Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A megfelelő akvárium kiválasztása és elhelyezése

2014. január 20.

A megfelelő akvárium kiválasztása és elhelyezése

Az új akvárium

A legkülönfélébb halakat, növényeket, illetve a legváltozatosabb méretű, stílusú és formájú üvegtartályokat kínáló szakkereskedések hatalmas választékkal állnak a lelkes akvaristák rendelkezésére. Azonban a megfelelő akváriumi tartozékok és belevalók megtalálása a számtalan választási lehetőség dacára is könnyebb, mint gondolnánk.

Lenyűgözőnek találja az akváriumokat és szeretné, ha Önnek is lenne egy, csak a hatalmas választék láttán némi zavart érez? Aggodalomra semmi ok, ugyanis a széles kínálat ellenére meglehetősen könnyű rátalálni arra az akváriumra, amelyik hosszú éveken át sok-sok örömet okozhat majd Önnek.


Elvben két lehetősége van arra, hogy közelebb jusson céljához, azaz megtalálja az Önnek leginkább megfelelő akváriumot: vagy a halakat kell először kiválasztania, vagy az üvegtartályt. Ha már tudja, hogy mely halfajok állnak a szívéhez legközelebb, akkor el kell döntenie, hogy a közösségi, a faj-, illetve a biotóp akváriumok közül melyikre van szüksége, elsősorban attól függően, hogy melyik felel meg leginkább választott halai igényeinek. A másik megközelítés az, ha kiválaszt egy akváriumot, majd megkeresi a bele való halakat.

Közösségi és fajtartályok, valamint biotóp akváriumok
A közösségi tartály a víz alatti életközösségek klasszikusa. Az ilyen akváriumba összezárt halaknak és növényeknek hasonló igényekkel kell rendelkezniük megvilágítottság, hőmérséklet, vízminőség és táplálék tekintetében, ugyanakkor nem feltétlenül kell azonos helyről származniuk. A közösségi tartályok lakói jellemzően a guppik, a neonhalak, a harcsák és a párduccsíkok közül kerülnek ki – mind olyan hal, amelyik ideális választást jelent a kezdő akvarista számára is. Ezek a tartályok végtelenül sok kompozíciós lehetőséget kínálnak.  Épp ezért a közösségi akvárium a különösen attraktív, harmonikus víz alatti tájképek iránt elkötelezett akvakertész számára is tökéletes megoldás lehet.

A fajakvárium olyan üvegtartály, amelyben rendszerint csak egy halfajt tartanak. Ez azt jelenti, hogy szinte minden halfaj igényeinek megfelel. És, hát van-e szebb látvány mondjuk egy rajnyi neonhalnál? Ugyanakkor az akvaristák többsége csak akkor dönt a fajakvárium mellett, ha nagyon különleges igényeket támasztó halakkal rendelkeznek, vagy olyanokkal, amelyek nemigen férnek össze más fajokkal. Még a növényválasztás is jórészt azon alapul, hogy milyen igényei vannak a halnak, és nem a növények esztétikai értékén.A köznyelv a biotóp akváriumot is „fajakváriumnak” hívja. Bár az akvaristák nem kifejezetten egyetlen halfaj igényeinek megfelelően alakítják ki ezeket a tartályokat, szándékuk szerint a lehető legvalósághűbb módon kívánják visszaadni egy-egy élőhely képét. Az ilyen akvárium a természetes élőhelyükön is együtt élő halakat és növényeket foglalja magában. Az ázsiai biotóp akváriumok különösen nagy népszerűségre tettek szert (következő számunkban részletesebben is olvashat majd róluk).

Tanácsunk: Ha úgy dönt, hogy több halfajtával telepíti be a közösségi vagy a biotóp akváriumát, akkor feltétlenül olyan halakat válasszon, amelyek más-más vízrétegben élnek. Ha az akváriumban elhelyezett halak egy része a fenék közelében, mások a középső vízrétegben, míg a többi a felszínhez közel érzi jól magát, akkor együttélésük harmonikusabb lesz, és az akvárium még szebben fog mutatni.

Az akvárium megfelelő elhelyezése
Miután eldöntötte, hogy milyen típusú akváriumot szeretne vásárolni, keresse meg a lakás e célra legalkalmasabb pontját. A hely megválasztásának két alapszabálya a következő: az akváriumot a lehető legcsendesebb sarokban kell elhelyezni, és nem lehet túl közel az ablakhoz, hiszen nem jó, ha a betűző napsugarak nyáron felmelegítik a vizét. Jó tanács: Mivel a vízzel teli akvárium rettentő nehéz, ezért megfelelő akváriumtartó szekrényen tartsa, mert csak az biztosít stabil alapot a nagy súly alatt.
Ha megtalálta a megfelelő helyet, hozzáláthat az új akvárium megtervezésének, és a leendő kis lakók beköltözésének időpontját is meghatározhatja. Ezután már nem kell sokat várnia arra, hogy a természet e valósághű darabkáját otthonába