Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Amikor a kutyus nem tud nélkülünk élni

2018. január 16.

Amikor a kutyus nem tud nélkülünk élni

A kutyusokat már régóta az ember legjobb barátjának tartják, és sok esetben elmondható, hogy a mély kötődés kölcsönös. A kutya és az ember közötti kapcsolat félreérthetetlen. A kutyák háziasítása óta mi emberek kötődünk a kutyusokhoz, ők pedig hozzánk.

Egyes kutyusok több mindenre képesek, mint gondolnánk. Jelen vannak vadászatkor, a rendőrségnél, a hadseregben, segítik a fogyatékkal élőket és sokszor a betegeket is, őrzik a házat, és megannyi jót köszönhetünk nekik.

A háziasítás során úgy alakult, hogy a kutyák függnek az emberektől. Ha befogadunk otthonunkba egy négylábút, akkor fontos, hogy szem előtt tartsuk az ő érdekeit és szükségleteit is. Az olyan alapvető dolgokra is gondolnunk kell, mint az élelem, a menedék, az egészségügyi ellátás, stb.

Egy kutya sok mindenben tud segíteni gazdájának, cserébe pedig valójában nem sokat vár. Természetes, hogy a háziállat nem tud a gazdija nélkül élni, ám az, hogy a távollétünket hogy viseli, első sorban tőlünk függ, hiszen minden eb tanítható. A tanítást pedig mindig kölyökkorban ajánlott elkezdeni. Néhány tipp segíthet mindkét fél számára, hogy könnyebb legyen egyedül hagyni a kis kedvencet.

Amikor egész nap otthon vagyunk, akkor is szüksége van bundás barátunknak egy kis magányra és pihenésre. Legyen egy kényelmes fekhelye, ahova bármikor visszavonulhat aludni. A kutyaágy eleinte lehet a közelünkben, ahol biztonságban érzi magát a kutyus, de néhány hét múlva távolabbra is tehetjük attól a helyiségtől, ahol általában tartózkodunk, így megszokja az eb, hogy nem vagyunk mindig közvetlenül mellette.

Második lépésként szerezzünk be olyan játékszereket, amikkel akkor is le tudja magát foglalni a kölyök, amikor mi épp nem érünk rá. Az egyik legjobb választás például egy jutalomfalattal tölthető játék, hiszen a kicsik nagyon szeretnek rágcsálni, a finom ízek és illatok pedig kifejezetten motiválóan hatnak rájuk. Így egy olyan szórakoztató és izgalmas időtöltést tudunk biztosítani bundás barátunk számára, amelynél jó darabig valószínűleg nem lesz ránk szükség.

AniOne kutyajáték labda jutalomfalattal tölthető sárga 11cm

Próbáljunk meg rendszerességet bevezetni az életünkbe, így néhány nap vagy hét után a kutya megtanulja majd, hogy mikor mi következik. Tudni fogja, hogy mikor érünk haza, mikor játsszunk és tanulunk közösen, mikor megyünk le vele sétálni, mikor kapja a vacsorát, és mikor kell lefoglalnia magát vagy pihennie egy nagyot.

Ha lehetőségünk van rá, eleinte csak kis időre hagyjuk otthon egyedül kedvencünket. Menjünk ki az ajtón, és pár perc múlva térjünk is vissza. Így megtanulja az eb, hogyha elmegyünk itthonról, nem kell aggódnia, vissza fogunk menni hozzá.

Fontos, hogy mielőtt elindulunk otthonról, ne viselkedjünk furcsán, ne legyünk izgatottak, és ne beszéljünk szomorúan az állathoz, mert bizony akkor azt fogja érezni, hogy baj van. Legyünk teljesen természetesek, hiszen nincs azzal semmi gond, hogy néhány órára el kell mennie otthonról a gazdinak. Ha felnőtt állatot fogadunk örökbe és már kialakult egy súlyos szeparációs szorongás, akkor érdemes viselkedésterápiában jártas szakemberhez fordulni, mert akkor szakszerűbben, gyorsabban megoldódhat a probléma.

 

Forrás: thespruce.com, dogtime.com