Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ajándékból macskajáték? Vigyázzon!

2015. január 05.

Ajándékból macskajáték? Vigyázzon!

Az ünnepeknek vége, az ajándékok lassan elfoglalják végleges helyüket a lakásban. Az új elektronikai eszközök és más tárgyak viszont nem csak nekünk jelentenek újdonságot, hanem szuper kíváncsi cicáinknak is.

Karácsony után minden kezd visszatérni a régi kerékvágásba. Kivéve persze, ha egy fedél alatt élünk egy vagy több macskával. Ők ugyanis az ünnep után még hetekig képesek örülni, felfedezni a lakásban elhelyezett újdonságokat. Mivel a bársonytalpú állatkák nagyon kíváncsiak, számolnunk kell azzal, hogy bizonyos dolgokat meg fognak kóstolni, vagy mancsukkal próbálják majd felmérni, hogy lehet-e játszani az adott eszközzel.

A cicus sajnos nem számol az esetleges veszélyekkel, ezért nekünk kell odafigyelni, hogy ne legyen sérülés az önfeledt mókából.

1. Elektromos vezetékek

Egyes állatok hatalmas vonzerőt éreznek a műszaki eszközökhöz csatlakozó kábelek iránt. Ennek persze nem örülünk, mégis nehéz megakadályozni, hogy az állat kíváncsiságból vagy játékból vezetékrágcsálásba kezdjen. Ezért a legjobb, ha megpróbáljuk mindezt megelőzni. Amennyiben lehetőségünk van rá, rejtsük a padló alá, a falba, vagy a parkettaszegő lécbe a kábeleket. Ha ez nem megoldható, vásároljunk kábelcsatornát. Persze olyan is előfordul, hogy nincs lehetőségünk elrejteni a vezetéket, mert mindennap használjuk az eszközt. Például a telefon- vagy laptoptöltőt, vezetékes egeret. Ha a macskának ezek a kedvencei, más megoldáshoz kell folyamodnunk: rá kell vennünk, hogy ne érezzen késztetés a kábeljátékra. Hogyan? Például bekenhetjük csípős paprikával vagy befújhatjuk a vezetéket és környékét macskatávoltartó permettel. Soha ne hagyjuk cicánkat felügyelet nélkül ezekkel az eszközökkel, és ha már nem használjuk őket, akkor tegyük olyan helyre, ahol a cica nem férhet hozzájuk.

2. Különleges ajándékok

Karácsonykor sokféle termék talál gazdára, olykor kifejezett különlegességek is. Ha a háztartásban valakit szivarral vagy más dohánytermékkel ajándékoztak meg, amelynek édeskés, fűszeres illata vonzó lehet az érdeklődő négylábú számára, jobb, ha nem az asztalon vagy más hozzáférhető helyen, hanem inkább zárt dobozban, szekrényben tároljuk, mert a nikotin és a különböző adalékanyagok mérgezőek a cicának. Jobb ha a cicánk inkább macskamentát szagolgat.

http://www.fressnapf.hu/macskamenta_folyekony_10_ml/

3. Robotok

Manapság egyre népszerűbb ajándéknak számítanak a szorgos, önjáró padlótakarító robotok. Nagyon hasznos eszközök, kiváltképp egy állatos háztartásban. Ám számolnunk kell azzal, hogy ha a robotot és a macskát egyedül hagyjuk, bársonytalpú barátunk vadászni fog az eszközre, és rosszabb esetben harcba is keveredik vele, amiből valószínűleg a cica kerül majd ki győztesen. Enyhébb esetben az állat csak „taxinak” fogja használni a robotot, ám egy idő után ez is tönkreteheti a masinát. Ezért inkább csak felügyelet mellett használjuk az eszközt, vagy kis időre zárjuk ki az épp takarítás alatt álló helyiségből doromboló állatkánkat.

Források: cat-behavior-explained.com / icatcare.org

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem