Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Amit Ön mindig is tudni akart az aranyhörcsögről

2013. július 04.

Amit Ön mindig is tudni akart az aranyhörcsögről

Ugye, milyen aranyos? Nézzük csak, ahogy körbe-körbe szaladgál a ketrecben, elraktározza az ételt és befúrja magát a szénába! Aki szereti figyelgetni kedvencének jellegzetes viselkedését, az a hörcsögöt is minden bizonnyal szeretni fogja. Ám, ez a kisrágcsáló sem csak simogatni való játék! Épp ezért, és mivel napközben szeret nyugodtan ellenni, ideális társa a munkába járó felnőttnek.

Ez az imádnivaló apróság Szíria területéről származik, a Mesocricetus nembe tartozik, és nagyjából 15 cm-re nő meg. Az esti és éjszakai órákban aktív. Az aranyhörcsög boldogságához – a legtöbb más rágcsálótól eltérően – nem hiányzik a fajtárs: magának való kedves kis állatka, mely nem érzi szükségét a társaságnak. Sőt, az aranyhörcsög esetében még a testvéreket is külön kell választani legkésőbb a szexuális érettség korának eléréséig, ha el akarjuk kerülni az állatok közötti területvédő harcokat.

Tartása és gondozása


Egyetlen hörcsögnek is nagy a helyigénye – az alvórész mellett a ketrecben legyen elég hely, ahol élelmet halmozhat fel, legyen benne etetőtál, egy természetes, fából készült mászókeret és egy sérülésmentesen  használható hörcsögkerék. Mindezek mellett elegendő helyet kell biztosítani a szaladgáláshoz, ugyanis, amikor az est leszáll, ez a picike rágcsáló szereti bejárni ketrecét, hogy kinyújtóztassa a tagjait. A Német Állatorvosok Állatvédelmi Egyesülete (Tierärztliche Vereinigung für Tierschutz) ajánlásai szerint a hörcsög ketrecének mérete legalább 100 x 50 x 50 cm (szélesség x mélység x magasság) legyen.

Az aranyhörcsög jellegzetes vonása a két hatalmas pofazacskó, amiben az elraktározni való élelmet hordja a tárolóhelyre. Ezt a területet minden nap ellenőriznünk kell, és ha romlott ételt találunk, azt el kell távolítani onnan. Ketrec vásárlásánál nézzük meg, a rudak elég közel vannak-e ahhoz, hogy az aranyhörcsög ne férjen ki közöttük.A már említett felszerelési tárgyak mellett rágcsálónknak fészkelő anyagra is szüksége van – a széna és a fapép különösen alkalmas erre a célra. A csincsillahomokból készült homokfürdőt, a változatos mászóeszközöket és a hörcsögkereket is imádni fogja. A sérülés elkerülése érdekében csakis zárt futófelületű kereket vásároljunk.

A hörcsögöt naponta legalább egyszer, lehetőleg az esti órákban kell etetni. Hörcsögtápot adjunk neki, és azt friss élelemmel egészítsük ki. Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a „höri” csak növényi eledelt fogyaszt: időről-időre tegyünk a táljába állati eredetű fehérjét tartalmazó ennivalót, például néhány lisztkukacot is.

Származása és tenyésztése
Az aranyhörcsög eredeti élőhelyén, Szíriában, földbe vájt járatokban él, és az álcázás nagymestereként ismerik. Sárgásbarna háti és szürkésfehér hasi színezetének köszönhetően szabad szemmel szinte észrevehetetlen a természetben. Az eredeti aranyhörcsög pofácskái finoman csíkozottak és egy sötét folt látható a mellkasán. Ugyanakkor e Szíriában őshonos állatok leszármazottai ma már széles színválasztékban megtalálhatók.

Profil

Származási helye: Szíria
Méret: fejtől a farok végéig kb. 15 cm
Megjelenés: rövid, zömök kis farok, különféle színváltozatok
Jellemzői: magányosan élő, alkonyatkor és éjszaka aktív állat
Táplálás: hörcsögtáp, friss élelem és időnként állati fehérje
Várható élettartam: 2-2,5 év

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem