Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Apróságok és almok – kihez melyik illik

2017. november 20.

Apróságok és almok – kihez melyik illik

A megfelelő alom nagyon fontos az apróságok számára. Kiválasztása sokban függ háziállat fajától is. Az alom hozzájárul a kisállatok jó közérzetéhez, melegen tartja őket, biztonságérzetet ad nekik és segít tisztán tartani lakhelyüket. Minden kisrágcsálónak más-más alomra van szüksége. Most bemutatjuk a legtöbb esetben alkalmazott almokat.

Forgács

A leggyakrabban használt alom a faforgács. Nedvszívó, puha, könnyű beszerezni és az egyik legolcsóbb az almok között. Amellett, hogy kényelmes fekhelyet biztosít, a tengerimalacok szeretnek futkározni és hemperegni benne. Lényeges, hogy olyan forgácsot válasszunk, ahol a fa előzőleg nem volt vegyszerekkel kezelve, mivel ezek a fajták mérgezőek lehetnek kedvenceink számára. Az is fontos, hogy a forgács pormentes legyen. Fürge hörcsögöknek ne a legapróbb szemű forgácsot válasszuk, mert szaladgálás közben a finom port a szemükbe kerülhet, ami kötőhártya-gyulladást eredményezhet.

MultiFit kisemlős alom natúr faforgács 56l

Pellet

A pellet nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet saját anyaga, vagy a belekevert kötőanyag tart össze. A forgácsnál sokkal jobb a nedvszívó képessége és a szagokat is hatékonyabban köti meg. Nedvesség hatására megpuhul, majd porszerű halmazállapotúvá széthullik. Önmagában nem ajánlott tengerimalacoknak, mivel kemény állapotában a rajta való járkálás talpfekélyt okozhat. Faforgáccsal keverve viszont remek kombináció érhető el számukra.

MultiFit kisemlős alom fa pellet 8l

Papír

A papír és a kartonpapír tökéletes választás bármely rágcsáló számára. Arra azonban figyeljünk, hogy ne használjunk olyan papírt, amire nyomtattak.  Kaphatóak olyan fa mulcsból vagy papírból készült almok is, melyek több folyadékot tudnak magukba szívni, mint a faforgács és a vizelet ammónia szagát is képesek csökkenteni.

Safebed kisemlős alom papírpehely 800g

Szalma

Olyan rágcsálóknak kitűnő választás, akik szeretnek elbújni a vastag alomrétegben. Lényeges, hogy csak addig lehet a szalmát, mint almot használni, ameddig puha. Az érzékenyebb állatok számára, mint a hörcsögök vagy a tengermalacok még a legpuhább szalma is érdes lehet. Egyes fajok, számára jó megoldás a szalma és a széna keverékének használata, mert abban nagyon jó járatokat lehet fúrni.

fit+fun kisemlős alom szalma 30l

MultiFit vágott széna 2kg

Bármilyen almot is választunk, ügyeljünk arra, hogy gyakran cseréljük, mert a vizelettől keletkezett szagok veszélyeztethetik kedvenceink egészségét. Az alomcsere gyakorisága függ az állatok számától, a mozgásigényétől és az alom minőségétől is. A legfontosabb tényező a tökéletes alom kiválasztásánál az, hogy apróságaink jól érezzék magukat és vidáman játszadozzanak benne. Az alom kiválasztásánál is nagyon fontos dolog, hogy tisztában legyünk kedvencünk természetes igényeivel, mert csak akkor fogja igazán jól érezni magát nálunk. Tájékozódjunk alaposan, mielőtt új állat érkezik otthonunkba.