Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A Tellington TTouch módszer alkalmazása kutyákon és cicákon

2013. október 19.

A Tellington TTouch módszer alkalmazása kutyákon és cicákon

Megnyugtató, puha körkörös mozdulatok

Aki élvezte már valaha a masszázs jótékony hatását, az tudja, milyen megnyugtató érzés. De a gyengéd érintés nemcsak nekünk, kutyánknak és cicánknak is jót tesz. Ennek egyik lehetséges eszköze a Tellington TTouch.

A Tellington TTouch módszert Linda Tellington-Jones dolgozta ki. A kanadai állatidomárnő először lovakon alkalmazta a körkörös mozdulatokat, azaz a később róla elnevezett Tellington TTouch módszert. Észrevette, hogy az érintésnek ez a módja megnyugtató hatást gyakorol az állatokra és mind fizikailag, mind lelkileg állandó jó közérzetet biztosít a számukra. Később más állatokon, köztük kutyákon, macskákon, kisállatokon, sőt egzotikus állatokon is kipróbálta „érintéses” módszerét, és úgy találta, hogy a kutyák és a lovak különösen jól reagálnak erre a relaxációs technikára.

A legnagyszerűbb a Tellington TTouch-ban mégis az, hogy nem kell befizetnünk drága tanfolyamokra, hogy szakembertől tanuljuk el az alkalmazását. Elvben bárki gyakorolhatja a módszert otthon a kutyáján, de azért nem árt, ha a gazdinak előbb megmutatják, hogyan kell mindent úgy csinálni, hogy az valóban kiváltsa a kívánt hatást. Jó, ha az első lépéseket egy kutyakiképző vagy állat-természetgyógyász irányítása mellett tesszük meg, de választhatjuk az olcsóbb megoldást jelentő könyveket és DVD-ket is. A Tellington TTouch-hoz semmilyen különleges felszerelés nem kell, és könnyen elsajátítható.

A körkörös mozdulatok megnyugtatják a lelket
A TTouch módszer elsősorban a körkörös kézmozdulatokon alapul, ezért fontos a tökéletes kéztartás. Összesen 20 különböző érintésmóddal segíthetünk jobbá tenni kedvencünk közérzetét. Az állat pillanatnyi igénye szerint a TTouch relaxációs gyakorlatként nagyszerűen oldja a nyugtalanságot, de akár a fájdalmat is elviselhetőbbé tehetjük vele. Egy biztos – mindenképp pozitív hatást gyakorol az állatok fizikai és lelki egészségére. Klinikai kutatási eredmények hiányában a TTouch hatásait még tudományosan is alá kell támasztani. Mindenesetre sokan jelezték a megfelelő internetes fórumokon, hogy váratlanul nagy sikert értek el vele kedvenceiknél.

Linda Tellington-Jones szerint a puha, körkörös mozdulatok serkentik a sejtműködést, így a feszültséggócok ellazulnak, és az érintéstől való félelem feloldható. Akár fájdalom csillapítására is alkalmas, és a sebek is gyorsabban gyógyulnak tőle. És habár tudományos értelemben vett magyarázat nincsen rá, maga a tény, hogy a gazdi szeretetteljes érintése jót tesz kedvencének, senkit nem ér a meglepetés erejével.

Nem csoda hát, hogy a TTouch különösen hatásos az ember és az állat közötti kapcsolat elmélyítésében. A Tellington TTouch módszert rendszeresen alkalmazók azt állítják, hogy a „masszázs” hozzájárul a kölcsönös bizalom és érzelmi kötődés megerősödéséhez. Kutyák esetében a TTouch segítségével könnyebben változtathatunk kedvencünk helytelen viselkedésén, rossz szokásain.

Hogyan működik a TTouch?
Vegyünk két egyszerű gyakorlatot, amelyek alapján elképzelést alkothatunk arról, milyen hatása lehet a Tellington TTouch módszernek. Egy-egy csendesebb pillanatban próbáljuk ki ezeket, ugyanis fontos, hogy a gazdi és kutyája (macskája) egyaránt ellazult állapotban legyen. Ehhez a legjobb, ha négylábú barátunk az oldalán fekszik. Üljünk mellé, és tenyerünkkel enyhe nyomást alkalmazva írjunk le egy és egynegyed kört az állat testén. Figyeljük, hogy kedvencünk élvezi-e, amit érez. Ha nem, vagy kifejezetten elutasítóan viselkedik, hagyjuk a dolgot annyiban, és próbálkozzunk vele egy másik alkalommal. A legfontosabb, hogy a gazdi és kutyája egyaránt élvezze a masszázs élményét.

Ha kutyánk nem szeret állatorvoshoz menni, akkor a legközelebbi rendelésen a gyakorlatban is kipróbálhatjuk rajta a következő érintésmódot: a kutya egyik fülét vegyük a kezünkbe és apró, egy és egynegyed-körös mozdulatokkal simogassuk. A legjobb, ha ezt már a váróban elkezdjük, és nem csak akkor, amikor kedvencünk már a kezelőasztalon fekszik. Ha úgy látjuk, hogy kutyánk a fülmasszázs hatására megnyugodott, akkor a Tellington TTouch módszer ismét bizonyította hatásosságát.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem