Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Akvakertészet, víz alatti kertépítés

2013. május 27.

Akvakertészet, víz alatti kertépítés

Az akvakertészet az akvarisztika legújabb irányzata, és ez érthető is, hiszen nem kell hozzá sok hely és idő, csak egy kis képzelet. Az akvakertészet nem más, mint kertépítés a víz alatt – dombokkal, fákkal, kőépítményekkel és virágágyakkal –, aminek csak az alkotó képzelet és az egyéni ízlés szab határt. Elsősorban egy jól megvilágított akvárium kell hozzá, és persze mindazok az eszközök és kellékek, amelyekkel a mestermű megépíthető. Az akvakertészetnek a legkisebb térben – akár egy 30 literes akváriumban is – ugyanúgy helye lehet, mint a tágas tartályokban.

Mindenesetre olyan formájú akváriumot kell választani, amelyik a legjobb rálátást biztosítja a víz alatti tájra. A három oldalról üvegezett tartályt úgy állítsa be, hogy hosszanti oldalával nézzen ön felé. Az akváriumot csak akkor kell lefednie, ha a későbbiekben a tenger élővilágának képviselőiként apró rákokat, bödöncsigákat  vagy almacsigákat kíván betelepíteni.Jól jöhet a tervrajz. Egy darab papíron vagy a számítógépén vázolja fel a tartály alaprajzát, és tervezze meg a kialakítandó táj képét: hova kerüljön a kis erdő, hol szeretne füves területet, vagy hol eresszen gyökeret a mohapalást. Alapszabály, hogy előre kell ültetni azokat a növényeket, amelyek lassan növekednek, vagy nem nőnek magasra, míg az erőteljes növekedésű, magas, illetve szélesen elterülő növényeket a tartály hátsó sarkaiban kell elhelyezni. A hátulról lágyan ereszkedő, kis hegyvidéki erdő benyomását keltő növényekkel beültetett lejtő gyönyörű látványt nyújt.

A padlófűtés a lelkes akvakertész jó barátja, mivel serkenti a növények növekedését. Ha viszont trópusi halakat is kíván tartani az akváriumban, akkor önmagában már nem elegendő – elektromos fűtőrúdra is szüksége lesz. A tartály megvilágításához olyan fényforrást válasszon, amelyik a természetes napfény érzetét kelti, és olyan, a világítás fokozatos be-, illetve kikapcsolására alkalmas dimmer kapcsolót használjon, amelyik egy időzítő kapcsoló segítségével a hold sejtelmes fényét is képes valósághűen visszaadni. Minél nagyobb a tartály, annál inkább szüksége lesz egy külső szűrőre. A belső vagy ún. „backpack” szűrőket szinte kizárólag a kisméretű tartályokban használják. Ha a későbbiekben garnéla betelepítését tervezi, akkor ügyelnie kell arra, hogy a szűrő szívóereje ne legyen túl nagy, különben ezek a kedves kis teremtmények egytől-egyig a szűrőben végezhetik. A biztonság kedvéért jobb, ha a szűrőt lefedi valamilyen finom szövésű anyaggal. A szűrő mellett a vízbe széndioxidot juttató rendszer használatát is ajánljuk, mivel a növényeknek széndioxidra is szükség van a növekedéshez. Ezenkívül a növényzet jellegétől függően rendszeres fertőtlenítést kell végezni.

A táj kialakítása lejtőkkel, teraszokkal
Mindenekelőtt jó vastagon helyezze el a tartályban az alapréteget, hogy a növények biztosan megkapaszkodhassanak benne gyökereikkel. Csak ezután következhet a tereptárgyak – az emelkedők és a vízszintes részek – kialakítása. Elegendő helyet kell hagynia a gyökerek, illetve a beültetés megkezdése előtt elhelyezni kívánt kövek számára. Sokat segíthet, ha kikéri mások tanácsát, vagy az akváriumi növényekről szóló szakirodalomban utánanéz, hogy mely növények növekednek gyorsabban, illetve lassabban, mely fajtákat kell magukban, illetve melyeket csoportosan telepíteni. Miután kialakította a parkot, az egészet fedje le műanyag fóliával, és lassan elkezdheti beengedni a vizet.

Feltöltés után rendkívül óvatosan távolítsa el a fóliát, majd helyezze üzembe az akváriumot. 14 nap elegendő idő ahhoz, hogy a növények szilárdan meggyökeresedjenek benne, és látni lehessen, hogy bevált-e az eredeti elképzelés. Ha úgy dönt, ezek után néhány víziállattal is gazdagíthatja víz alatti parkját. A törpe garnéla és az apró csigák egy kisebb akváriumban is azonnal otthon érzik magukat, és jól is mutatnak benne.

A nagy műgonddal megépített víz alatti kertet – akár egy igazit – ápolni, gondozni kell, azaz meg kell metszeni a túl magasra kúszó növényeket, és azokat is, amelyek hajlamosak veszélyesen elterpeszkedni, ezenkívül gyomlálni kell, és el kell távolítani azokat az elhalt növényi részeket, amelyeket még nem faltak fel a csigák és a rákok. Ne aggódjon, tényleg nem kell sok idő hozzá, és hihetetlenül megnyugtató tevékenység. Fedezze fel az akvakertészetet – ha egyszer kipróbálja, Önt is rabul ejti ez a szép hobbi.