Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Akváriumi kicsinyek

2014. augusztus 29.

Akváriumi kicsinyek

Az elevenszülő fogaspontyfélék remek halak a kezdő akvaristák számára. Nem csak azért népszerűek, mert viszonylag könnyen gondozhatók, hanem azért is, mert a többi halfajhoz képest szokatlanul szaporodnak.

A fogaspontyfélék népes családjába számos jól ismert díszhal tartozik: a guppi, a platti, a molly, a mexikói kardfarkúhal és a feketesávos limia. Ezek a halak a legkedveltebb akváriumi fajták közé tartoznak, mert a kezdő haltartók számára is könnyen gondozhatók, táplálásuk is egyszerű.

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_tablettas_100ml/

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_vorosszunyoglarva_100ml/

Ám nem ez az egyetlen közös bennük. A legtöbb más fajtól eltérően ezek az állatok nem ikrákat raknak, hanem kifejlett kicsinyeket hoznak a világra. Ha épp a megfelelő időben néz az akváriumba, előfordulhat, hogy tanúja is lehet egy-egy ilyen csodás pillanatnak.

Az elevenszülők, ahogy ezeket a halakat nevezik, gyönyörű, élénk színekben pompáznak, és nagyon feldobják az akvárium látványát. A fogaspontyfélék békés természetű halak és jól társíthatók más akváriumlakókkal. Ezért nyugodtan tarthatók több halfajtából álló, vegyes csoportokban. Amennyiben ezt a megoldást választja, ügyeljen arra, hogy minden fajtából legalább öt példány legyen. Ha több halfajt akar együtt tartani, mindig alaposan tájékozódjon, hogy melyek azok, amelyek békében élnek egymás mellett.

Fajonként egy hím elég

A rivalizálás elkerülése érdekében, különösen a kisebb akváriumokban, jobb, ha fajonként csak egy hím állatot tart. Ezzel a megoldással elkerülhető, hogy a nőstény halak stresszessé váljanak a hímek állandó figyelmétől. A felnőtt halak nemét egyszerű meghatározni. A hímek általában sokkal színesebbek, karcsúbbak és kisebbek, mint a nőstények. A hím halak is rendelkeznek gonopodiummal, amely egy módosult anális uszony, amely az alsó gyomornál található.

Veszélyben az utódok

Amikor halai otthon érzik magukat az akváriumban, előbb-utóbb megérkeznek az utódok is. Ha szeretne részese lenni a kishalak világrajövetelének, készüljön fel egy hosszú, álmatlan éjszakára. A nőstény halak általában az éj leple alatt hozzák világra a kicsinyeiket. Az újszülöttek apró, de már teljesen kifejlett halak, amelyek születés után egyből menedéket keresnek, például egy növény közelében. Sajnos az éhes elevenszülő halfajták nem sokat gondolkoznak azon, hogy megegyék-e utódaikat, ezért elengedhetetlen, hogy az apró uszonyosoknak minél több búvóhelyet biztosítson. Biztonságos megoldás, ha látjuk, hogy a nőstény hal kigömbölyödik, akkor egy szaporítóakváriumba helyezzük. A terhes nőstényt egy olyan szülőketrecbe helyezhetjük, amelynek rácsai között ő maga nem fér ki, de az utódok igen. Ilyen módon az apró halak elbújhatnak az akvárium növényei közé, a nőstényt pedig visszatehetjük a nagy akváriumba.

Az akváriumban található felszerelések is kockázatot jelentenek a kishalakra nézve. A halcsemetéket gyakran beszívja a szűrő, de ez elkerülhető, ha egy szorosan szőtt hálót kötöz a szívónyílás elé. Ha a kishalak nem szaporítóakváriumban jöttek világra, akkor legbiztonságosabb megoldás, ha az utódokat teljesen külön akváriumba költözteti. Ezzel jelentősen növeli az apróságok túlélési esélyeit. Az elkülönítéshez mindössze egy 30-40 literes akváriumra, fűtésre, szűrőre, mészmentes homokra és néhány növényre lesz szüksége. Nagyon fontos, hogy a halóvodát a lakás egy csendes, védett pontjára tegye. Másik lehetőség, hogy az apró utódokat egy porózus tenyésztési tartályba teszi, amelyet belógat a nagyobb akváriumba. Így a kicsik ugyanott élhetnek, mint a nagyok, miközben mégis megóvhatja őket. Ezt a megoldást csak akkor javasoljuk, ha a belógatott tartály nem szűkíti le túlságosan az akvárium belső terét.

A kishalakat csak speciális, halivadékoknak való eledellel táplálja, amely folyékony élelmiszer vagy őrölt pehely is lehet. A biztonság kedvéért érdeklődjön a szaküzletekben, hogy melyik az, amely leginkább megfelel az apró utódok különleges igényeinek. Az eledel kiválasztásánál elsősorban a hal fajtáját és méretét kell figyelembe vennie. A kicsiket ajánlott gyakrabban (naponta háromszor, négyszer), kisebb adagokkal etetni, ügyelni kell arra, hogy ne maradjon ki egyetlen étkezés sem, mert a kishalaknak még nincsenek tartalékaik, és nem jól kezelik a szabálytalan etetést. A halóvoda vízminőségét rendszeresen ellenőrizze, mert a fiatal uszonyosok nagyon érzékenyek. Legjobb, ha a kicsik vizét a szokásosnál gyakrabban cseréli.

Amint az utódok akkorára nőttek, hogy szüleik és a többi állat ne jelentsen rájuk veszélyt, visszaköltöztetheti őket a nagy akváriumba.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem