Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Az akvárium új lakója: a vitorláshal (Pterophyllum scalare)

2018. március 29.

Az akvárium új lakója: a vitorláshal (Pterophyllum scalare)

Az egyik legnépszerűbb lakója az akváriumoknak a gyönyörű vitorláshal. Különleges lapos testalkatának, hosszú és hegyes uszonyának és színes pikkelyeinek köszönhetően igen népszerűek a halgazdik körében. De mégis mit kell tudni róla?

A Dél-Amerikából származó uszonyosok a sügéralakúak rendjébe tartoznak, azonban sem viselkedésük, sem testalkatuk nem hasonlít a sügéréhez. A Pteropyllum nemen belül három faj ismert, ezek közül a Pterophyllum scalare az egyik.  A három faj gondozása kissé eltér egymástól, ezért vásárlás előtt mindenképpen érdemes szakembernél érdeklődni tartásuk részleteiről. A cikk a továbbiakban a Pteropyllum scalare fajról szól.A tenyésztett vitorláshalak körében sokféle színváltozat előfordul, márványosak, aranyszínűek, fehérek, tarkák vagy teljesen ezüstszínűek is lehetnek. A vadon élő társaik színezete azonban nem ilyen változatos, ők ezüstös színűek fekete csíkokkal.

A kifejlett halak testhossza általában 13-15 cm, testük mégis kifejezetten vékony. Nagyobb méretük miatt tágas élőhelyet igényelnek, így legalább 90-100 literes akváriumot érdemes beszerezni számukra. Több hal együtttartása esetén minimum 300 literes akváriumra van szükség. A víz hőmérséklete 27-31 °C fok között, a pH érték pedig 6,5-7,2 között ideális kopoltyús barátainknak. Az akváriumban legyen olyan nagy levelű vízinövény is, amely rejtekhelyet nyújt a halak számára, ugyanis szeretnek elrejtőzni.

A granulált vagy lemezes tápok mellé kis meglepetésekkel is örömet szerezhetünk vitorláshalainknak.

MultiFit haleledel komplex 1000ml

Az élő eleséget, a szúnyoglárvákat, kisebb rákféléket kedvelik a legjobban, de bátran kínálhatjuk őket algával és zöldségekkel is.

A vitorláshalak általában nyugodt természetűek, azonban jobban élvezik saját fajtársaik társaságát, mint más halfajtákét. A kisebb termetű halak könnyen áldozatokká válhatnak, a nagyobb halak pedig a vitorlásakra nincsenek jó hatással. Ettől függetlenül imádnak társaságban lenni, így mindenképpen több vitorlás beszerzése ajánlott.

Megfelelő gondoskodás mellett pikkelyes cimboráink akár 10 évig is boldoggá tehetik életünket és díszíthetik otthonunkat.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem