Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Akvárium, a család hobbija

2014. október 21.

Akvárium, a család hobbija

Az akvarisztika ideális hobbi az egész család számára. Amellett, hogy a haltartás szórakoztató, az uszonyos élőlények jelenléte nyugodt légkört teremt, és a gyermekek felelősségérzetét is növeli.

Szinte minden kisgyerek szereti az akváriumokat, még a legkisebbeket is lenyűgözik a színes, tarka vízi élőlények. A csodás látványvilág sok fiatalt ösztönöz arra, hogy elkészítse saját akváriumát. A díszhaltartás izgalmas és örömteli hobbi, ráadásul számos pozitív hatása is van. Tudományos kutatások igazolták, hogy a víz és a vízi élővilág nézegetése megnyugtatja az embereket, csökkenti a vérben a stresszhormonok szintjét, a vérnyomást és a félelemérzetet – ezért is találunk gyakran az orvosi rendelőkben akváriumokat. Mindezek mellett az akvárium kihívást is jelent gyermekeink számára, mert megtanulnak felelősséget vállalni az apró kis lényekért.

A díszhaltartás sosem volt még ilyen könnyű

Amikor felmerül az akváriumkészítés gondolata, sok család hezitál, hogy bele merjenek-e vágni. Ennek hátterében az áll, hogy a legtöbb házi állat tartása bonyodalommal jár. Valójában viszont a díszhalak gondozása napjainkban egyszerűbb, mint valaha!

A halakat már több, mint ezer éve hobbiállatként is tartják. A szokás Kínából és Japánból ered, ahol a házi tavakban a koi pontyokat dekorációs céllal tenyésztették. A 19. századtól, Angliából induló modern hobbiakvarisztikának köszönhetően terjedt el a díszhalak akváriumi tartása, amely szerte a világon gyorsan népszerűvé vált. A manapság rendelkezésre álló korszerű technikai lehetőségeknek és az ipari mennyiségben előállított állateledeleknek köszönhetően a világ minden tájáról választhatunk magunknak díszhalakat, miközben eredeti élőhelyükhöz hasonló körülményeket biztosíthatunk nekik.

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_aranyhalaknak_250ml/

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_komplex_250ml/

Saját akvárium, lépésről lépésre

Ahhoz, hogy a kezdeti lelkesedést és érdeklődést még sokáig fenntartsuk, fontos, hogy a család a megfelelő kezdő akváriumot szerezze be. A szaküzletek munkatársai szívesen segítenek az akvárium, a növények és a halfajták kiválasztásában is, így biztosan olyan állatokat vihetünk haza, amelyek gondozása nem igényel különösebb szakértelmet. Mindezek ellenére fontos, hogy vásárlás előtt a szülők és gyerekek egyaránt megismerjék a szükséges berendezések működését, valamint a díszállatok jellemzőit. Ezek után lehetőségek tárháza áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy megtervezzük a számunkra tökéletes első akváriumot. A szakértők szerint az elevenszülő fogaspontyfélék vagy a szájköltő sügérek különösen izgalmas házi állatok a gyerekek számára, mert végigkövethetik, ahogy a halak apró utódaikat gondozzák.

Ha lehetséges, a család együtt szerezze be a szükséges berendezéseket, majd közösen építsék meg az akvárium belső terét. Ez segít kialakítani az érzelmi kötődést az új házi állatokkal. Ha komolyabban szeretnénk foglalkozni új hobbinkkal, csatlakozhatunk egy-egy akvarisztikával foglalkozó csoporthoz, egyesülethez is, ahol a család legfiatalabb tagjai is izgalmas, érdekes és hozzáértő tippeket kaphatnak a halak gondozásával kapcsolatban.

Bármilyen lelkesek is a gyerekek az első napokban, a szülők mindig fordítsanak kellő figyelmet az akváriumra. Bizonyos, főként a műszaki berendezéseket illető feladatokat érdemes a felnőtteknek végezni, de az etetés, akváriumtisztítás és vízcsere feladatát nyugodtan átadhatjuk az ifjú halgazdiknak. A praktikákat kísérletezzük ki együtt, ismerjük meg közösen a sokszínű víz alatti világot, hogy ez a változatos hobbi egy életen át tartson.

Az akváriumtartóknak néhány szabályt fontos betartaniuk annak érdekében, hogy a család minden tagja és a díszhalak egyaránt élvezzék a közös életet:

  • Soha ne kopogtassuk az üveget, mert a koppanások a halak számára olyanok, mint a hangos robbanások.
  • Az akvárium mellett kerüljük a hirtelen mozdulatokat, mert megijeszthetik a halakat.
  • Ha a gyerekek etetik a halakat, mindig szülői felügyelettel tegyék, lehetőség szerint minden nap ugyanabban az időben, nehogy az állatok túl sok eledelt kapjanak.