Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatkölykök őszi védelme

2014. október 19.

Állatkölykök őszi védelme

Számos téves információ él a köztudatban az ősszel született állatok képességeivel, egészségi állapotával kapcsolatban. Ezek többségéért nem maguk a kölykök, hanem inkább a megváltozott környezeti, időjárási viszonyok felelősek. Ilyenkor a picik még inkább a gazdik, állatbarátok segítségére szorulnak, hogy következő nyárra nagy, egészséges, eleven kamaszokká váljanak.

Az apró, néhány órás, napos vagy hetes kisállatkölykök minden emberi szívet megdobogtatnak, függetlenül attól, hogy melyik évszakban születtek. Vitathatatlan, hogy semmivel sem aranyosabbak, bátrabbak vagy szebbek a tavasszal világra jött picik, mint azok, akik ősszel látták meg a Nap halványuló sugarait. Egyetlen különbség van csupán köztük: a tavaszi állatkák sokkal szerencsésebbek, mert ideálisabb, a biztonságos fejlődéshez nagyobb segítséget jelentő időjárási viszonyokba születnek. A lágy szellő, a meleg napok és a mamaállat számára nagyobb eséllyel megszerezhető táplálék mind-mind a kicsik cseperedését segítik elő. Az őszi almoknak sokkal nehezebb a dolga. Hűvös, esős, szeles, hamarosan havas táj közepette teszik meg első lépéseiket, és annak ellenére, hogy ellés előtt a nőstény állatok igyekeznek meleg, széltől védett vackot találni, nem mindig sikerül optimális körülményeket teremteniük újszülöttjeiknek.

Ezért van szükség ilyenkor az emberi segítségre, még akkor is, ha nem saját kedvenceinkről van szó. Elsősorban két fontos dologban támogathatjuk a piciket: a vemhesség idején adjunk vemhes állatoknak való tápot az anyaállatnak, hogy megfelelő kondícióban tudja fogadni a kicsiket, és biztosítsuk számára elegendő jó minőségű táplálékot, ellés után is.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-babycat-3kg/

Emellett próbáljunk olyan helyet kialakítani, amely meleg, kényelmes nagyságú menedéket nyújt a kölyköknek és mamájuknak, és más állatoktól is megvédi őket. Jó, ha ez a hely nincs túlságosan szem előtt, mert a gazdihoz nem szokott, vagy kissé vad állatok szívesebben ellenek biztonságosabb, eldugottabb helyen. Amikor a kicsik megszülettek, az első hetekben nem kell ennivalót adnunk nekik, 4-6 hetes koruk körül kezdhetünk számukra szilárd táplálékot biztosítani.

http://www.fressnapf.hu/premiere-soft-junior-szarazeledel-kutyaknak-csirke-1kg/

Ha mindezekben nem tudunk segíteni, vagy az állatok további sorsát nem tudjuk megoldani, akkor értesítsünk egy állatvédő szervezetet vagy állatmenhelyet, akik akár ideiglenes befogadót vagy állandó gazdit is találhatnak a négylábúaknak.

Előfordulhat, hogy egy-egy kölyköt egymagában találunk valahol. Ilyenkor több lehetőségünk is van: befogadhatjuk, ez esetben azonnal vigyük állatorvoshoz, hogy megvizsgálják egészséges-e és hogy féreghajtót kapjon, illetve szükség esetén más parazitaellenes kezelésben is részesüljön. Ha a kölyök néhány nap után is egészséges marad, akkor megkaphatja az első oltását, illetve kutyus esetén beültethetik a ma már kötelező microchipet. Másik lehetőség, ha segítséget kérünk egy állatvédő szervezettől, vagy mi próbálunk gazdit találni a kölyöknek. Ha nem tartjuk meg a kölyköt, akkor is mutassuk meg állatorvosnak és legalább a parazitaellenes kezeléseket végeztessük el. A lényeg minden esetben az, hogy a kutyus vagy cica minél több esélyt kapjon az egészséges és boldog életre, egy szerető, kedves gazdi mellett.

Ha saját állatkánk ad életet egy őszi alomnak, valamelyest könnyebb a dolgunk, hiszen feltehetőleg már rendelkezik saját fekhellyel, tudtunk róla, hogy vemhes, ennek megfelelően tápláltuk, és talán már gazdikat is találtunk a születendő kölyköknek. Ám abba a hibába nem szabad beleesnünk, hogy túlságosan elkényeztetjük és a legkisebb széltől is óvjuk a cseperedő állatokat. Annak ellenére, hogy kint hűvös van, és gyakran esik az eső, a kicsiknek néhány hetes korukra igencsak megnő a mozgásigénye, ezért biztosítanunk kell nekik, hogy kedvükre játszhassanak, szaladgálhassanak, hiszen ez elengedhetetlen a fejlődésükhöz. Ne zárjuk be őket a pince, garázs vagy szoba szűkös, természettől elzárt területére, engedjük ki őket, hogy felfedezzék a környezetet, és kis idő múlva hagyjuk, hogy visszatérhessenek biztonságos, meleg vackukba. A kicsik bundája hamar alkalmazkodni fog a hűvös időhöz, és megfelelő gondoskodás, táplálás mellett megfázni sem fognak a napi néhány órás kintléttől. A kicsikkel együtt a gazdiknak is nagy élmény lesz, amikor a kölykök megismerik a világot, és persze azt is kár lenne kihagyni, ahogy az első esős, havas élményeiket megszerzik. Források: catsnco.wordpress.com / chestofbooks.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem