Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Amit az ivartalanításról tudni kell

2018. július 19.

Amit az ivartalanításról tudni kell

Az ivartalanítás sok szempontból kifejezetten javasolt, ha csak nem szeretnénk kutyatenyésztésbe fogni. Ha még nem mentünk keresztül a folyamaton egyetlen kedvencünkkel sem, akkor teljesen normális, ha több kérdés is felmerül bennünk a műtéttel kapcsolatban: Hogyan zajlik? Biztosan jó ez a kutyának? Mennyibe fog kerülni?

Az ivartalanítás természetesen másképp történik az eltérő nemeknél. Nőstény kutya esetén biztosan eltávolításra kerülnek a petefészkek, ha indokolt, akkor a petevezetékek és a méh is, így nem lesz képes többé megtermékenyülni, nem fog többet tüzelni sem. A hímnél pedig a heréket távolítják el, így nem tudja majd megtermékenyíteni a nőstényeket az eb, az ösztönök pedig előfordulhat, hogy továbbra is megfigyelhetők lesznek időnként, de persze következmények nélkül.

Az egyik legfőbb oka, amiért ajánlott ivartalanítani kedvencünket, az a hihetetlen nagyszámú árva kutya a menhelyeken. Emellett viszont az sem elhanyagolható szempont, hogy az ivartalanított állatok többnyire egészségesebb és hosszabb életet élhetnek. A nőstényeknél az első ivarzás előtti ivartalanítással szinte biztosan megelőzhető, hogy a későbbiekben emlődaganatok alakuljanak ki, ennek valószínűsége mindössze 0,5%. Az első ivarzás után elvégzett műtét után már több az esélye annak, hogy a későbbiekben emlődaganatok alakulnak ki, a második ivarzás után elvégzett műtét esetén tovább nő a későbbi daganatos megbetegedés kockázata. A gennyes méhgyulladás bármely életkorban elvégzett ivartalanítással megelőzhető. Az előbbiekből látszik, hogy a nőstény kutyáknál mindenképpen a korai ivartalanítás javasolt. Kan kutyák esetében a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás és a heredaganat megjelenése kerülhető el az ivartalanítással. Mindezek mellett pedig a viselkedési problémák is jelentősen csökkenhetnek, kanoknál megszűnhet a túlzott agresszivitás és a szökési kényszer is. Kan kutyák ivartalanításának optimális időpontjára kevésbé vannak egyértelműen meghatározott időpontok, mint szukák esetében. Nagyon fontos, hogy háziállatunkat hozzáértő szakemberhez vigyük el, bundás barátunk teljes egészségügyi állapotának felmérése például elengedhetetlen a műtét előtt. Ha felmerül valamilyen betegség vagy esetleg gyógyszeres kezelés áll fent, az befolyásolhatja a műtét lehetőségét vagy folyamatát.

Az ivartalanítás ára állatorvosonként eltérő lehet, erről bátran érdeklődjünk akár telefonon is. Nem biztos, hogy az olcsóbb rosszabb, és az sem, hogy a drágább jobb, inkább próbáljunk meg véleményt kérni más gazdiktól, akik ismerik az adott állatorvos munkáját, és jártak már nála műtéten bundás pajtásukkal.

A beavatkozás után ahhoz, hogy minden rendben legyen, kiemelt figyelmet kell fordítanunk négylábúnkra. Ha van másik kutyusunk is otthon, egy darabig tartsuk tőle távol. Ügyeljünk arra, hogy a műtét után 1-2 hétig (vagy amíg az állatorvos azt meghatározza) ne futkározzon és ugorjon le dolgokról az eb. Győződjünk meg arról, hogy a kutya nem tudja nyalogatni a sebét, ebben a gallér használata sokat segíthet. Minden nap ellenőrizzük a műtét helyét, és ha bőrpírt, duzzanatot vagy gennyezést észlelünk, azonnal keressük fel újra az állatorvost. Szintén ez a teendő, ha úgy látjuk, hogy kedvencünk túlságosan levert, nincs étvágya, esetleg hányás vagy hasmenés jelentkezik nála. Legalább tíz napig pedig kerüljük el a fürdetést, hogy biztosan ne érje víz a gyógyuló sebet.

Az ivartalanítás rutinműtétnek számít, de persze például a bódítás vagy az altatás miatt nem teljesen kockázatmentes, ezért is nagyon fontos a teljes körű vizsgálat a beavatkozás előtt. Azonban, ha meggyőződtünk róla, hogy profi kezek közé kerül háziállatunk, akkor nem kell aggódnunk, biztosan minden rendben lesz.

Forrás: petmd.com