Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

7 tipp az első cicás karácsonyra

2015. december 21.

7 tipp az első cicás karácsonyra

Bizonyára eddig sem volt mindig zökkenőmentes a karácsonyi készülődés, ám ha időközben egy cicával bővült családunk, akkor mostantól még több dologra kell odafigyelnünk. Például a díszekre, a karácsonyfára, az ajándékokra, de még az új szobanövények is veszélyt jelenthetnek.

  1. Óvatosan a változásokkal

A szobatigrisek nem viselik jól a hirtelen történő és nagymértékű változásokat, így a lakás feldíszítését ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Kezdjük korábban a készülődést, és fokozatosan, időnként helyezzünk el egy-egy újabb díszt, hogy a cicának legyen ideje megszokni az új dolgokat, és ne váljon stresszessé. A törékeny díszeket semmiképp se tegyük olyan helyre, ahol a macska eléri és leverheti.

  1. Felejtsük el a gyertyákat

Igazán meghitt és kellemes hangulatot tud árasztani egy gyertyafényes nappali, de ha macskát tartunk, akkor jobb mellőzni őket, – legalábbis a meggyújtásukat – hiszen kíváncsi kedvencünk könnyedén felboríthatja, és lángra kaphat a lakás. Ha nem szeretnénk lemondani az adventi koszorúról, akkor kizárólag felügyelet mellett égjen a gyertya, és azonnal oltsuk el, ha elhagyjuk a helyiséget.

  1. Legyen biztonságos a karácsonyfa

Az egyik legfontosabb, hogy úgy állítsuk fel a fát, hogy az teljesen stabil legyen, és akkor se boruljon fel, ha a cica épp ráugrik vagy húzogatja valamelyik ágát. A gyönyörű, de törékeny díszeknek sajnos a dobozban kell maradniuk, vagy olyan magasra és belülre kell felakasztanunk őket, ahol a minitigris biztosan nem éri el, nem veri le. Alul csak olyan díszek legyenek, amelyeket nem tud összetörni kedvencünk, és nem bánjuk majd túlságosan, ha esetleg megrágcsálja őket. Bizonyos növényi díszek, mint például a fagyöngy, mérgezőek a cica számára, így azokról is muszáj lesz lemondanunk.

  1. Vigyázz a mérgező növényekkel

Nem csak a fagyöngy ártalmas házi állatunkra, ha megrágja vagy lenyeli. Az ünnepek idején sokak által kedvelt mikulásvirág szintén mérgező, csakúgy, mint a borostyán, a magyal vagy a karácsonyi rózsa. Ha új növényt szeretnénk beszerezni vagy ajándékba kapunk valakitől, győződjünk meg arról, hogy nem káros-e a cicák számára.

  1. Óvatosan a házi ételekkel

Az ínycsiklandozó illatok a karácsonyi ebéd idején, biztosan kíváncsivá teszik a cicát, és kérlelő szemekkel néz majd ránk, amikor falatozunk. Ám azok az ételek, amik emberi fogyasztásra alkalmasak, a macskát megbetegíthetik. A hirtelen változtatások az állat étrendjében gyomor és bélrendszeri problémákat okozhatnak. Semmiképpen ne kóstoltassunk meg a macskával olyan ételt, ami tartalmaz például mazsolát, gombát, fokhagymát, hagymát, hal- és szárnyas csontot, alkoholt, csokoládét vagy nyírfacukrot. Mindemellett pedig figyeljünk arra is, hogy ne változtassuk meg a napi etetési rutint. Ugyanabban az időben és ugyanannyi mennyiségű eledellel kínáljuk a cicát, és ha valami különlegessel szeretnénk kedveskedni, akkor vásároljunk inkább cicák számára készített jutalomfalatokat.

http://www.fressnapf.hu/multifit-cristellos-cicasnack-lazacpisztrang-50g/

Egy szelet finom hús vagy szálkamentes hal, esetleg egy sajtdarab szintén olyasmik, amelyeknek a cica nagyon örül, és nyugodtan meg is eheti.

  1. Kell egy nyugodt hely

Előfordulhat, hogy cicánk szereti a nyüzsgést és szívesen tölti a családdal és a vendégekkel az idejét, de még akkor is érdemes egy olyan helyet kialakítani kedvencünk számára, ahova visszavonulhat és pihenhet.

  1. Állatorvost, ha baj van

Ha azt vesszük észre, hogy a macskának megváltozik a viselkedése az ünnepek alatt, fáradékonyabbá, kedvtelenné válik, esetleg nem akar enni vagy inni, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Lehet, hogy csak egyszerű gyomorrontásról van szó, vagy az új körülményektől lett stresszes a cica, de például ha esetleg lenyelt valamit, ami mérgező volt számára, akkor minél hamarabb szakember segítségére van szükség.

Forrás: petsitterireland.com / vets-now.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem