Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A hosszú szőrű kutya és a hó esete

2016. január 19.

A hosszú szőrű kutya és a hó esete

Télen a kutyák bőre és bundája az átlagosnál nagyobb törődést igényel, főleg, ha kiengedjük őket a hóba is sétálni, játszani. Hosszú szőrű kutyák esetében ez még inkább igaz, hiszen nem csak egyszerűen egy nedves bundáról van szó, amelynek meg kell száradnia – a téli bunda rendben tartása ennél összetettebb.

A hideg hónapokban kevesebbet tartózkodunk kint kedvencünkkel, de amikor csak lehet, ne hagyjuk el a nagy sétákat. Ha kedvencünk láthatóan élvezi és intenzíven mozog, akkor semmi baja nem lesz a hosszabb sétáktól sem. Természetesen a nagyon fázós, apró termetű, nagyon fiatal vagy nagyon idős állatok esetében kevesebb időt töltsünk a szabadban, ha nagyon hideg van, hiszen számukra az megterhelőbb és nem is kellemes. Négylábúnk orra, fülei, mancsai akár fagyási sérülést is szenvedhetnek, ha túl sokat hagyjuk kint őket, amikor 0 fok alá csökken a hőmérséklet, de ez a kertben tartott állatokra vonatkozik inkább, ha nem biztosítunk számukra megfelelő szélvédett, szigetelt, nedvességtől védett lehetőleg fagymentes helyet a pihenés idejére.

Ha hosszú szőrű kutyánk van, semmiképpen se vágjuk teljesen rövidre a szőrét, hiszen télen a nagyobb bunda jobban melegen tartja kedvencünket. Egy kicsit rövidíteni persze célszerű rajta, de a legjobb, ha a szőrnyírást ilyenkor kutyakozmetikusra bízzuk, aki biztosan csak annyi szőrt távolít el, amennyit szükséges. Nem szabad elfelejteni, hogy a lábujjak közötti szőrt is rövidíteni kell. A rövidebb szőrbe kisebb eséllyel és mennyiségben ragadnak bele a téli időjárásnak köszönhető szennyeződések, havas, jeges darabkák.

Nyáron és tavasszal viszonylag gyakran fürdethetjük kutyusunkat amennyiben szükséges, télen viszont inkább ritkábban kerüljön elő a kutyasampon. Kizárólag speciálisan kutyáknak készített sampont használjunk, mert az emberi tisztálkodószerek összetevői irritálhatják az állat bőrét. Ha túl gyakran fürdetjük a kutyát, akkor azzal csökkentjük a bőr ellenállóképességét, szárazzá, korpássá válhat, ami súlyosabb esetben ki is pirulhat, viszkethet. Vannak olyan jó minőségű, állatoknak készült hidratáló samponok, amelyek használata során ez nem következik be. Általánosságban elmondható, hogy amilyen szennyeződést csak lehet, tiszta vízzel távolítsunk el, ha pedig feltétlenül szükséges a fürdés, akkor használjunk jó minőségű sampont. Lehetőleg havi egy alkalomnál ne fürdessük gyakrabban az állatot, kivéve akkor, ha ezt állatorvos valamilyen okból ezt el nem rendeli. Miután megfürdettük háziállatunkat, teljesen szárítsuk meg a bundáját, nehogy megfázzon. Nedves szőrzettel semmiképp se engedjük ki újra a hidegbe.

A téli séták a csípős hidegen kívül azért is kellemetlenséget okozhatnak, mert kisebb hógolyók, jégdarabok, sók és egyéb kémiai anyagok ragadhatnak a kutya bundájába, melyek alapos eltávolítása nem olyan egyszerű feladat. Lehetőleg kerüljük a sózott utakat, ha kistestű a kutyánk, akkor vegyük ölbe a kritikus szakaszokon. Jó szolgálatot tesznek a mancsvédő krémek, és ha kutyánk elviseli, akkor kutycipőt is húzhatunk rá a kényes szakaszokon.

http://www.fressnapf.hu/50-kedvezmeny-panzi-mancs-krem-100ml/

Hazaérkezéskor mindig alaposan öblítsük le a mancsokat langyos tiszta vízzel. Fürdetés előtt érdemes óvatosan átfésülnünk kedvencünk bundáját, mert az segít a szennyeződések egy részét eltávolítani, és fürdetés után is könnyebb lesz a dolgunk egy kicsivel.

http://www.fressnapf.hu/more-for-cats-and-dogs-kefe-professzionalis/

Mikor már tiszta az eb, egy puha kefével vagy szőrápoló kesztyűvel gyengéden eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket. A fésülés javítja a vérkeringést és stimulálja a szőrhagymákat, így újra felszínre kerülnek a szükséges természetes olajok.

http://www.fressnapf.hu/fitfun-szorapolo-kesztyu-cicak-es-kutyak-szamara-24×185-cm/

Mindig legyen háziállatunk előtt friss ivóvíz, ami különösen a kerti kutyák esetében igényel nagy odafigyelést, mert a vizük könnyen befagyhat, így naponta több alkalommal cseréljük. Emellett pedig nagyon fontos az egészséges étrend is. Jótékony hatásúak a szőr-bőr egészsége szempontjából ha omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítőket alkalmazunk kúraszerűen a kritikus időszakokban (vedlési idő, fűtési szezon).

Hosszú szőrű kutya esetén sokszor nehezebb észrevenni a bőrelváltozásokat, ezért ellenőrizzük azt gyakrabban. Amennyiben bőrelváltozást észlelünk, vagy állatunk vakarózni kezd, mindenképpen keressük meg állatorvosunkat, aki segít megtalálni a legjobb megoldást a problémára.

 

Forrás: mnn.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem