Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A nyár elmúlt, az élősködők maradtak: hogyan óvjuk kedvencünket?

2015. szeptember 09.

A nyár elmúlt, az élősködők maradtak: hogyan óvjuk kedvencünket?

Az őszi enyhe, nem túl meleg és nem túl hideg időjárás tökéletesnek tűnik a nagyobb kirándulásokra, erdei sétákra. Ám ez az évszak általában különösen kedvező körülményeket biztosít a paraziták számára is. Elsősorban a kullancsok, a bolhák és a szúnyogok támadásától kell tartanunk, de most is oda kell figyelnünk a belső élősködőkre is. Kedvenceink testi adottságai és életkörülményei is meghatározzák, hogy mely módokon érdemes leginkább védekezni a paraziták ellen – ezekről érdemes kikérni állatorvos véleményét –, de a legfőbb lehetőségeket mi is bemutatjuk.

A kullancsok tavasszal és ősszel a legaktívabbak, bár jelenlétükre a téli fagyos napok kivételével egész évben számítanunk kell. Kedvenceinkre nem csak az erdőkben jelentenek veszélyt, hanem a parkokban és a kertekben is. Leginkább az árnyékos területeket kedvelik, a fűben és a bokrok levelein várakoznak áldozatukra. Egyes fajok inkább erdőkben élnek, míg mások a vízpartok közelségét kedvelik. Mivel súlyos betegségeket terjeszthetnek (babesiosis, Lyme-kór), így törekednünk kell arra, hogy megelőzzük azt, hogy kórokozókat jutassanak állataink szervezetébe, ennek módja az, hogy az élősködőt elpusztítjuk, mielőtt ez megtörténhet.

Tehát a legfontosabb a megelőzés. A védőoltások mellett fontos, hogy használjunk speciálisan a kullancsok ellen kifejlesztett készítményeket is. Ezek a készítmények sok esetben hatékonyak szúnyogok és bolhák ellen is, amelyek szintén egyéb kórokozókat juttathatnak kedvenceink szervezetébe. Fontos megjegyezni, hogy a kutyák és a macskák számára nem minden esetben használhatóak ugyanazok a készítmények. Egyes, a kutyák számára teljesen biztonságos szerek a macskáknál súlyos mérgezést, akár az állat elhullását is okozhatják.

A kullancs és bolha elleni védekezés egyik módja a speciálisan erre a célra kifejlesztett bolha- és kullancsirtó nyakörv használata. Kutyák esetében például a Kiltix és Foresto nyakörveket, cicák esetében pedig a Foresto nyakörvet javasoljuk. Ezek több hónapon át védelmet nyújtanak kedvenceink számára. Kutyák számára hatékony megoldás még a Scalibor nyakörv is, ami kullancsok és szúnyogok ellen nyújt védelmet.

Használhatunk cseppeket is, mint például a Frontline combo, Advantix, Vectra 3D, Duowin, ezek szintén alkalmasak kullancsok és bolhák elleni védekezésre. Szívférgesség elleni védekezés egyik hatékony módja, ha erre a célra megfelelő cseppeket alkalmazunk (Stronghold, Advocate). Fontos tudni, hogy a hangsúly ebben az esetben is a megelőzésen van, mivel ezek a készítmények csak a férgek lárvaalakjait pusztítják el, míg a kifejlett szívférgek elpusztítására nem alkalmasak.

Választhatunk kullancs- és bolhairtó spray-k közül is, például Frontline, Effipro, Fypryst . A Frontline spray nagy előnye, hogy már egészen fiatal kutya és macskakölykök esetében is biztonságosan alkalmazható, nyusziknál viszont soha ne használjuk.

Vannak már tabletták is, amelyek alkalmasak a kullancsok és bolhák elleni harcra. Ilyenek például a Bravecto és a Nexgard. Ezeknek a készítményeknek nincs riasztó hatásuk a parazitákra nézve, azoknak el kell kezdeni táplálkozni az állaton, hogy elpusztuljanak.

Ha mégis kullancsot találunk négylábúnkban, és még nincs gyakorlatunk annak eltávolításában akkor legjobb, ha állatorvoshoz fordulunk, aki egy speciális csipesszel vagy kanállal óvatosan el tudja távolítani a vérszívót. Vigyázzunk arra, hogy a kullancsot soha ne nyomjuk meg és ne kenjük be semmivel, ugyanis olyankor nagyobb az esélye, hogy fertőzött nyálat juttat az állat szervezetébe. A kullancsokat csavaró mozdulattal kell eltávolítani, ha egyszer már láttuk hogyan kell, otthon is sikerülni fog.

A különböző belső élősködők, mint például az orsóférgek, kampósférgek, ostorférgek, galandférgek és szívférgek ellen különböző cseppekkel, illetve féreghajtó készítményekkel védekezhetünk. Egyes féregfajok az emberre is veszélyesek lehetnek, emiatt is nagyon fontos a rendszeres féreghajtás, ami ugyan csak évente egy alkalommal kötelező, de legalább 3 havonta ajánlott. Felnőtt állatoknál a féreghajtást széles spektrumú féreghajtókkal kell elvégezni. Vannak olyan tabletták (pl.: Milbemax), amelyek azon kívül, hogy a legtöbb gyomor és bélrendszeri parazita ellen hatékonyak, a szívférgesség megelőzésében is szerepük van, azonban a felnőtt férgek ellen, akárcsak a cseppek, ezek is hatástalanok.

A férgek terjedésének csökkentéséhez hozzájárulhatunk azzal is, ha az almot naponta takarítjuk, és az udvart is igyekszünk ürülékmentesen tartani. Fontos, hogy kertészkedés és a macskaalom takarítása után is alaposan, szappannal és meleg vízzel mossunk kezet.

Forrás: petsandparasites.org / valcomnews.com