Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

80 nap alatt a Föld körül a neonhallal

2015. március 28.

80 nap alatt a Föld körül a neonhallal

A neonhal vagy neontetra a legismertebb díszhalak egyike, szinte minden akváriumban megtalálható, bárhová is utazunk a világon. Ez a típus az édesvízi akváriumok egyik legkisebb, ám legszembetűnőbb élőlénye.

A neonhalról először 1936-ban írtak a tudósok. Röviddel azelőtt már úgy emlegették, mint a halat, amelyet nagyon egyszerű tartani. Azóta közel nyolc évtized telt el, és latinul Paracheirodon innesiként  nevezett  apró uszonyost, az aranyhal és a guppi mellett mostanra a legismertebb édesvízi állatként tartják számon. Könnyen lehet, hogy mára a neonhal a világ legelterjedtebb akváriumi hala lett. A neontetra az Amazonas vidékéről származik, bár napjainkban a kereskedelemre szánt példányokat nagy díszhalgazdaságokban tenyésztik, Délkelet-Ázsiában.

Ezek az édesvízi halak csupán 3,5-4 centiméter hosszúra nőnek. A pontylazacfélék családjába tartoznak, és közeli rokonságban állnak a bíboros tetrával és a zöld neontetrával. A bíboros tetra is nagyon népszerű, kicsivel nagyobb méretű, és jellegzetessége az oldalán végigfutó vörös sáv.

Békés természetű

A neontetra békés természetű hal, jól tartható közösségi akváriumban. Ennek ellenére ügyelni kell arra, hogy az együtt tartott fajok igényei megegyezzenek, vagy legalábbis hasonlítsanak egymásra, amennyire lehetséges. Más pontylazacfélék, a guppik, plattik és harcsafélék jól kijönnek a neonhallal, különösen a perui szívóharcsa, amely szintén az Amazonas környékén őshonos.

Fontos, hogy a neontetrákat legalább 10-12 fős csoportosan tartsuk, mivel csak így érzik igazán jól magukat. Minél több neonhalat tartunk együtt, annál lenyűgözőbb látványban lesz részünk. Az akvárium megfelelő megvilágításával a csillogóan kékes és pirosas színű neontetrák olyanok lesznek, mintha ragyognának. Sötétben az állatok kékes-zöldes színei lilának látszanak (halványabbak), ami fekete akváriumban látható legjobban. Számos haltartó fórumon olvasható, hogy a neonhal elsősorban szürkületben aktív, de megfelelő tartás mellett nappal is bőven láthatjuk akcióban.

Vészjelző halvány színek

A feltűnő színű csíkok segítenek az apró halaknak a ragadozók megtévesztésében, valamint a tájékozódásban és a saját fajtársak felismerésében. Ha az állat színei elhalványulnak, vagy fehér foltok jelennek meg rajta, az a hírhedt neontetra-betegségre utal. Ilyenkor amilyen gyorsan csak lehet, tegyük külön akváriumba az érintett halakat, hogy megakadályozzuk a többi állat megfertőződését és keressünk fel egy halbetegségekben jártas orvost.

Optimális feltételek

A neonhalak szívesen bujkálnak, ugyanakkor sok helyre van szükségük az úszáshoz is. Ezért a legkényelmesebb számukra egy olyan akvárium, amelynek egy része vízi növényekkel sűrűn benőtt. Az ideális vízminőség a halak számára a lágy (10-15 NK), 6,5-7,2 pH értékű, 20-24 Celsius-fokos víz. Táplálkozásukat illetően a neontetrák nem túl igényesek, szívesen fogyasztanak szárított vagy pehely állagú eledelt, csemegének pedig időnként meglephetjük őket néhány kisebb élő eleséggel is.

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_komplex_1000ml/

Profil: neontetra

Név: Neonhal (Paracheirodon innesi)

Származás: Amazonas / tenyésztés: főként Délkelet-Ázsiában

Méret: maximum 4 centiméter

Kor: 5-8 év

Tartás: minimum 60 literes akváriumban, 10-12 tagú csoportokban

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem