Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ápolási tippek vedlési szezonban

2015. április 24.

Ápolási tippek vedlési szezonban

A kutyák és macskák szervezete tavasszal reagál a növekvő hőmérsékletre és az egyre hosszabb nappalokra. Nyakunkon a vedlési szezon, és ilyenkor különleges gondoskodásra és odafigyelésre van szükségük.

Hát megint eljött az idő. A háziállata kezdi levetni a vastag téli bundát, és könnyű nyári kabátkát ölt fel helyette. Jó pár hétig is eltarthat, mire befejezi az átalakulást. Ez idő alatt a kutyák és macskák anyagcseréje felgyorsul. Testük legnagyobb szerve a bőr, és ez is a legproduktívabb. ilyenkor. Vedlési szezonban több szőrt és bőrréteget kell növeszteniük, mint az év bármely más részében. A természetes vedlési folyamatot rendszeres ápolással és fésüléssel ön is segítheti. Ez segít megszabadulni az elhullott szőrszálaktól, nyugtató masszázst ad az állatnak és stimulálja a bőr alatt lévő hajszálereket. Ideális esetben az állat már egészen kicsi korában hozzászokott a bundaápoláshoz, így hát nem ellenkezik a fokozott figyelem miatt, és nem is találja kényelmetlennek a dolgot. A napi ápolás fel is gyorsítja a vedlést.

Bundaápolás szőrhossz és -típus szerint

A hosszú szőrű kutya- és macskafajták különleges gondoskodást igényelnek egész évben, de vedlési időszakban a szokásosnál is több figyelemre van szükségük. Ha éppen nem vedlenek, két-háromnaponta kell fésülni őket, vedlési időszakban pedig akár naponta többször is. Ha a hosszú szőrt nem fésüljük, hamar csomóssá válik. Az összeállt bunda alatt lévő rosszul szellőző bőr tökéletes táptalaja lesz a baktériumoknak és a gombáknak. Hogy ezt megakadályozzuk, a legjobb, ha először széles fogú, fém fésűt használunk.

http://www.fressnapf.hu/more-for-cats-and-dogs-gereblye-egysoros-aljszor-eltavolito/

Ezután jöhet a sűrűbb fésű vagy kefe.

http://www.fressnapf.hu/more-for-cats-and-dogs-kefe-xs/

http://www.fressnapf.hu/cats-dogs-apolokefe-nagy/

Ha szükséges, használjunk csomótlanító eszközöket a bogok eltávolítására.

http://www.fressnapf.hu/more-for-cats-and-dogs-filcbonto-gereblye-pengevel-kicsi/

A szőrkefe vagy a masszázskesztyű a rövid szőr esetében ideális. A gyenge gumifogacskákkal igazán óvatosan ápolhatjuk az állat szőrét, és egyúttal a vérkeringését is javíthatjuk.

http://www.fressnapf.hu/fitfun-szorapolo-kesztyu-cicak-es-kutyak-szamara-24×185-cm/

A sűrű fogú fésűt a kutya alsó szőrzetének ápolására is használhatjuk, ha az indokolt. A természetes szőrkefék a különösen finom és selymes szőrre a legjobbak, mert megóvják a szőr törékeny szerkezetét.

A durva szőrű fajtáknak, mint a terriereknek vagy a schnauzereknek bozontos, erős szálú szőrzetük van, ami sok odafigyelést igényel. Az elhalt felső szőrzetet rendszeresen trimmelni kell.

http://www.fressnapf.hu/?s=trimmel%C5%91k%C3%A9s

A legjobb és leggyorsabb módja annak, hogy a megfelelő opciót válassza a kutyájának vagy a macskájának, ha segítséget kér a boltban, mikor megvásárolná az ápoláshoz szükséges termékeket. Kérheti kutyakozmetikus tanácsát is a legjobb otthoni ápolóeszköz kiválasztásában.

Jó minőségű, kiegyensúlyozott étrend

A bundaápolás mellett a megfelelő táplálással is segítheti kedvencét a vedlés alatt. Ha a sok ápolás ellenére is fellépnek bőrproblémák, azt fehérje, esszenciális zsírsavak, vitaminok vagy nyomelemek hiánya idézheti elő. Bőrproblémákat okozhatnak ezeken kívül különböző baktériumok, gombák, paraziták, és egyes belgyógyászati betegségek tünetei között is szerepelhetnek. Étrend-kiegészítőkkel bevitt telítetlen zsírsavak (omega-3 és omega-6), halolaj, sörélesztő, réz, cink, B-vitaminok és biotin minden bizonnyal jó hatással lesznek ilyenkor a szőrre és a bőrre. Kérdezze meg állatorvosát, hogy az állatnak a jelenlegi étrendje mellett szüksége van-e valamilyen táplálék kiegészítőre ebben az időszakban.

http://www.fressnapf.hu/pet-balance-bor-es-szortaplalo-macskaknak-250ml/

Fordítson különös gondot a higiéniára is a vedlés idején. Ilyenkor ugyanis sok lehullott szőrszál gyülemlik fel a háziállat párnáján és takaróján. Az alvóhelyét és az ágyneműjét gyakrabban kell mosni és tisztítani.

Mi van, ha a háziállatom nem hagyja abba a vedlést?

A vedlés időtartama minden állatnál különbözik. Négy és nyolc hét között gyakorlatilag akármennyi ideig eltarthat. Amennyiben az ön háziállata ennél jóval hosszabb ideig sűrűn vedlik, annak valamilyen különleges oka lehet. Ez az ok gyakran hormonális. Sok nőstény kutya tüzelés és vemhesség alatt is olyan intenzíven hullajtja szőrét, mint a vedlési időszakban, az ivartalanított hímek pedig néha egész évben ugyanígy járnak. Ha abnormális vedlést tapasztal, beszéljen az állatorvossal.

Vannak olyan kutyafajták, amelyek nem vedlenek. Ilyen például az uszkár, ám ezt a fajtát körülbelül háromhavonta szükséges kutyakozmetikushoz vinni nyírás céljából. A terrierek és a schnauzerek szőre is rendszeres karbantartást igényel.

Finoman szoktassa kutyáját a szőrkeféhez

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjon gondoskodni az állatról, fontos, hogy kutyája megszokja az ápolás egyes szakaszait. Ezt három felvonásban lehet elérni: engedje négylábú barátját megszaglászni a kefét és a fésűt az első használat előtt. Fésülje át egyszer nagyon óvatosan a szőrét, és jutalmazza az állatot kedvenc csemegéjével. Ismételje ezt minden nap, amíg teljesen megszokottá nem válik kedvence számára. Fontos, hogy a szoktatás ideje alatt legyen következetes. Ne engedje el a kutyát az első ficánkolásra, de ne is akarja alaposan tetőtől talpig átfésülni. Találja meg azt az időpontot minden esetben, amivel még érzékelteti a négylábúval, hogy az történik, amit ön szeretne, de ne várja meg, amíg az állat már kétségbeesetten tiltakozik, mert akkor rossz élmények kapcsolódnak majd a bundaápoláshoz.

Bundaápolási eszközök:

Szőrfésű
Szőrkefe
Szőrvágó olló
Filcbontó gereblye
Alsószőr kefe
Finom fogú fésű
Szőrnyíró
Kutyasampon

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem