Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A koi díszponty megfelelő táplálása, etetési tanácsok

2013. május 28.

A koi díszponty megfelelő táplálása, etetési tanácsok

A koi mindenevő, bár tápanyagigénye nem teljesen egyértelmű. Ha azt akarjuk, hogy jól fejlődjön, akkor minőségi táppal kell etetnünk. Ha egy koit megkérdezhetnénk arról, hogy mit enne a legszívesebben, valószínűleg azt válaszolná, hogy: „mindent!” A koi az emberhez hasonlóan mindenevő, ez pedig azt jelenti, hogy egyformán szívesen fogyasztja az állati, illetve a növényi eredetű táplálékot. Sajnos a koi hajlamos túl sokat falni. Mivel nincs meg benne a természetes teltségérzet, így könnyen túletethető.

Éppen ezért a tulajdonos egyik legfontosabb feladata a koi halak megfelelő mennyiségű, kiegyensúlyozott és egészséges étrendjének a biztosítása. A minőségnek is döntő jelentősége van, ugyanis a koi sajátos igényeket támaszt táplálásával szemben.

Milyen étrend lenne a legmegfelelőbb?
Ahhoz, hogy ezek a különleges halak hosszú távon is egészségesek maradjanak és gyarapodjanak, kifejezetten az ő igényeiknek megfelelően összeállított, kiváló minőségű táp szükséges. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy normál haltáp helyett minden esetben speciális koi-tápot kell etetni velük. A táp beszerzésénél ügyelni kell annak minőségére. A koi bármit megeszik, de ahhoz, hogy egészséges legyen, biztosítanunk kell számára a tápanyagok megfelelő egyensúlyát, aminek nemcsak az évszakhoz, hanem az egyed pillanatnyi fejlődési fázisához is igazodnia kell.

Melyek a koi etetésének legfontosabb szempontjai?
A koi-táp rendelkezzen magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal, ugyanakkor fehérjében, zsírban és szénhidrátokban is legyen gazdag. Ez utóbbi összetevő különösen fontos, mivel a koi abból építi fel nyálkahártyáit, amelyek a bőrén és emésztőrendszerén belül találhatók, és amelyek védelmet biztosítanak számára a kórokozókkal szemben. Ha tehát a koi nem jut elég szénhidráthoz, automatikusan fogékonyabbá válik a betegségekre. A koi különösen nyáron igényli a fehérjedús táplálékot. Ősszel csökkentetett fehérjebevitel mellett álljunk át a minőségi táplálásra. Mivel a hőmérséklet csökken, ezért anyagcsere-folyamataik is lelassulnak, ami azt jelenti, hogy könnyebb étrendet kell biztosítanunk számukra. Télen a kerti tóban kint hagyott koit egyáltalán nem kell etetni.

Mennyi tápra van szüksége a koinak?
Ugyanannyi táp kell neki, mint minden más tavi halnak, azaz napi szinten a testsúly mindössze 1 %-ának megfelelő mennyiség. Energiaigénye nyáron a legmagasabb. Ezeket az ajánlásokat minden koi-tenyésztőnek érdemes követnie. A táp mellé néha egy kis gyümölcsöt, kenyeret és néhány salátalevelet is kaphat a koi. Ezek a halak igencsak meghálálják a változatos étrendet.

Milyen típusú táppal etessem a koit?
A koi-táp több formában is kapható, lehet pellet, amelyik lesüllyed a fenékre, de olyan is, amelyik a felszínen lebeg, illetve beszerezhető vízen lebegő pálcika formájában is. A kisebb, lesüllyedő pellet különösen a fiatalabb példányok etetésére alkalmas, amelyek még tartanak az embertől és inkább a tartály aljához közel szeretnek tartózkodni. A pellet lesüllyed ugyan a fenékre, de ott csak lassan mállik szét. A szirom formájában adagolt táp is lesüllyed, ezzel biztosítva, hogy a félénk fiatal halak is hozzájussanak a megfelelő élelemhez.

A lebegő pálcikák inkább a tótulajdonosok igényeinek felelnek meg. A pálcikák a víz színén lebegnek, ahol a halak könnyedén hozzájuthatnak, ráadásul a felesleges mennyiség gond nélkül eltávolítható.

Függetlenül attól, hogy milyen kivitelű tápot választunk, lényeg, hogy prémium minőségű termék legyen. Csakis a kiváló minőségű táp biztosíthat a koi számára hosszú és egészségesen leélt életet. Ráadásul a minőségi koi-táp további előnye, hogy a halak egészséges fejlődése mellett a vibráló színezet kialakulását is elősegíti.