EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A lakás élő ékességei: 5+1 különleges halfajta

2016. május 27.

A lakás élő ékességei: 5+1 különleges halfajta

Az egyik legfőbb oka annak, hogy az emberek sok időt, energiát és pénzt fordítanak egy-egy akvárium felállítására otthonukban vagy munkahelyükön, az a halak gyönyörű megjelenése. Ma már nem is olyan nehéz a világ legszebb trópusi halait a nappalinkban vagy az irodánkban tartani. A hatalmas népszerűségüknek hátránya is van. Sok faj mára veszélyeztetett lett a kereskedelem miatt, de tovább rontja a helyzetet a vizek szennyezettsége is.

Szerencsére a legtöbb hal képes fogságban is szaporodni, ezért anélkül is vásárolhatunk halakat, hogy veszélybe sodornánk a vadon élő populációt. Fontos eldöntenünk, hogy édes- vagy sósvizű akváriumot szeretnénk. Hazánkban inkább az előbbi javasolt, mert fenntartása egyszerűbb és költséghatékonyabb, de persze a sósvízi sokkal színpompásabb. A következő lépés leendő díszhalaink kiválasztása: járjunk utána igényeiknek, és figyeljünk arra, hogy egyes fajok bizony nem jönnek ki jól egymással.

Néhány különleges halfajta, amelyeket mindenki megcsodálna akváriumunkban:

  1. Mandarinhal

A mandarinhal a Csendes-óceán délkeleti részéről, Észak-Ausztrália területéről származik, a korallzátonyok lakója. Az egyik leggyönyörűbb sósvízi hal ragyogó színezetének köszönhetően. Különleges mintázata kék, narancssárga, citromsárga és fekete színeket foglal magába. A mandarinhalat nehézkes akváriumban tartani, mert zátonylakó és annak ellenére, hogy mindenevő, főleg apró rákokat fogyaszt. Pikkelye nincs ellenben vastag a bőre, ezért a paraziták okozta megbetegedéseknek szervezete jobban ellenáll.

  1. Diszkoszhal

A diszkoszhal az egyik legkülönlegesebb édesvizű akváriumban tartható hal. Valójában egyfajta sügér, mely az Amazonas vízgyűjtőjéből származik. Színe élénk, teste pedig lapos kör alakú, erről is kapta a nevét. Megjelenésének, mintázatának és színváltozatainak köszönhetően nagyon népszerű. Tartása egyszerű. A legtöbben piros, kék vagy türkiz színűt választanak. A kifejlett példány magassága és hossza akár 20 cm is lehet. A másik oka annak, amiért sokan kedvelik a diszkoszhalat, hogy képes egyfajta személyes viselkedésre, és akár meg is ismerhet, sőt, üdvözölhet is minket, ha megközelítjük az akváriumot.

  1. Palettás doktorhal

Ezt az élénk, kék színű halat a Némó nyomában című film tette igazán népszerűvé. A legtöbb sósvízi halhoz hasonlóan, a Palettás doktorhal is a Csendes-óceán keleti részén a zátonyok környékén fordul elő leginkább. Hosszú életű, jó körülmények közt tartva akár tíz évig is elélhet. Környezetét, gondozóját meg- és felismeri, idegenektől tart. A látszat ellenére nagyon törékeny halról van szó, és érzékeny a fertőzésekkel szemben.

  1. Bohóchal

Ha már Némó, akkor meg kell említenünk a narancs-fekete-fehér színben pompázó Bohóchalat is. Ez a díszhal az egyik legszebb és legnépszerűbb halfajta jelenleg a világon. Körülbelül 25%-ukat fogságban tenyésztik. A Bohóchalnak nagyon szokatlan biológiai felépítése van, egyes hímek egy idő után nősténnyé tudnak válni. Kolóniákban élnek, és úgy gondoskodnak a fiatalabb példányokról. A hím őrzi a tojásokat, melyek védelmében a tengeri rózsa is segítségére van. Sós vizi hal. Szakértők szerint a sikeres tenyésztés szükségessé vált ahhoz, hogy a faj fennmaradjon az óceánban.

  1. Kék arcú angyalhal

Ennek a díszhalnak az különlegessége, hogy a fejének elülső része élénkebb és szebb színű, mint a teste. Jellemző színei a kék és a citromsárga. Sok helyen él szabadon, az Indiai-óceán, Indonézia, Ausztrália, Mikronézia északi része és Japán ad otthont számára. Legjobban a barlangos, lagúnás területeket kedvelik, ezért az akváriumban is hasonló életteret javasolt kialakítani. Sós vizet igényel.

+1 Axolotl

Az Axolotl Mexikó városából származik, és mexikói szalamandra néven egyaránt ismert. Az Axi nagyon egyedi és imádnivaló egzotikus lény, tulajdonképpen nem is halnak, hanem kétéltűnek minősül. Mivel ragadozó, így főként rovarokat, férgeket és eleséghalakat eszik. Tartásához egy nagyobb akváriumra lesz szükség, és 2-3 társra saját fajtájából. A bőre nagyon érzékeny, ezért sima felületet kell kialakítani, csak finom homokot szórhatunk az akvárium aljára. Különlegessége, hogy bojtos kopoltyúval és tüdővel is tud lélegezni. Főleg vizi életmódot folytat de a szárazság beköszöntével elhagyja kopoltyúját és kimászik a vízből. Nagyon ritka.

Forrás: enkivillage.com / homeaquaria.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem