Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Alom bajok, mit üzen a cica?

2017. január 12.

Alom bajok, mit üzen a cica?

A macskaalom folyamatos átvizsgálása nem tartozik a legkellemesebb feladatok közé. Azonban erre az óvintézkedésre sajnos rendszeresen szükség van, mert csak így tudjuk időben észrevenni, ha baj van. Ez nem csak a bársonytalpú érdekében fontos, hanem a gazdi és az egész család számára egyaránt, hiszen vannak olyan fertőzések, melyek az emberekre nézve is ártalmasak.

Betegséget okozó baktériumok jelennek meg például a cica wc-ben, ha a macska beteg vagy esetleg valami romlott élelmiszert fogyasztott. Ilyen betegség például a szalmonella, ami például akkor jelentkezik a minitigrisnél, ha romlott, illetve nyers vagy még főtlen húshoz jutott.

Tudnunk kell, hogy a legtöbb macskában fellelhetőek lesznek a paraziták is, életük valamelyik szakaszában. Ez már önmagában is egy igen nyugtalanító gondolat, és tovább fokozza a tény, hogy ezek a hívatlan vendégek nagyon könnyen megfertőzhetik az embert is. A fonál- és a galandférgek tojásai például benne lehetnek a cica ürülékében és ha a macskaalmot több bársonytalpú is használja, akkor azok állatról állatra továbbterjedhetnek. Ha kutyánk is van, aki szeret az alom körül szaglászni, akkor bizony ő is veszélyben van, ezért amennyire csak lehet, próbáljuk meg távol tartani a macska wc-től.

Ha alomártalmakról van szó, akkor sokaknak először a toxoplasmosis jut eszébe. A betegséget a Toxoplasma gondii nevű parazita okozza. E fertőzés miatt különösen a terhes nőknek javasolt elkerülniük az alomdobozt, mert igen súlyos problémákat, akár születési rendellenességet is okozhat. A minitigrisek megbetegedhetnek egy fertőzött zsákmányállaton keresztül, vagy a nem megfelelően hőkezelt húsfogyasztás során, de akár csak az utcán sétálva is. A parazita általában nem okoz semmilyen komoly gondot a háziállat szervezetében, esetleg egy kis hasmenés, vagy egyéb, rövid ideig tartó betegség jelentkezhet. A megfertőződés után körülbelül két héttel tudja továbbadni a cica a parazitát a többi állatnak és gazdáinak, illetve bárkinek, aki valamilyen módon érintkezik az ürülékével.

Szobacica esetén, hacsak nem tanítjuk meg a macskát a wc használatára – ami bizony nem sok esetben szokott sikerülni – elkerülhetetlen az alomdoboz beszerzése. A fertőzések kockázatának minimalizálása végett a cicánk után az almot rendszeresen takarítanunk kell. Mindig viseljünk kesztyűt a macska wc kiürítése és tisztítása közben. Szódabikarbónával vagy más, a háziállat számára ártalmatlan szerrel alaposan fertőtlenítsük ki a dobozt, hogy biztosan elpusztuljanak a baktériumok és a paraziták, melyek nem távoztak a kidobott, szennyezett alommal. A takarítás után azonnal és nagyon alaposan mossunk kezet.

Megelőzhetjük a fertőzések kialakulását azzal is, ha nem engedjük ki vadászni a cicát, és így nem jut hozzá a betegségeket hordozó kisállatokhoz. Továbbá fontos, hogy ha mi magunk készítünk húsos falatkákat bársonytalpúnk számára, akkor azokat nagyon jól főzzük meg.

A rendszeres állatorvosi vizsgálat segíthet idejében észrevenni a problémát és megelőzni a fertőzések továbbterjedését. Azonban, ha azt látjuk, hogy kedvencünk széklete nyákos, esetleg mozgó férgeket fedezünk fel benne, vagy azt tapasztaljuk, hogy macskánknak hasmenése van, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz. Fontos, hogy minél hamarabb megkapja a cica a szükséges kezeléseket, hogy ne terjedhessen tovább a parazita vagy a már kialakult betegség.

 

Forrás: pets.thenest.com