Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Az akvárium új lakója: a vitorláshal (Pterophyllum scalare)

2018. március 29.

Az akvárium új lakója: a vitorláshal (Pterophyllum scalare)

Az egyik legnépszerűbb lakója az akváriumoknak a gyönyörű vitorláshal. Különleges lapos testalkatának, hosszú és hegyes uszonyának és színes pikkelyeinek köszönhetően igen népszerűek a halgazdik körében. De mégis mit kell tudni róla?

A Dél-Amerikából származó uszonyosok a sügéralakúak rendjébe tartoznak, azonban sem viselkedésük, sem testalkatuk nem hasonlít a sügéréhez. A Pteropyllum nemen belül három faj ismert, ezek közül a Pterophyllum scalare az egyik.  A három faj gondozása kissé eltér egymástól, ezért vásárlás előtt mindenképpen érdemes szakembernél érdeklődni tartásuk részleteiről. A cikk a továbbiakban a Pteropyllum scalare fajról szól.A tenyésztett vitorláshalak körében sokféle színváltozat előfordul, márványosak, aranyszínűek, fehérek, tarkák vagy teljesen ezüstszínűek is lehetnek. A vadon élő társaik színezete azonban nem ilyen változatos, ők ezüstös színűek fekete csíkokkal.

A kifejlett halak testhossza általában 13-15 cm, testük mégis kifejezetten vékony. Nagyobb méretük miatt tágas élőhelyet igényelnek, így legalább 90-100 literes akváriumot érdemes beszerezni számukra. Több hal együtttartása esetén minimum 300 literes akváriumra van szükség. A víz hőmérséklete 27-31 °C fok között, a pH érték pedig 6,5-7,2 között ideális kopoltyús barátainknak. Az akváriumban legyen olyan nagy levelű vízinövény is, amely rejtekhelyet nyújt a halak számára, ugyanis szeretnek elrejtőzni.

A granulált vagy lemezes tápok mellé kis meglepetésekkel is örömet szerezhetünk vitorláshalainknak.

MultiFit haleledel komplex 1000ml

Az élő eleséget, a szúnyoglárvákat, kisebb rákféléket kedvelik a legjobban, de bátran kínálhatjuk őket algával és zöldségekkel is.

A vitorláshalak általában nyugodt természetűek, azonban jobban élvezik saját fajtársaik társaságát, mint más halfajtákét. A kisebb termetű halak könnyen áldozatokká válhatnak, a nagyobb halak pedig a vitorlásakra nincsenek jó hatással. Ettől függetlenül imádnak társaságban lenni, így mindenképpen több vitorlás beszerzése ajánlott.

Megfelelő gondoskodás mellett pikkelyes cimboráink akár 10 évig is boldoggá tehetik életünket és díszíthetik otthonunkat.