Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A klikker-tréning rejtelmei

2015. augusztus 02.

A klikker-tréning rejtelmei

A klikker-tréning egy olyan módszer, amelyet az állatok képzésére használnak már az 1960-as évek óta. A tréning ideje alatt egy klikkelő hang jelzi kedvencünknek, hogy valamit jól csinált. A klikker általában egy kis műanyag doboz, amit a tenyerünkben kell tartani, és ha megnyomjuk a nyomógombot, vagy a benne lévő kis fém lemezt, akkor klikkelő hangot ad ki. Kölyökkutyák és idősebb kutyák esetében is nagyszerűen használható. A kutyaoktatók körében nagyon népszerű kis eszköz, de más állatok tanítására is alkalmas, legyen szó macskákról, madarakról, patkányokról vagy akár elefántokról.

A klikker egy nagyon hatékony tanítási eszköz, mert pozitív megerősítést ad állatunknak a gyakorlás során és segítségével pontosan jelezni tudjuk kedvencünknek, hogy mi az a viselkedés, ami elnyerte a tetszésünket. Először azt kell megtanítanunk kutyusunknak, hogy mit is jelent a klikkelő hang. Ezt úgy érhetjük el, hogy a klikker megnyomása után azonnal megjutalmazzuk az ebet. Olyan jutalomfalatot válasszunk, amit négylábúnk könnyedén elfogyaszt, lehet akár apróra vágott sült hús vagy sajt is.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-wilderness-szaritott-snack-kutyaknak-csirkelazac-50g/

Ezt a folyamatot ismételjük meg többször is, egészen addig, amíg kutyánkban tudatosul, hogy a hang jutalmat jelent számára. Legjobb, ha néhány napon át a vacsoráját kézből adjuk a kutyának és minden falat előtt klikkelünk. Így a kutya összekapcsolja, hogy a klikk jutalmat jelent. Annak tesztelésére, hogy az összekapcsolás megtörtént, a legváratlanabb helyzetekben klikkeljünk, ha a kutya rögtön felkapja a fejét és odajön, akkor sikerült az első feladat, ilyenkor rögtön jutalmazzunk.

Ezt követően klikkeléssel tudjuk jelezni azt, hogy kedvencünk okosan cselekedett. Ha meg akarunk erősíteni egy viselkedést, akkor klikkeljünk mindig, amikor a kutya azt csinálja, így a jutalom reményében egyre többször fogja ismételni. Egy idő után kapcsoljunk vezényszót is a viselkedéshez. Például: A kutyakölyök leül-klikk+jutalom, megint leül-klikk+jutalom. A kiskutya rájön, hogy az ülést jutalmazzuk. Újra leül-klikk+jutalom+”Ül!”. Klikk nélkül simán az „Ül!”vezényszóra is leül. Ha a kutyával sokat klikkereznek, akkor egészen összetett feladatokat, olyan mozgásformákat is meg lehet neki tanítani, amit más módon sokkal nehezebb lenne. A klikkeres kutya próbálkozik, egyre több viselkedést felajánl és figyel. A módszert érdemes kutyaiskolában elsajátítani, mert ott lehetőség van arra, hogy az emberek egymás között is gyakoroljanak, úgy, hogy az egyik a kutya, másik pedig a gazda, így könnyebben rá lehet érezni, hogy hogyan is kell ezt a módszert jól alkalmazni, mert az nem is olyan egyszerű, mint amilyennek első körben tűnik. Meg kell tanulni a kutya fejével gondolkodni és nagyon pontosan jutalmazni. Nagy segítséget nyújthat a tanulásban Vámosi-Nagy Nóra: Klikk! című könyve.

Mindig csak akkor klikkeljünk, ha az állat valóban azt csinálja, amit szeretnénk. Így lehet akár tőlünk távolabb is, a klikkerrel könnyedén jelezhetjük felé, hogy azt tette, amit kértünk, és visszajöhet a jutalomfalatért. Emellett előnye az is, hogy egy jellegzetes, egyedi hang ad kutyánknak pozitív visszajelzést, amelyet könnyedén felismer, és soha nem fogjuk használni egy általános beszélgetés során, mint például a „Jó!” dicsérő szót.

Tippek és tanácsok:

  1. Soha ne klikkeljünk közvetlen a kutya füle mellett.
  2. Legyünk türelmesek! Lehet, hogy eleinte furcsán, vagy egyáltalán nem reagál majd kedvencünk a klikkelő hangra. Azonban, ha egymás után többször végigmegyünk a lépéseken (klikk, majd jutalomfalat), idővel rá fog jönni az új hang jelentésére, vagyis arra, hogy jutalomra számíthat.
  3. Csak olyankor tartsunk tréninget, amikor mindkét fél élvezi. Ha fáradtak vagy ingerültek vagyunk, inkább időzítsük máskorra a gyakorlást. Ugyanígy vegyük figyelembe kutyánk napi rutinját, főként az étkezéseket.
  4. Ne kezdjünk bele a tréninge, ha tudjuk, hogy nem lesz időnk befejezni.
  5. Először nyugodt, csendes helyen alkalmazzuk a klikker-tréninget, és csak utána próbálkozzunk vele olyankor, amikor már zavaró tényezők is lehetnek.
  6. Ne hagyjuk, hogy a kutya ráunhasson a gyakorlásra! A tréningek rövidek, de tartalmasak legyenek.

Forrás: aspca.org

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem