Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A leggyakoribb kullancs által terjesztett betegségek

2018. október 05.

A leggyakoribb kullancs által terjesztett betegségek

A kullancsok amilyen aprók olyan súlyos betegségek kórokozóit terjeszthetik, amelyek közül egyesek az emberek, míg mások az állatok megbetegedését okozzák. Ezek a paraziták speciális szájszerveik segítségével belefúródnak az élőlények bőrébe, és vért szívnak. Méretükből adódóan ez még nem jelentene különösebb problémát, ám a fertőzött kullancsokból a vérszívás során kórokozók juthatnak át az emberek és állatok testébe. Sajnos a fertőzött kullancsok egyre gyakoribbak. A kullancsok okozta betegségek vérvétel után diagnosztizálhatók és kezelhetők célzottan.

Kullancsokat leggyakrabban olyan vegetatív területeken lehet összeszedni, mint az erdők és a rétek. A kutyusok érdeklődő természetük és alacsony termetük miatt potenciálisabb áldozatok az emberekkel szemben. Ha viszont fertőzött kullancsot viszünk haza a négylábún keresztül, akkor a kullancs átkerülhet a gazdira is, így minket is megbetegíthet. Az eb és az ember közvetlenül viszont nem adja tovább a fertőzést.

Tehát melyek a leggyakoribb kullancs terjesztette betegségek?

  1. Lyme-kór

A Lyme-kórról valószínűleg már mindenki hallott, ami nem véletlen, hiszen az egyik legtöbbször diagnosztizált fertőzés, amelyet a kullancsok okozhatnak. Körülbelül 48 órán át kell a parazitának az állathoz kapcsolódnia ahhoz, hogy átadja a baktériumokat. Ha ennél hamarabb sikerül eltávolítani a kullancsot, akkor általában nem történik meg a fertőzés. A Lyme-kór olyan tünetekkel járhat, mint az ízületi fájdalom, a letargia, a bénulás, az étvágytalanság, és a láz. Súlyosabb esetben vese- és szívbetegség, valamint idegrendszeri rendellenesség is bekövetkezhet. Előfordulhat, hogy a jelek csak hónapokkal a megfertőződés után jelennek meg. Érdemes tudni, hogy a kutyáknál alakul ki jellegzetes Lyme-folt a csípés helyén úgy, mint ahogy az embereknél szokott. A betegség antibiotikummal kezelhető.

  1. Anaplazmózis

A „kutya-láz” tünetei hasonlóak a Lyme-kóréhoz, de azokon felül sajnos hányással és hasmenéssel is járhat. Komolyabb esetekben rohamokat is megfigyelhetünk. Az első jelek általában a fertőzést követően, néhány héttel később jelentkeznek a háziállatoknál. Az anaplazmózis kutyára és macskára egyaránt veszélyt jelent. A fertőzés súlyosságától függően, körülbelül egy hónapon át kell szájon át történő, antibiotikumos kezelést alkalmazni.

  1. Ehrlichiosis

A ehrlichiosis neve közismerten a „vérzéses kullancsláz”. Tünetei közé tartozik a láz, a lecsökkent étvágy, a súlyvesztés, a depresszió, az orrfolyás és a könnyező szemek, a légzési zavarok, a véres orr, a megnagyobbodott nyirokcsomók és végtagok, illetve a véraláfutások. Ezek általában a csípést követően, egy hónapon belül jelentkeznek is, és kb. négy héten át tart a teljes antibiotikumos kezelés.

  1. Babesiosis

A babéziózis leggyakoribb következménye az anémia, vagyis a vérszegénység kialakulása, de a fertőzést követően jelentkezhet még sötét vizelet, láz, duzzadt nyirokcsomó, és gyengeség is. Súlyosabb esetben a kutya hirtelen összeomolhat, sokkot kaphat. Ha viszont időben felismerjük, jól kelezhető.

Minden kinti tevékenység után nézzük meg, nincs-e valahol vérszívó kedvencünkben. Fordítsunk kiemelt figyelmet a melegebb területekre, vagyis a fülekre, a hónaljakra, az orra és a lábujjakra. Ha bundás pajtásunkban kullancsot találunk, akkor speciális csipesszel távolítsuk el, ügyelve arra, hogy ne maradjon bent a testben a parazita feje. Ezt követően pedig ajánlott a kullancsot egy zárható üvegbe helyezni, és meglátogatni az állatorvost, hogy kiderüljön, fertőzött példánnyal állunk-e szemben.

Ne feledkezzünk meg a megelőzésről! Sokkal kisebbé válik az esélye annak, hogy parazitát szállít haza háziállatunk, ha rendszeresen alkalmazunk valamilyen kullancs elleni készítményt, például nyakörvet, spray-t, sampont, spot on-t, stb.

 

Forrás: wideopenpets.com, petmd.com