Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A trópusi erdők éjszakai életet élő lakói

2013. május 28.

A trópusi erdők éjszakai életet élő lakói

A vörösszemű levelibékáról néhány szóban Színes megjelenésével a vörösszemű levelibéka a terráriumok igazi látványossága, azonban tartása és gondozása komoly szaktudást igényel. Amint nevéből is kitűnik, a vörösszemű levelibéka a levelibékák családjába tartozik. Természetes élőhelyén, Mexikó és Közép-Amerika trópusi esőerdőiben, elsősorban a fák tetején, az ágak közt él, ahonnan csak a párzási időszakban, illetve a heves esőzések idején ereszkedik le, hogy ideiglenes otthonra leljen az erdő talajszintjén.

A terráriumi tartás legfontosabb szabálya, hogy az érintett fajok élőhelyi jellegzetességeit lehető legpontosabban visszaadó körülményeket kell biztosítani. A vörösszemű levelibéka esetében ez többek között azt jelenti, hogy a legalább 50 cm magas falakkal rendelkező tartályt sok-sok magas, széles levelű növénnyel kell beültetni. Nem árt, ha a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosa vonzódik az egzotikus trópusi növényekhez, mivel az esőerdő-terrárium nemcsak gyönyörű, de nagyon sok gondozást is igényel.

Mi kell a vörösszemű levelibékának?

E színpompás békák jó közérzetének fenntartásához nem csak növényekre van szükség. Liánokat, parafacsöveket és ágakat is el kell helyeznünk a terráriumban. Ezenkívül a páratartalmat 60-70 %-os értéken kell tartani. A vörösszemű levelibéka napközben szereti a trópusi meleget. Ez azt jelenti, hogy több, 24-30°C hőmérsékletű zónát kell kialakítanunk a terráriumon belül (a megfelelő átjárókkal együtt), hogy a békák maguk választhassák meg, hol időznének szívesen. Éjszakára 21-24°C-ra kell csökkenteni a hőmérsékletet. A nappalok és éjszakák váltakozásának ritmusát pontosan be kell tartani, napi 12 órányi világosságot biztosítva békánk számára.

Ha akció közben szeretnénk látni a vörösszemű levelibékát, akkor meg kell várnunk, hogy besötétedjen. Ezek az állatok éjszakai életet élnek, tehát napközben a lomb közé vagy a parafacsövekbe bújva alszanak. Csak szürkületkor jelennek meg ismét, először vizet vesznek magukhoz, majd táplálék után járnak. A vörösszemű levelibéka mozgása leginkább ügyetlennek, nehézkesnek tűnik. Ez azért van, mert lábai testméretéhez képest aránytalanul hosszúra nyúltak. Ugyanakkor azt is ennek köszönheti, hogy mászás közben fantasztikus akrobatamutatványokra képes.

A vörösszemű levelibéka násza az esős évszakban (májustól novemberig) zajlik. Ekkor a hímek a víz közelében maradnak, és párzásra felhívó hangadással próbálják magukhoz csalogatni a nőstényeket. Tévedés tehát azt gondolni, hogy amikor vörösszemű levelibékánk nevetésszerű hangot hallat, akkor ezt jókedvében teszi – dallamos kuruttyolásával a potenciális riválisokat szeretné távol tartani.

Profil:
Állattani név: Agalychnis callidryas
Rend: Anura
Család: Levelibékák
Méret: 5-7 cm, (a nőstények nagyobbak a hímeknél)
Színezet: Piros szemek, zöld bőr, kékeslila ágyék, narancssárga lábvégek
Származási hely: Közép-Amerika
A terrárium minimális mérete: 40 x 40 x 50 cm (a DGHT, azaz a Német Herpetológiai Társaság előírásai szerint, www.dght.de)
Kedvelt ételek: Legyek, viaszmolyok, házi tücskök, tücskök és kisebb szöcskék