Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A különleges doktorhal

2017. július 28.

A különleges doktorhal

Ma már nem is olyan nehéz a világ legszebb halait a nappalinkban vagy az irodánkban tartani, minden szükséges eszköz adott ahhoz, hogy megfelelő körülményeket biztosíthassunk számukra. Bár a doktorhal rendkívül kényes, szépsége mégis páratlan, így cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes odafigyelni, ha otthont szeretnénk kialakítani a különleges pikkelyesnek.

Ezek a pompás színekbe öltözött halak a trópusi óceánokban élnek, az Acanthuridae családhoz tartoznak, és azért kapták a „doktor” nevet, mert a faroknyelükön kimerevíthető tüske található, amit főként védekezésre használnak. Ez a sebész szikéjéhez hasonló tüske valóban félelmetes fegyver: ezzel meg is tudja védeni magát a ragadozókkal szemben. Farkuk tövén ágaskodó tövis az óvatlan akvarista kezét is alaposan megszúrhatják.

Természetes körülmények között nagy csapatokban is előfordul, bár a felnőtt párok jobban szeretnek egy választott magánterületre visszavonulni, amit azután kimerevített „szikével”, megszállottan védelmeznek, a saját fajtársaikkal szemben is. Ezért nem tehetünk mást, le kell mondanunk arról, hogy többet tartsunk belőle, meg kell elégednünk egy példánnyal, mely cserébe nagyon jól meglesz a többi halfajjal. Kezdetben a doktorhal nehezen alkalmazkodik a környezetéhez, és igen érzékeny, de később elég ellenállóvá válik.

Mivel táplálkozik?

Általában vegetariánus. Ha nem kap tőlünk túl sok zöldfélét, szorgalmasan fogja legelni az akvárium dekorációját borító algákat. Főleg növényeken él. Egészítsük ki az étrendjét kis rákokkal (sóféreg). Saját fajtársaival és a hozzá hasonló kinézetű halakkal szemben agresszív, más fajokkal békés. Ha túl kicsi az akvárium, hajlamos mindenkivel szemben barátságtalanul viselkedni.

Akváriumban nagy teret kíván, ahol szabadon úszhat. Nehezen szokja meg a környezetét. Akkor lesz egészséges, s akkor érzi jól magát, ha sok növényi táplálékkal (spenót, brokkoli stb.) kínáljuk. A csak halból vagy húsból készült eleségtől könnyen székrekedést kapnak és elpusztulnak.

Milyen alfajai léteznek?

A rúzsos doktorhal 35 cm-re nő. Teste ibolyával futtatott szürkésbarna. Hát- és farok alatti úszója sötétkék, fehér és narancssárga szegéllyel.

A holdfényű doktorhal közkedvelt, de agresszív hal az indopacifikus térségből és a Vörös-tengerből. Mérete átlagban 30 cm, teste kék, feje bársonyos fekete, alul ék alakú fehér folttal. Hátúszója és farka sárga, farok alatti úszója fehér, farkúszója kék-fehér. Nagyon szívós, aktív hal. Sok helyre van szüksége, hogy úszkálhasson. Csaknem kizárólag növényi táplálékon él.

A kék doktorhal mintegy 30 cm-re nő meg. A fiatal hal egyszínű sárga, szeme viszont kék. Kifejlett korában kék alapszínű, számos hosszanti világoskék csíkkal és sárga farkúszóval.

A pizsamás doktorhal alapszíne narancssárga, és számos világoskék, feketével szegett sávval tarkított. Hasa bíborszínű, farkúszóján pedig félhold alakú, sötétkék folt látható. Farkúszója alul-felül egyaránt kigyegyesedik. Nagyon mutatós, de az egyik legagresszívebb doktorhal, ezért óvatosan bánjunk vele.

Forrás:

Brian Wards – Akváriumi halak és növények, Új Ex Libris Kiadó, 1999

Larousse – Halak és akváriumok, Mérték Kiadó, Budapest, 2003