Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A rágcsálók fogproblémáinak megelőzése

2013. május 28.

A rágcsálók fogproblémáinak megelőzése

Kemény szálas takarmánnyal az állkapocs egészségéértHa egy rágcsáló foga túl hosszúra nő, akkor nem tud megfelelően táplálkozni, és állatorvosi segítségre szorul. Legjobb, ha ennek megelőzéseképpen az állat sok szénát és füvet kap rágcsálni. Ha egy rágcsáló nem eszik, annak oka gyakran fogfájás vagy a száj, illetve az állkapocs gyulladása. Dr. Lioba Schätz állatorvos erről a következőket mondja: „A nyúl és a tengerimalac gyakran szenved ettől, azonban fogászati problémákhoz vezető rendellenességek a kisebb rágcsálók körében is előfordulhatnak.” Mivel ezeket az állatokat többnyire párosával vagy csoportosan tartjuk, a tulajdonos csak akkor veszi észre, hogy egyikük nem eszik rendesen, amikorra már komoly súlyveszteség következett be.

 

Ezért talán még fontosabb, hogy folyamatosan odafigyeljünk kedvenceinkre. Vajon mindegyiküknek megfelelő az étvágya? Tudnak-e rendesen rágni, vagy nehézségeik adódnak a táplálkozással? Tartják-e a súlyukat? Ha az az érzésünk támad, hogy valamelyik rágcsálónk szokatlan módon viselkedik, azonnal vigyük el az állatorvoshoz. Ott meg tudják mondani, ha kedvencünknek rendezetlen a fogsora vagy gyulladás van a szájában, és gondoskodni tudnak róla, hogy újra gond nélkül rághasson.

 

A fogaik állandóan a nőnek
A nyúl, a tengerimalac, a csincsilla és a degu metsző- és őrlőfogai egész életükön át folyamatosan nőnek. A hörcsög, az egér és a patkány esetében ez csak a metszőfogakra igaz.

„A probléma általában akkor jelentkezik, amikor az állat nem tudja megfelelően koptatni ezeket az állandó növésben lévő fogait” – magyarázza Dr. Schätz. „Végül túl hosszúra nőnek vagy olyan élek alakulnak ki rajtuk, amelyek felsértik a fogínyt” – teszi még hozzá. Az is előfordulhat, hogy idegen anyag szorul a fogak közé, és az akadályozza a rágást. Mivel az érintett állat nem képes megfelelően rágni, nem eszik eleget, és ez emésztési zavarokhoz is vezethet. „Ha nem figyelünk oda ezekre a problémákra, akkor a helyzet nagyon gyorsan életveszélyessé válhat az állat számára” – folytatja Dr. Schätz. „Ha csak lehet a tulajdonos időről-időre kukkantson bele kedvence szájába azon túl, hogy általában is rajta tartja a szemét.”

Más megelőző intézkedéseket is tehetünk. A nyúl és a tengerimalac esetében különösen fontos az egész napos rágcsálás. „Azt is mondhatjuk, hogy folyton rágniuk kell, mert a fogak közti állandó súrlódás biztosítja azok megfelelő kopását. És az állatok csak akkor rágnak megfelelően, ha nagy mennyiségű rostot visznek be, ami alapvetően széna és fű” – magyarázza a szakértő. „Úgy érhetjük el, hogy kedvencünk sok szénát rágcsáljon, ha csak kevés késztápot adunk neki, különben anélkül telítődik el, hogy sokáig kellene rágnia. A tengerimalac és a nyúl naponta egy teáskanálnyi késztápnál nem kaphat többet.” Tehát egész nap biztosítanunk kell a számára, hogy jó minőségű szénához jusson. Ezenkívül el kell látnunk rágcsálóknak szánt különféle anyagokkal, például permetlémentes, tehát nem mérgező gallyakkal, amelyeket a kert gyümölcsfáiról metszünk le, továbbá rágófával. Ez nemcsak a fogaknak jó, hanem némi örömöt, szórakozást is hoz állatkánk életébe.

A száraz kenyér nem jó megoldás!
A kedvtelésből tartott rágcsálók gyakran kapnak száraz kenyeret, hogy azt rágják. Dr. Schätz szerint „Ez azért helytelen, mert a kenyér a szájba kerülve azonnal megpuhul és egyáltalán nem kell rágni. Ezenkívül a nyúlnak ne adjunk könnyen emészthető szénhidrátokat.” Aki kényeztetni szeretné nyulait vagy tengerimalacait, az a magas energiatartalmú nyalánkságok helyett inkább ízletes fűszernövényekkel, jó minőségű zöldségfélékkel és rengeteg ketrecen kívül töltött idővel ajándékozza meg őket.