő és a belőle kilógó csövek.

+1 Különböző fórumokon érdemes utána olvasnunk, hogy más akvaristák tapasztalata szerint melyek azok a szűrők, amelyek ár-érték arányban a legmegfelelőbbek.

Ha eldöntöttük, hogy melyik szűrőt szeretnénk, akkor mindenképp még a halak érkezése előtt helyezzük az akváriumba. A megfelelő minőségű víz elengedhetetlen ahhoz, hogy kopoltyús barátaink hosszú éveken át mellettünk lehessenek. Ha valamiben bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes szakemberhez fordulnunk kérdéseinkkel.

Forrás: petcha.com, inktec-uk.co.uk

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem