EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A legjobb őszi játékok cicáknak

2015. szeptember 04.

A legjobb őszi játékok cicáknak

Ősszel, ahogy a nyári forróság után elkezd csökkenni a hőmérséklet, gazdinak és kedvencének is nagyobb kedve lesz a közös játékhoz. Nagyon jók az olyan játékok amelyek során a cicának nem csak a karmát kell használnia, hanem gondolkodnia is kell. Az ilyen játékok során a cica sokkal több veleszületett képességét használja és nem csak fizikailag, hanem mentálisan is kifárad, ami nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi.

Mielőtt nekikezdenénk a tanításnak, fontos, hogy megértsük cicánk viselkedésének pszichológiai hátterét. A macskák nem olyan szociálisak, mint a kutyák. Míg a kutyákat kifejezetten azért háziasították, hogy együtt dolgozzanak az emberrel, addig a macskákra főképp azért volt szükség, hogy elfogják a ház körüli kártevőket, például az egereket. Tehát ők kevésbé függnek az embertől, és nem olyan természetes számukra az, hogy figyelemért és dicséretért tegyenek meg valamit – ezáltal motiválni sem olyan egyszerű őket. Igazán különleges bánásmódot kell kitalálnunk ahhoz, hogy az a szobatigris számára érdekes legyen. A cicák képzése tehát sok kreativitást és türelmet igényel, de biztosak lehetünk benne, hogy az erőfeszítések megtérülnek majd.

A macska tanításának több fontos előnye is van. Azzal, hogy a cica sokat mozog és gondolkodásra késztetjük, az állat egészségének megőrzését is segítjük. Az együtt töltött idő során megerősítjük a kedvencünk és köztünk lévő köteléket. Amellett, hogy megtaníthatunk a cicának szórakoztató trükköket is, hasznos viselkedési formákat is elsajátíthatnak így, például, hogy üljenek le, maradjanak, vagy hogy a hívószóra jöjjenek oda hozzánk. Hihetetlennek tűnhet, de akár azt is meg lehet tanítani egy macskának, hogy a dolgát WC-n végezze, és öblítse is le azt. Ehhez persze sok gyakorlás, türelem és némi rutin is szükséges.

Miután megértettünk, kedvencük mit miért csinál, és mire hogyan reagál, meg kell találnunk azt a jutalmat is, amit nagyon szeret, tehát megfelelő motivációt jelent. Jó választás lehet a friss, apró kockákra vágott csirkehús, a tonhalfalatok, vagy az üzletekben vásárolható speciális jutalomfalatok.

http://www.fressnapf.hu/multifit_cicasnack_halas_gombok_50_g/

Ha szeretnénk, hogy elsajátítson egy bizonyos viselkedést, akkor a kiválasztott finomsággal a pozitív megerősítésen (jutalmazás) alapuló képzést kell választanunk. Tehát, ha valamit jól csinált a cicánk, pozitív visszajelzést adunk neki egy ínycsiklandozó jutalomfalattal.

A klikker-tréning alkalmazása is működőképes lehet a macskáknál. Ha nincs klikkerünk, akkor használhatunk egy golyóstollat is, ami kattanó hangot ad. Ennél a tanítási módszernél előbb kattintani kell, és csak azt követően adjuk oda minitigrisünknek a jutalomfalatot. Ahhoz, hogy ez a módszer működjön, előbb meg kell tanítanunk a cicának, hogy mit jelent a klikkelő hang. Ezt úgy tehetjük meg, hogy pár napon keresztül a vacsoráját falatonként kézből adjuk neki, és minden falat előtt klikkelünk. Ha elértük azt, hogy amennyiben megnyomjuk a klikkert, a cica odafigyel és bárhol is van, odajön a jutalomfalatért, akkor sikerrel jártunk. A kattanó hang azonnal jelzi a cicának, hogy amit csinált, az jó, így ez egy gyorsabb megerősítés számára, amely kifejezetten praktikus, ha nem vagyunk az állat közvetlen közelében. Nagyon fontos, hogy mindig csak akkor klikkeljünk és jutalmazzunk, amikor a cica valóban helyesen cselekedett. A macskák ugyanúgy ismétléssel tanulnak, mint mi, tehát érdemes egy-egy feladatot többször is végigcsinálni.

A képzésre szánt idő mindig legyen rövid, ugyanis a macskák hamar ráunnak, ha valamit sokszor kell csinálniuk. Soha ne büntessünk, mindig pozitív visszajelzésekkel motiváljuk, és ha rosszat tett, akkor inkább egy-egy jobb alternatíva felajánlásával jelezzük, hogy mi a helyes és mi nem.

Forrás: aspca.org

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem