Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A hónap témája: macskabiológia

2015. április 16.

A hónap témája: macskabiológia

Édesek, dorombolnak, bújnak, vadásznak és lehetetlen nem szeretni őket. Felelős cicagazdiként azonban nem árt tisztában lenni kedvencünk viselkedésbiológiájával is, hogy mindig tudjuk, mit miért tesz, így jobban megérthetjük őt és jobban is tudunk kommunikálni vele.

A macskák fizikailag és viselkedésüket illetően is a vadonbeli ragadozó életmódhoz alkalmazkodtak. Akár gazdisként lakásban vagy kertben, akár gazdi nélkül az utcákon él, a cica mindig egy minire nőtt ragadozó marad, csak épp az életstílusa és kényelmi igényei lesznek mások. Ahhoz, hogy doromboló kedvenceinket jobban megismerjük, először alaposan szemügyre kell vennünk vadon élő társaikat.

Vadászat

A macskafélék köztudottan ragadozó állatok. Egy tanulmány szerint a gazdátlan, utcákon élő cicák az esetek többségében kisebb emlősöket, valamint emberek által elhagyott hulladékot fogyasztanak, és ritkán egy-egy madarat is elejtenek. A városi macskák számának emelkedése veszélyeztetheti a madarakat, ezért ha cicát tartunk, akkor igyekezzünk megvédeni a kertünkben fészkelőket. Tehetjük ezt úgy, hogy az ismert fészkek környékét megközelíthetetlenné tesszük a cica számára (pl.: szúrós ágakkal), a kis ragadozóra pedig feltehetünk egy biztonságos, csengettyűs nyakörvet, ami figyelmezteti a madarakat.

http://www.fressnapf.hu/anione_fenyvisszavero_cica_nyakorv_pink_fekete/

Populáció

Azt, hogy a macskafélék melyik területet választják lakóhelyül, befolyásolja az adott környéken élő macskapopuláció nagysága, mely a táplálékforrások mennyiségétől függ. Ez leginkább csak természetes körülmények között van így, ahol egy terület eltartóképessége határozza meg az ott élő különböző ökológiai igényű állatfajok számát és populációik nagyságát. Ahol bőséges a táplálék, ott több prédaállat, ezáltal több ragadozó is él. Sajnos az emberi behatások miatt ez a rendszer felborult, különösen a sűrűbben lakott területeken, így sokkal több cica van, mint amennyit az adott terület eltart, és mint amennyit az emberek jó körülmények között felelősen tudnak tartani. Ezért is nagyon fontos, hogy minden felelős állattartó ivartalaníttassa kijáró cicáját. Fontos ez egyfelől azért, hogy ne szülessenek olyan állatok, amelyek rossz sorsra vannak ítélve, másfelől azért, hogy a nagyszámú ragadozó ne pusztítsa el a természetben élő állatokat. Kivadult házimacskák hatalmas károkat tudnak okozni az erdők-mezők élővilágában.

Vemhesség

A vemhesség időtartama a cicáknál a párzástól számítva átlagosan 56-69 (átlagosan 63) napig tart.

A vemhesség meghatározásához és az egészséges apróságok születéséhez hasznos a rendszeres vizsgálat. Az első néhány hétben nehezen felismerhető a vemhesség, tapintással 18-20. napon érzékelhető. Hasi ultrahanggal 15-17. naptól láthatjuk az embriókat, de a szívverés csak a 22-24. napon felismerhető.  Soha ne tapogassuk otthon az állatot, bízzuk ezt szakemberre.

Az anyamacska optimális táplálása érdekében válasszunk ebben az érzékeny időszakban vemhes és szoptató macskáknak való speciális tápot.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-babycat-3kg/

Források: alleycat.org / pets.webmd.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem