Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ajjaj! Őszi kandúrkalandok

2015. október 16.

Ajjaj! Őszi kandúrkalandok

Ősszel több órával megnyúlnak az éjszakák, így az ekkor aktív állatok hosszabb ideig tudnak garázdálkodni a sötétben. Ez idő alatt cicánknak is több ideje lesz kibontakoztatni tehetségét a vadászatban, de nem szabad elfelednünk, hogy bizony rá is leselkedhet veszély sötétedés után, pláne ha egy fiatal, tapasztalatlan példányról és ráadásul kandúrról van szó.

Ahogy a vadon élő fajtársaiknál, úgy a házimacskáknál is gyakori az, hogy a kandúrok rivalizálni kezdenek egy nőstény macska megszerzéséért, vagy a területük védelmében, és ez akár komoly verekedésbe is átcsaphat. Természetesen nem lehetünk mindig ott, hogy szétválasszuk a harcias minitigriseket, de van megoldás arra, hogy kedvencünk elkerülje az efféle párbajokat. A macskák szaporítását jó, ha inkább a tenyésztőkre hagyjuk, így amint lehet, ivartalaníttassuk cicáinkat, nemcsak a nem kívánt szaporulat megelőzése miatt, hanem azért is, mert azt követően kevésbé lesz kedvük messzebbre kóborolni. Ez a kisebb fajta műtét az esetek döntő többségében megszünteti a jelölő viselkedést és a kandúrok vizelete elveszíti átható, erős szagát. Az ivartalanított állatok nyugodtabbak, nem igazán verekszenek, így a rengeteg sérülés megelőzhető, nem beszélve az olyan súlyos, gyógyíthatatlan vérrel és nyállal terjedő betegségekről, mint például a macska-AIDS. Az ivartalanított kandúrok jellemzően hosszabb ideig élnek, aminek oka, hogy a kóborlási kedv csökkenése miatt kevesebb baleset éri őket és a verekedésből adódó sérülések, fertőzések is jóval ritkábbak náluk. Fontos megemlíteni, hogy az ivartalanított kandúrok hajlamosabbak az elhízásra és az alsó húgyúti betegségekre, ezért a műtét után célszerű ennek az állapotnak megfelelő tápra váltani.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-sterilised-alutasakos-lazac-85g/

http://www.fressnapf.hu/premiere-sterilised-cica-4kg/

Sokan biztosak benne, hogy bársonytalpújuk nem merészkedik messzire, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az udvarba is érkezhetnek hívatlan vadállatok. A rókák és a nyestek szintén sötétedés után kezdenek el vadászni, és cicánkhoz hasonlóan őket sem állatja meg a kerítés. Ha jelét látjuk annak, hogy házunk körül ragadozó állatok ólálkodnak, és fiatal cicánk van, mindenképp zárjuk be őt estére, mert nem biztos, hogy elég gyors ahhoz, hogy elszaladjon a veszély elől, és ha esetleg elég bátorságot érez a támadáshoz, akkor is könnyen lehet, hogy a csetepaté komoly sérülésekkel végződik.

Még egy ivartalanított kandúron is felülkerekedhet a kíváncsiság és a vadászösztön, ha esetleg meglát egy egeret átszaladni az úton. Ha a rágcsáló nem tűnik el azonnal az éjszakában, akkor majdnem biztos, hogy a cicánk utána fog szaladni. A sötétben pedig kedvencünk még nagyobb veszélyben van az úttesten, mint napközben, mert messzebbről szinte egyáltalán nem lesz látható az arra közlekedő járművek számára, pláne, ha egy sötétebb színű példányról van szó. A gázolásos balesetek elkerülése érdekében szerezzünk be cicánknak fényvisszaverő nyakörvet, vagy legalább egy világító bilétát a már meglévő nyakörvére, hogy az utcára szaladva könnyebben észrevegyék az autósok és a motorosok egyaránt.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicanyakorv-fenyvisszavero-sarga/

Az üldözött egér pedig könnyen lehet, hogy a garázsunkban vagy a fészerben keres menedéket, hiszen ahogy egyre hűvösebb lesz, úgy ezek a kis rágcsálók is próbálnak behúzódni a hideg elől. Ha már észrevettük, hogy egerek költöztek be hozzánk, akkor legyünk óvatosak az egércsapdákkal és a mérgekkel, és olyan helyre helyezzük őket, ahol cicánk biztosan nem fér hozzájuk, mert az egércsapda neki is komoly fájdalmat tud okozni, a méreg pedig számára is végzetes lehet. Ha fennáll az esélye annak, hogy cicánk belekóstolt az egérméregbe, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

További veszélyt jelenthet a garázsban kalandozó macskánk számára a nyitva felejtett és kiömlött fagyálló. Ez a folyadék édeskés ízű, ezért a macskák szívesen lefetyelnek belőle, noha már kis mennyiség elfogyasztása is mérgezést okoz, ami nagyon korai kezelés nélkül halálos kimenetelű. Ezért győződjünk meg arról, hogy nem hagytuk az üveget nyitott állapotban, és olyan helyen, ahol a macska eléri és lelökheti a polcról.

Forrás: cats.org.uk

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem