Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A szökésbiztos terrárium

2013. december 09.

A szökésbiztos terrárium

Hogyan tartsuk kedvenceinket biztonságosan az otthonukban?

Amikor kialakítjuk terráriumi állataink lakóhelyét, nemcsak arra kell gondolnunk, hogy az adott faj igényeinek megfelelő otthont teremtsünk számukra, hanem arra is, hogy ne tudjanak kiszökni belőle. Most elmondjuk, hogy mire kell odafigyelni ahhoz, hogy hüllőink és az élve felszolgált vacsora ne szökhessenek meg.

A terrárium vásárlásánál meg kell vizsgálnunk, hogy kedvenceink vajon ki tudnak-e szökni belőle. Olyan adottságokkal és méretekkel rendelkező hüllőházat vásároljunk, amelyik megfelel a leendő lakók igényeinek. Különös figyelmet kell fordítanunk a tolóajtós rendszerű terráriumokra, mivel az ajtók közötti nyílás komoly probléma forrása lehet. Az apró gyíkok és kígyók könnyen kisurranhatnak rajta. De nemcsak ők, élő táplálékuk, például a tücskök és a legyek még inkább megtehetik ezt az ajtók közti keskeny nyíláson át. Egy elszabadult házi tücsök valóságos csapás a lakásban, mert alacsony hőmérsékleten is képes hosszabb ideig elélni, és addig minden éjjel „koncertet” ad.

Amennyiben tolóajtós terrárium mellett döntünk, úgy tisztában kell lennünk a nyílás méretével. Minél kisebb a rés, annál kisebb a szökés kockázata. Andreas Mendt, a Német Herpetológiai és Terrarisztikai Társaság (Deutsche Gesellschaft für Herpetologie und Terrarienkunde) mannheimi egyesületének ügyvezető igazgatója ezért azokat a rendszereket ajánlja, ahol a két üveglap záráskor bepattan a helyére, teljesen elzárva a nyílást. A másik lehetséges megoldás – bár nem túl esztétikus –, ha a rést ragasztószalaggal zárjuk le.

Az is jó megoldás, ha egy pöttynyi ragasztóval mindkét üveglapot megjelöljük, ezzel biztosítva, hogy a kettő közvetlenül egymásra kerüljön. Így könnyen észrevehető, ha az üveglapok nem zárnak tökéletesen. A terráriumok szakértője, Andreas Mendt, azt tanácsolja, hogy minden esetben használjunk terráriumzárat. Ha nem akarjuk, hogy terráriumunk lakói kereket oldjanak, akkor a zár nyitása előtt mindig ellenőrizzük, hogy nincs-e valamelyikük veszélyesen közel az üveghez.


Akkor se essünk kétségbe, ha a terráriumban tartott állatok közül valamelyiknek mégis sikerül megszöknie. Andreas Mendt azt ajánlja, hogy mindenekelőtt teljesen nyissuk ki a terrárium ajtaját. „Van rá némi esély, hogy az étel és a meleg visszacsábítja a szökevényt.” Nyilvánvaló, hogy ez a megoldás csak akkor működik, ha a terráriumnak nincs másik lakója, különben fennáll a kockázata annak, hogy az is kiszökik.

Az esetleges szökések és az élő táplálék elszaporodásának megelőzése érdekében a következőket ajánljuk:
– Csak felnőtt egyedeket használjunk, ha lehet.
– Ellenőrizzük, hogy a terráriumban nincsenek-e olyan nedves részek, amelyekbe a tücsök és a házi tücsök lepetézhet.
– Ha mód van rá, kedvenceink etetése előtt számoljuk meg, hányan vannak az ételnek szánt példányok.

Arról is meg kell győződnünk, hogy az élő eledel megfelelő méretű-e. A túl nagyra nőtt felnőtt egyedek általában nem felelnek meg a célnak.

A biztonság kedvéért, alaposan válogassuk meg az élő eledelt, és olyat vásároljunk, amelyik csak bizonyos körülmények között tud szaporodni. Így ha sikerül is kijutniuk a terráriumból, akkor sem történik nagyobb baj.