Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Aki az állatokat szereti, rossz ember nem lehet! – Kedvenceink lelkünkre gyakorolt jótékony hatásairól

2018. február 08.

Aki az állatokat szereti, rossz ember nem lehet! – Kedvenceink lelkünkre gyakorolt jótékony hatásairól

Gazdiként saját magunk is megtapasztalhattuk már, hogy kedvencünk bizony képes hatni ránk, az érzelmeinkre, a viselkedésünkre és egészségi állapotunkra is jótékony hatással vannak. Azt, hogy az állatok pozitív hatással vannak az emberekre, kutatások is kimutatták. A háziállatok jelenlétének pozitív hatása megfigyelhető például a magányos, depressziós vagy szorongásos problémákkal küzdő embereknél is.

A kutatások azt is alátámasztották, hogy egy négylábú jelenlétében az emberek egyszerűen szociálisabbak, nyugodtabbak és elfogadóbbak egymással. Továbbá bundás barátainknak köszönhetően aktívabbakká válnak a mindennapok, hiszen rendszeresen mozognunk kell velük, amely szintén egy egészségesebb, boldogabb élethez vezet. Tehát egy kedves kis társ befogadása jelentős mértékben növeli az életminőségünket. Egyedülálló idős emberek esetében ezeknek a  jótékony hatásoknak a jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen gyakran az állat az egyetlen kapocs, köztük és a külvilág között. Egy kutyát tartó idős embernek ki kell mennie a lakásból, mozognia kell, és kedvence segítségével társas kapcsolatokat létesíthet. Az állat jelenléte abban is segíti az időseket, hogy mentálisan hosszabb ideig frissek legyenek, hiszen az állat tartásával járó felelősség, a vele kapcsolatos feladatok napi szinten elfoglaltságot, szervezést, tervezést, időpontok fejben tartását igényli. Az állatok jótékony hatása oly mértékben bizonyított, hogy vannak kifejezetten terápiás kutyának kiképzett négylábúak, amelyek gazdáikkal együtt számos területen segítik az emberek testi és lelki gyógyulását.

Ha kutyusunk van, akkor jól tudjuk, hogy semmivel sem összehasonlítható az az érzés, amikor egy hosszú nap után hazatérünk, és bundás barátunk azonnal, lelkesen fogad minket. Az a meleg szeretet, amit kapunk tőle akkor, illetve a feleszmélés, hogy mennyire örül nekünk és milyen különlegesek vagyunk a számára, minden gondunkat elfeledteti egy pillanat alatt.

Ha cicánk van, akkor ismerős lehet az az érzés, amikor este minitigrisünk dorombolva hozzánk bújik, mi megsimogatjuk puha bundáját, és egyszerűen úgy érezzük, hogy minden rendben van.

Egy háziállat jelenléte többet segít nekünk, mint gondolnánk. Javíthat például a házasságunkon is. Egy évekkel ezelőtti tanulmány kimutatta, hogy azok a párok, melyek otthonukban tartanak legalább egy kedvencet, sokkal elégedettebbek kapcsolatukkal, mint akiknek nincs sem kutyájuk, sem macskájuk.

A friss házasok egy bundás családtagon keresztül azt is megtanulják, hogy milyen az, amikor mindketten felelősséggel tartoznak egy élőlényért. Megtapasztalják, milyen esetenként betegséggel szembesülni, valamint megosztani a szeretetet, és leküzdeni a féltékenységet. Mindezeken felül az sem elhanyagolható szempont, hogy csökken a gazdikban a stressz, és a háziállat ösztönzően hat a társadalmi kapcsolatok fenntartására is.

Amikkel még konkrétan a négylábúak hozzátesznek a házasságunkhoz:
– figyelmesek
– fizikailag is megérintenek minket, és mi is őket
– csalódottság vagy veszteség esetén is megnyugtatják mindkét felet
– egy állat feltétel nélkül elfogad, és nem ítélkezik
– pozitív emlékeket kapunk tőlük
– sokszor aranyosak, viccesek, aminek köszönhetően gyakran leszünk vidámak, és sokat nevetünk

Az emberi betegségek egy részének kialakulásáért sok esetben lelki tényezők is felelősek.. A kutatások azt is kimutatták, hogy a háziállatok jelenléte az egészségügyi problémák lefolyására is hatással van.. Csökkenhet a magas vérnyomást, alacsonyan maradhat a koleszterinszint, javulhatnak a szív és érrendszeri gondok, javulhat  a depressziós beteg állapota, és akár nőhet a túlélési esély egy szívroham után.

Tehát akár egyedül, akár párunkkal élünk, mindenképp érdemes valamilyen kedvencet befogadnunk otthonunkba, hiszen a háziállatok jelenléte sok-sok területen jótékonyan hat ránk.

 

Forrás: healthypets.mercola.com