Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A gazda hatása a macska viselkedésére

2018. június 20.

A gazda hatása a macska viselkedésére

A macska viselkedését ragadozó természete; éjszakai életmódja; magányos életvitele alakította ki és nagyban befolyásolja azt a szocializálódásának mértéke is.

Ahhoz, hogy a gazda szakértője lehessen cicája viselkedésének, tudnia kell, hogy mit tekinthet normális viselkedésnek. A macska viselkedésének természetes része és az alábbi okok miatt nem vehető rossznéven:

  • a macska ragadozó életmódja miatt a tárgyak és élőlények becserkészése, vadászata, az elejtett zsákmány hazahurcolása;
  • a vadászterület védelmezése miatt szag- és vizuális jelek rendszeres kihelyezése;
  • a macska éjszakai életmódja miatt az éjszakai randalírozás, a nappali alvás;
  • a macska magányos életvezetése miatt más macskák és állatok elutasítása.

A macskák, a kutyákkal ellentétben, nem igénylik az ember jelenlétét ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. Köszönik szépen, ők jól elvannak magukban is. Ritkán fordul elő köreikben a szeparációs szorongás, vagyis a gazda távollétében fellépő izgalmi állapot.

A rémült macska, vagy az, amely éppen egy verekedésből menekül el, nem igényli, hogy a gazdája babusgassa, megvigasztalja Éppen ellenkezőleg, el akar bújni valami biztonságos helyre, ezért a gazdának az a dolga, hogy ezt a számára lehetővé tegye. Ez a példa aláhúzza azt, hogy a gazda csak akkor várhat kedvező magatartást a macskától, ha nem kényszerít rá természetellenes feladatokat és nem parancsolgat neki.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gazda viselkedése ne lenne hatással a macskára, sőt. A gyengéd terelgetés, a helyes cselekedetekre való rávezetés az útja annak, hogy a macskát megtanítsuk a kívánt viselkedésre.

A macskák éber állapotban folyamatosan monitorozzák a környezetüket, benne az ott élő embereket is. Ez a tanulási folyamat része is. A kölyökmacskák az anyjuk példájából és annak követéséből sajátítják el mindazt a tudást, amely később fontos a számukra. Nem meglepő tehát az a képességük, hogy másolják a gazda viselkedését. Így aztán alvási és táplálkozási szokásaik a gazdáéhoz hasonlóak, megtanulják, hogy a konyhaszekrény ajtajának kinyitásával hozzájuthatnak a száraz tápos dobozhoz, tudják, hogy a hűtőszekrényből sokféle finomság kerülhet elő, ezért, ha annak ajtaja kinyílik, rögvest ott teremnek.

A macskák emlékeznek a kedvességre és viszonozzák a szívességeket később. Ha a gazda hajlandó a macska kívánsága szerint tenni, a cica is hajlandó a gazda kívánsága szerint tenni más alkalommal.

Az ember és a macska közötti viszony sokrétű lehet, helye van benne a szeretetnek, a közös játék örömének és egymás társasága élvezetének is. A magas fokú szocializációval rendelkező macska és gazdája között igen bonyolult érintkezési formák alakulnak ki, amelyek alapját egymás szándékainak és preferenciáinak megértése szolgáltatja.